e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

26 d'Abril de 2017

 PERIODISME DIGITAL//.- La ultradreta admira Putin. El populisme europeu mira cap a Rússia com a contrapoder als EUA.

En un míting la setmana passada a prop del Palau de Versalles, el Front Nacional francès va desplegar tota la teatralitat familiar i els temes populistes habituals dels moviments nacionalistes d’arreu d’Europa. Però l’esdeveniment, que buscava un impuls de vots per a la creixent extrema dreta francesa de cara a les eleccions europees, també va promoure una agenda que distava de les preocupacions habituals dels votants conservadors: perquè Europa necessita trencar la seva “submissió” als Estats Units i mirar Rússia com una força per a la pau i un baluard contra la decadència moral.

Mentre que la Unió Europea s’ha unit a Washington en la denúncia de l’annexió russa de Crimea i el caos agitat pels separatistes pro-russos a l’est d’Ucraïna, els populistes de la dreta europeus s’han contagiat d’una febre entusiasta per Rússia i el seu president, Vladímir Putin.

“La influència russa en els assumptes de l’extrema dreta és un fenomen vist a tot Europa”, va dir un estudi del Political Capital Institut, un grup de recerca hongarès. Va predir que els partits d’extrema dreta, “encapçalats pel Front Nacional francès”, podrien formar un bloc pro-rus al Parlament Europeu o, almenys, amplificar les veus pro-russes, fins ara marginals.

El sentiment pro-rus és a la perifèria de la política europea, tot i que Putin també té admiradors i aliats importants, com Silvio Berlusconi i Gerhard Schröder. Les seves inclinacions autoritàries i el nacionalisme agressiu li han generat una oposició generalitzada a Europa.

Fins i tot entre els grups d’extrema dreta, la simpatia per Rússia i la sospita de Washington són, en part, pura tàctica: centrats a esgarrapar poder a la burocràcia de la UE, s’agafen a qualsevol causa que els posa en conflicte amb els responsables polítics a Brussel•les i la saviesa convencional de les elits europees.

Alguns fans europeus de Rússia, en particular els que tenen una inclinació religiosa, se senten atrets per la imatge de Putin com a enemic de l’homosexualitat i dels costums occidentals decadents. D’altres, com Aymeric Chauprade, assessor de la líder del Front Nacional, Marine Le Pen, es basen en càlculs geopolítics sobre el paper de Rússia com a contrapès al poder nord-americà.

Rússia ha afegit al seu atractiu el del finançament, sobretot amb els diners de les empreses, dels mitjans de comunicació, grups de recerca i altres organitzacions europees que promouen Moscou al món. L’hongarès Jobbik, un dels partits nacionalistes més extrems, està ara sota investigació per les autoritats hongareses enmig d’acusacions d’haver rebut finançament de Rússia i en un cas que involucra un dels seus principals candidats per al Parlament Europeu, que ha treballat per a la intel•ligència russa.

Putin va formar part de la policia secreta soviètica (KGB) durant 16 anys i hi va assolir el grau de Tinent Coronel abans de retirar-se per entrar en la política a la seva ciutat natal de Sant Petersburg. El 1991 es va traslladar a Moscou per unir-se a l'administració del president Borís Ieltsin, on va ascendir ràpidament fins a convertir-se en president interí el 31 de desembre de 1999, quan Ieltsin va dimitir de manera inesperada. Putin va guanyar les eleccions presidencials del 2000 i va ser reelegit el 2004. L'existència de límits de mandat constitucionals va impedir que Putin es presentés a un tercer mandat presidencial consecutiu el 2008. Dmitri Medvédev, el candidat guanyador, va nomenar Putin Primer Ministre i va iniciar el període de l'anomenada «tandemocràcia».

De personatges com aquest a Espanya n’hi ha molts. Franquistes convençuts. En unes inevitables eleccions españoles és posible que rebin l’ajut del president Putin. Serà simptomàtic. Els guanyadors de la guerra civil española amics de l’unió Soviètca.

Sebastià Barrufet Rialp, cronista transversal

Master Periodisme Digital Global Press


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

MenÚame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
530
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR