e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

02 de Maig de 2017

PRIMER DE MAIG A CATALUNYA

 PERIODISME DIGITAL//.- El Dia Internacional dels Treballadors, el Primer de Maig, és la jornada reivindicativa del moviment obrer mundial. Aquesta jornada de lluita pels drets de les persones treballadores fou establerta al congrés obrer socialista celebrat a París el 1889. Es decidí que, en homenatge als Màrtirs de Chicago, treballadors anarquistes executats als EUA acusats dels fets de Haymarket , l'1 de maig seria el dia de protesta i reclamacions obreres. En aquell moment, la gran reivindicació que s'establí fou la jornada de 8 hores. La vaga era l'instrument que es decidí d'emprar cada 1 de maig per forçar la patronal i els Estats liberals a acceptar la jornada de 8 hores.

La campanya tingué molt d'èxit i, a poc a poc, prengué importància i es consolidà com a jornada de lluita de tot el moviment obrer mundial, més enllà de les tendències i faccions ideològiques. Amb la conquesta de millores laborals i socials, el dia anà perdent càrrega reivindicativa per agafar un caire més festiu i de remembrança dels fets de Chicago de 1886. Actualment, gairebé a tots els països occidentals (Estats Units i Gran Bretanya en són excepcions notables) és un dia festiu i ja gairebé sense càrrega reivindicativa; àdhuc s'ha perdut el caràcter commemoratiu per convertir-se en una simple data no laboral més del calendari.

Tanmateix, actualment hi ha hagut Manifestacions del Primer de Maig de 2017 a Catalunya sota el lema “Ocupació estable, salaris justos, més drets socials”.A les 10.30 hores els secretaris generals de CCOO de Catalunya i UGT de Catalunya, Javier Pacheco i Camil Ros, es trobaran amb la secretària general de la USOC, Maria Recuero, a la Plaça de Catalunya de Barcelona.

Javier Pacheco, secretari general de CCOO de Catalunya, atendrà als mitjans de comunicació abans de l’inici de la manifestació de Barcelona, a partir de les 11.00 hores, a la Ronda de Sant Pere amb Plaça Urquinaona. 

Barcelona va ser la primera ciutat de l'estat espanyol a commemorar el Dia del Treballador, l'any 1890. Barcelona, per la seva tradició industrial, es va afegir ràpidament a la convocatòria internacional. l'1 de Maig de l'any 1890. Va ser una diada amb escassa unitat, segons la professora d'història contemporània de la Universitat de Barcelona Teresa Abelló, perquè "dins el moviment obrer, per a uns era una jornada reivindicativa, i per al sector anarquista, amb molt poder a l'època, ja era una data revolucionària".

Aquell Primer de Maig va estar marcat per un míting al Teatre Tívoli organitzat pel dirigent de la tot just constituïda UGT, Antonio García Quejido. Després, uns 20.000 ciutadans es van desplaçar fins a la Delegació del govern per entregar les seves peticions.

Amb l'arribada del franquisme, l'1 de maig va perdre el caràcter reivindicatiu i es va passar a anomenar 'el día de San José Obrero'. Tal com explica el director de l'Arxiu Històric de CCOO, Javier Tébar, "el règim es va apropiar de la significació d'aquell dia per donar a conèixer una visió de la societat que consistia en l'harmonia de classes".

La Transició i l'establiment de la democràcia van legalitzar les manifestacions del Primer de Maig, que s'han anat convocant ininterrompudament des de l'any 1976. El secretari de Política Sindical de la UGT a Catalunya, Camil Ros, assegura que a través de les reivindicacions que han marcat aquestes mobilitzacions "es pot anar resseguint el fil roig de la història de Catalunya".

Però la manifestació de l’esquerra alternativa convocada diumenge a la tarda a Barcelona amb motiu del Primer de Maig ha registrat aldarulls i actes vandàlics quan alguns dels manifestants han trencat vidres de botigues de l’avinguda Portal de l’Àngel. Tres marxes han recorregut el centre de Barcelona des de les sis de la tarda. La més nombrosa ha sortit de la plaça Universitat i s’ha dirigit cap al Portal de l’Àngel, on s’han registrat els incidents. En aquesta columna hi participaven regidors de la CUP com María José Lecha i Josep Garganté.

Espero que la Catalunya del futur que volem els sobiranistes, tot i seguint el fil roig de la nostra historia, celebri el primer de maig de manera constructiva.¡ VISCA LA REPÚBLICA¡.

Sebastià Barrufet Rialp, cronista transversal

Master Periodisme Digital GLOBAL PRESS.


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
523
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR