e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

01 de Març de 2016

PROBLEMES EUROPEUS A INTERNET

 VISTOLLEGIT//. Vaig escoltar l’ex-ministre d’Espanya, Joan Majo, dient que darrerament es preocupa més pels problemas d’Europa que pels d’Espanya. Confesso que, després de Catalunya, també pensó més en Europa que en Espanya. Entre altres coses perquè d’Espanya no n’espero res, en canvi Europa em preocupa molt. 

El 25% dels internautes de la Unió Europea van patir problemes relacionats amb la seguretat a internet durant el 2015. Els virus, l'abús d'informació personal, les pèrdues financeres o l'accés de menors a llocs web inapropiats són els principals inconvenients amb què s'han trobat els usuaris mentre navegaven. La falta de seguretat ha portat a un de cada cinc internautes a evitar certes activitats a la xarxa. 

Així ho explica l'Eurostat, l'oficina d'estadística de la UE, en un comunicat emès amb motiu del Dia de l'internet segur, data en què cada any es promou un ús segur i responsable de la tecnologia en línia i dels mòbils.

Segons l'informe, Espanya és un dels països amb més afectats, amb un 30% d'usuaris. Els estats membres que encapçalen la llista són Malta (34%), Portugal (36%), Hongria (39%) i Croàcia (42%), en canvi, els menys afectats han estat la República Txeca (10%) i els Països Baixos (11%), seguits d'Eslovàquia (13%) i Irlanda (14%).

El principal problema amb què es troben els usuaris són els virus. Un 21% dels internautes de la UE van tenir un virus o qualsevol altra infecció a l'ordinador –com un cuc o un troià– el 2015. La xifra és 10 punts inferior a la del 2010, quan la mitjana se situava al 31%. Els descens s'explica en gran part pel fet que l'afectació ha disminuït a tots els països excepte a Croàcia, que compta amb l'índex més alt (41%). Eslovàquia ha estat el país que més ha millorat: ha passat de tenir un 47% a un 9% en cinc anys.

La manca de seguretat a la xarxa genera reticències entre els usuaris a l'hora de comprar o gestionar el compte bancari en línia.  Per qüestions de seguretat, el 19% dels usuaris rebutja fer compres a través d'internet, i el 18% portar a terme operacions financeres. Els usuaris espanyols estan entre els més reticents. El 28% eviten les compres en línia i el 23%, els moviments bancaris. 

Amb menys mesura, l'ús del wi-fi no propi també és una de les pràctiques que els internautes europeus eviten. El 13% dels usuaris, 20% en el cas d'Espanya, no es van connectar a internet des del mòbil a través d'una connexió sense cables aliena per motius de seguretat.

Aquestes dades mostren que la seguretat a la xarxa és un tema que preocupa. És per això que proliferen decàlegs de bones pràctiques a l'hora de  comprar per internet o senzillament, que expliquen com  utilitzar el mòbil de forma segura per tal que els usuaris puguin navegar amb seguretat.

Consells per comprar de manera segura en línia:

Utilitza només l'ordinador personal: És una de les prevencions fonamentals perquè no et robin les dades personals. S'ha d'evitar d'introduir-les en ordinadors que l'usuari no controli, com els de la feina o els de cibercafès.

No desis les dades bancàries a les botigues 'online': Val més no registrar les dades bancàries amb què es farà la compra, com la targeta de crèdit o el número de compte corrent. Quan s'acaba de comprar és recomanable que tanquis la sessió del portal web.

Comprova i contrasta les referències de la botiga: Investigar les referències i impressions d'altres compradors et pot donar pistes de la seguretat i de la reputació del portal. Convé contrastar-ne unes quantes i no quedar-se amb la primera opinió que es trobi.

Busca informació addicional sobre la botiga en línia: Per exemple, una adreça física o un telèfon. Ajuda a comprovar l'existència de la botiga.

Utilitza preferentment la targeta de crèdit o un sistema de pagament per Internet: Aquests sistemes preveuen la possibilitat de demanar una tornada del càrrec. Amb transferències o targetes de dèbit serà molt difícil recuperar els diners en cas que el producte no sigui el que s'esperava. Una altra opció és fer una comanda contra reemborsament.

No et refiïs de la imatge del producte i prou: Una estafa molt arrelada en subhastes per internet és que la imatge del producte no tingui res a veure amb el que s'està oferint. Per això és important llegir la descripció del producte i la lletra petita.

Comprova els càrrecs bancaris periòdics: Moltes entitats bancàries tenen un sistema d'alertes al mòbil quan s'efectuen pagaments. També val la pena anar controlant els extractes bancaris per assegurar-se que els càrrecs fets són correctes.

No facis cas de qualsevol missatge de publicitat o de suposades compres que no s'han fet: El correu electrònic encara és la via preferida per fer que algú entri en una botiga falsa, mitjançant enllaços falsos.


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
745
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR