e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

09 de Gener de 2017

SILENCIO DE MARTIN SCORSESE

 PERIODISME DIGITAL//.- 'Silencio', el retorn de Scorsese a la cartellera. El film explica el drama d'un grup de missioners jesuïtes al Japó al segle XVII. És un dels directors més premiats i adorats de Hollywood, capaç de combinar de forma magistral les grans superproduccions adreçades al gran públic amb l'exigència i la quota alta de qualitat de tots i cadascun dels seus films. Ara, Martin Scorsese torna a la cartellera amb una nova pel•lícula, Silencio, un drama històric que ens remunta al Japó del segle XVII que compta amb un repartiment coral on destaquen Liam Neeson, Andrew Garfield, Adam Driver i Ciarán Hinds. La cinta s'estrenà el divendres 6 de gener i ja se'n parla com a possible candidata als Oscars.

L'argument ens explica la història de dos joves missioners jesuïtes que viatgen al Japó a la recerca d'un altre missioner que, després d'haver estat perseguit i torturat, ha decidit renunciar a la seva fe. En la recerca del personatge, els protagonistes també viuran en les seves carns els mateixos suplicis i violència, mètodes habituals amb què els japonesos tractaven els cristians en aquella època.

La cinta de 159 minuts de durada ja ha obtingut les primeres bones crítiques que destaquen, sobretot, la intensitat i la interpretació dels seus protagonistes. La pel•lícula tracta el misteri de la fe en les seves múltiples manifestacions i exemplifica la perícia i experiència d'un director que ens ha regalat alguns dels films més interessants de les últimes quatre dècades.

"Que cerqui la vostra presència, que aprengui a trobar-la i a mostrar-la, que sàpiga descobrir-la en les coses corrents de la meva vida, que adverteixi realment que sou Vós". Homes de Galilea, per què us esteu mirant al cel?. Els ulls dels Apòstols havien quedat fixos al lloc per on Jesús se n'havia anat... Un àngel va haver d’advertir-los que la vida continuava.

El missatger de Déu no pretenia disminuir l'interès d'aquells homes pel seu Mestre, però potser sí fer-los pensar que des d'aleshores haurien d'aprendre a mirar d'una altra manera, a trobar-se amb Ell, amb el seu esguard, en els altres i en les coses ordinàries de la vida.Sant Pau va entendre aquells desitjos dels Apòstols, perquè també anhelava estar amb Crist i veure’l cara a cara. Posats a triar, però, preferia seguir contemplant-lo com en un mirall i borrosament el temps que Déu volgués, si així podia ajudar altres a viure en aquesta Llum.

Els missioners cristians van arribar amb Francesc Xavier i els jesuïtes en la dècada de 1540 i van florir breument, amb més de 100.000 conversos, entre ells molts dàimios de Kyushu. Tot d'una, en 1587, el cristianisme va ser reprimit com una amenaça a la unitat nacional i va deixar d'existir públicament. Molts catòlics van passar a la clandestinitat, convertint-se en cristians ocults ( 隠れキリシタン Kakure Kirishitan), mentre que altres van perdre la vida. Només després de la Restauració Meiji es va restablir el cristianisme al Japó. La pel•lícula, basada en la novel•la del mateix títol de l'escriptor japonès Shūsaku Endō, explica la història de dos jesuïtes portuguesos que arriben al Japó del segle XVII. Els dos joves jesuïtes entren al país a la recerca de qui havia estat el seu mentor, el P. Cristóvão Ferreira.

Els dos protagonistes, el P. Sebastião Rodrigues i el P. Francisco Garrpe, interpretats per Andrew Garfield i Adam Driver respectivament, seran testimonis i viuran en pròpia pell el suplici i la violència que pateixen els milers de cristians japonesos que viuen la seva fe en la clandestinitat. Es tracta d'una pel•lícula de gran densitat teològica i espiritual, que planteja com a tema de fons el silenci de Déu enmig del sofriment de les víctimes i que proposa una profunda reflexió sobre temes fonamentals de la fe cristiana i la inculturació. El jesuïta James Martin, després de veure la pel•lícula la va qualificar d'"obra mestra, que mostra a la perfecció les complexitats de la fe i el viatge espiritual dels homes". Coincideix amb aquesta valoració el sacerdot i professor de teologia Peio Sánchez, director de la Setmana de Cinema Espiritual, que considera que el film "despulla l'essència de la fe en la trobada amb Crist". Per Sánchez és "una de les pel•lícules de més densitat teològica en perspectiva cristiana" i presenta una peregrinació espiritual a través de la transformació del protagonista.

Sebastià Barrufet Rialp, cronista transversal

Master en Periodisme Digita


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
437
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR