e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

27 de Gener de 2016

UN NOU ESPAI POLITIC

 VISTOLLEGIT//. Ada Colau i Barcelona en Comú van guanyar les eleccions municipals a Barcelona. En Comú Podem, amb el suport d’Ada Colau, va guanyar al Principat les eleccions espanyoles. Però Catalunya Sí que es Pot, sense el suport d’Ada Colau, va fracassar en les catalanes.

El suport d’Ada Colau a un projecte és important, per tant amb el resultat d’aquestes tres convocatòries, va veure la llum: el naixement d’un nou espai polític de futur. No es dirà partit polític ni será només d’Ada Colau. Tanmateix, ella en serà la figura integradora, perquè és ella qui ha trobat la manera d’articular un espai per l’esquerra catalana, sense rumb des de la irrupció de l’independentisme.

Un espai que abasta tot allò que s’identifica culturalment com a esquerra, refusa de considerar la batalla per la independència la principal opció per a renovar el país. O que, directament, hi va en contra. El PSC ja no atrau ningú. ICV es com si hagués desaparegut. Podem no té pràcticament estructura. I la CUP viu una crisi evident. Només ERC i les esquerres independentistes saben a què juguen i tenen un futur prometedor.

Penso que s’intenta  conformar un bloc polític que pugui lluitar per l’hegemonia de les esquerres, però sense un compromís clar amb el projecte d’emancipació política de Catalunya. Un plantejament ambigu amb la lluita per la independencia que és, entre més coses, el que ha fet desaparèixer a ICV i el que ha marginat tant al PSC. Si la posició de ICV hagués estat meridiana en relació amb aquest assumpte, hauria jugat un rol molt més important en el Procés cap a la Independència i, segurament hauríem passat tranquil•lament el 50% dels vots el passat 27S. En no apostar per aquesta via ha posat pals a les rodes del nostre camí cap a l’emancipació.

Podemos és un partit espanyol, que mai donarà suport al procés cap a la independència dels catalans. Iniciativa és un partit català amb referents espanyols on els independentistes són clarament minoritaris. Que hi ha entre els votants d’Ada Colau alguns independentistes? Segurament,  peròno representen el gruix del seu electorat. De momento sembla que  Ada Colau sap perfectament a qui ha de retre comptes: a Pablo Iglesias.

Ada Colau té condicions de sobres per a intentar una maniobra semblant a les de Jordi Pujol o Pasqual Maragall. Persones que, en les circumstàcies adequades, van aconseguir crear un espai polític de reconegut èxit. També desprèn magnetisme, la gent li perdona l’acció del dia a dia. La proposta del tramvia per la Diagonal, per exemple, fer un referèndum, sobre els interessos de Siemens o Alstom o sobre quants hospitals es podrien construir, si la proposta no l’hagués feta precisament Ada Colau. I també té a favor que l’esquerra catalana viu en un desconcert més que notable, accepció d’ERC,repeteixo.

 Amb aquests elements, Ada Colau pot esdevenir amb una certa facilitat una alternativa política molt important a Catalunya. Tot i que per arribar a governar Catalunya  haurà de deixar l’ambigüitat sobre la independència a banda. De momento, els sectors partidaris de la independencia són molt forts i encara ho seran més. A Barcelona i a Catalunya, ha guanyat per la divisió dels independentistes.

També  hi ha el factor temps. De moment Colau no ha tingut cap problema seriós, potser alguns dels qui la van empènyer se senten decebuts, que ha comès uns quants errors  i que se li han escapat de les mans algunes polèmiques innecessàries. Però és poca cosa encara. Tanmateix, la novetat i la frescor aniran esvaint-se. Què passarà a Madrid amb el govern de Podem i amb la promesa trencada sobre el referèndum, per exemple. potser  serà un primer test del seu aguant popular. Haurà de vigilar que una errada de pes en la gestió de la ciutat no arruïni la seva imatge. Cosa que no és fàcil de gestionar, i encara menys en una ciutat tan complexa com Barcelona.


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
288
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR