e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

13 de Desembre de 2014

PODEM A CATALUNYA

 Podemos, Podem, té només deu mesos de vida i ja ha sacsejat la política espanyola. Un dels arguments que va exposar el seu dirigent, Pablo Iglesias, des de bon començament era la defensa del dret de decidir dels catalans. 'Qualsevol demòcrata ha de celebrar que la gent pugui votar i ha de respectar la decisió que prengui el poble de Catalunya', deia el mes de gener. Tant Iglesias com més portaveus de Podem han anat insistint que els catalans haurien de poder decidir el seu futur polític. Però hi han anat  fent matisos. 

Per mi ser patriota no té res a veure amb amenaçar catalans o bascs, ni dir que l'exèrcit ha de salvaguardar la unitat de la nació. Els qui s'omplen la boca amb la paraula Espanya són els mateixos que tenen comptes a Suïssa i que destrueixen els serveis socials. I això també val per als catalans de dretes que governen Catalunya. Pels qui entenem que la pàtria també és el dret de tothom a tenir una sanitat i una educació decents i uns sistemes de protecció socials, el dret de cadascú de tenir una identitat nacional pròpia ens sembla indiscutible. Tant de bo els catalans puguin votar. Tant de bo poguéssim continuar junts, però això serà si tothom ho vol. Si els catalans no ho volen, no hi ha res a discutir.'

Poc després de les eleccions europees, Iglesias insistia en la defensa del dret de decidir. I s'expressava, personalment, així: 'No voldria que s'independitzessin  els catalans ni els bascs. Voldria construir un futur conjunt, però qui sóc jo per a dir què han de fer?' Podem defensa 'el dret de decidir dels bascs, els catalans i els espanyols, i per això defenso el referèndum'. 

L'arribada del 9-N va coincidir amb un augment de les expectatives electorals de Podem amb vista a les eleccions espanyoles de l'any vinent. I amb el procés intern de definició del model polític i de lideratge de la formació. Hi va tornar a haver força declaracions sobre el dret de decidir de membres de l'equip d'Iglesias.Íñigo Errejón, condicionava el dret de decidir al fet que hi hagués una majoria política favorable a les corts espanyoles. 

Després es va explicar en una entrevista. Deia així: 'Quan es tanca la constitució del 78 es tanca amb la voluntat d'impedir aquest dret de decidir. I mentre continuï en vigor és molt difícil que s'exerceixi unilateralment. [...] Descric el que em sembla que és una correlació de forces que, si no es transforma, el dret de decidir no podrà fer-se efectiu. M'agradaria que fos d'una altra manera, però em fa l'efecte que la gent que hi ha al poder   ara mateix a Espanya no tindrà una actitud com la de Cameron amb Escòcia.'

 Hi afegia: 'Arribats en aquest punt em sembla que serà més fàcil que el poble català exerceixi el dret de decidir si hi ha un canvi en la correlació de forces amb l'estat. Això vol dir que obliguem ningú a esperar-se? No, no, que cadascú faci el camí que li sembli més útil. La meva opinió és que només en el marc d'un procés constituent general hi ha possibilitats d'exercir el dret de decidir dels pobles.'

Els dirigents de Podem expliquen que el dret de decidir s'ha de poder exercir sobre tot, és a dir, no únicament sobre 'la qüestió territorial', sinó també sobre aspectes econòmics. I proposen que hi hagi un procés constituent que 'trenqui les cadenes del 1978'. Juan Carlos Monedero, un dels homes més pròxims a Iglesias, deia: 'Defensem un procés constituent en què els diversos pobles d'Espanya seguem a discutir  com volem conviure. Sobre la independència de Catalunya deia: 'Seria una ruptura dolorosa en molts termes, econòmics, territorials, d'identitat, familiars. Es trencarien moltes coses.

Podemos pot anar  bé al govern d’Espanya, és fácil  fer-ho millor que el PPSOE. Tanmateix, espero que quan hi arribin  nosaltres, els catalans,  ja siguem fora d’Espanya.


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

MenÚame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
470
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR