e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

19 d'Abril de 2016

PLACIDO DOMINGO TORNA AL LICEU

 VISTO OLLEGIT//.- RODA DE PREMSA DE PLÁCIDO DOMINGO AMB MOTIU DEL 50è ANIVERSARI DEL SEU DEBUT AL LICEU. El dia de Sant Jordi, Domingo estrenarà 'Simon Boccanegra' de Verdi, que també representarà el 26 i 29 d'abril.

PLÁCIDO DOMINGO, torna al Gran Teatre per tercer any consecutiu, celebra el 50è aniversari del seu debut l'any 1966 amb _Simon Boccanegra_. Domingo va debutar al Liceu amb tres òperes mexicanes: _Carlota_de Luis Sandi, _Severino_ de Salvador Moreno, i _La mulata de Córdoba_de José Pablo Moncayo, quan el tenor formava part de l'Òpera Nacional de Mèxic. Aquest 2016, 50 anys després d'aquell moment, estrena una òpera de Verdi el dia de Sant Jordi per celebrar una carrera plena de repertoris contrastats i les nombroses ocasions que ha cantat al Liceu. 

PLÁCIDO DOMINGO TORNA AL LICEU AMB LA VERSIÓ CONCERT DE <DUE FOSCARI DE VERDI> (estrena 30 d´abril). Dues úniques funcions sota la direcció musical de Massimo Zanetti que debuta a la casa. <Due Foscari>, una de les òperes de Verdi del període anni di galera, arriba al Liceu en versió concert de la mà de Plácido Domingo, que per primera vegada interpretarà a Barcelona un rol baritonal. El tenor, que no trepitjava el Gran Teatre des de l’any 2011, torna per oferir la versió d’aquesta peça basada en l’obra homònima de Lord Byron, The two Foscari. Estrenada per primera vegada el 1844 al Teatro Argentina de Roma, s’ha pogut veure al Liceu 40 vegades: presentada per primera vegada el 1845, fou representada per darrer cop el novembre de 1977.

Domingo estarà acompanyant a l’escenari de Liudmyla Monastyrska, Aquiles Machado -en substitució de Ramón Vargas-, Raymond Aceto, Josep Fadó i Maria Miró. La direcció musical, al capdavant de l’Orquestra Simfònica del Liceu i el seu Cor, anirà a càrrec de l’italià Massimo Zanetti que debuta al Liceu. I due Foscari en versió concert, que només es veurà a Barcelona en dues úniques funcions, relata els últims dies del Dux de Venècia que ha de decidir entre l’obligació com a governant o l’amor pel seu fill condemnat a mort.

Plácido Domingo, referent internacional en el món de la lírica, ha debutat als teatres més prestigiosos a nivell mundial. El seu amplíssim repertori abasta més de cent quaranta rols i en els seus darrers anys també ha iniciat carrera com a director d’orquestra i com gestor cultural ocupant diversos càrrecs a les òperes de Washington i Los Angeles. Va debutar al Liceu la temporada 1965/66, on ha cantat gairebé una trentena de títols dels quals destaquen Manon Lescaut, Tosca, Otello, Carmen, Aida, La Bohème, etc. Les seves darreres intervencions han estat amb Parsifal (2004/05), Die Walküre (2007/08) i Tamerlano (2010/11).

La segona vegada que va tornar al Liceu, el 1971, ja va ser com a primer tenor a l'òpera _Manon Lescaut _amb la soprano Virginia Zeani, després d'haver-se revelat com un dels gran tenors del moment amb el seu debut al Metropolitan de Nova York. Han estat moltes les ocasions on Plácido ha trepitjat el nostre Teatre, i no només com a cantant, també va dirigir musicalment _Attila _de Verdi la temporada 1973/74, i _Doña Francisquita_ d'Amadeu Vives el 1975, aquesta última va suposar l'adéu als escenaris de la seva mare que interpretava el rol d'Aurora la Beltrana. Més recentment, Plácido ha retornat al Liceu com a baríton oferint òperes en versió de concert com _I due Foscari _de Verdi de la passada temporada o el memorable _Parsifal_ de la temporada 2004/05. <Due Foscari> en versió concert, l’estrena será dijous 30 d’abril a les 20H.

PLÁCIDO DOMINGO: Tenor i director d'orquestra,va néixer a Madrid, fill de cantants lírics, i marxà a Mèxic de nen. El 1961 debutà a Monterrey com a solista (Alfredo de _La traviata)_ i el 1968 al Metropolitan (_Adriana Lecouvreur_), teatre on ha participat en més de trenta temporades. Presència habitual als escenaris mundials més prestigiosos (La Scala, Viena, Covent Garden, Berlín, París, San Francisco, Salzburg, Chicago, Bayreuth, entre d'altres), el seu amplíssim repertori abasta més de cent quaranta rols. És també director d'orquestra (al Liceu dirigí _Attila, Doña Francisquita_ i un concert), així com gestor cultural, havent ocupat diversos càrrecs a les òperes de Washington i Los Angeles. Va debutar al Liceu la temporada 1965-66, on hi ha cantat infinitat de títols: _Manon Lescaut, Andrea Chénier, Tosca, Turandot, Otello, Carmen, Fedora, Samson et Dalila, Un ballo in maschera, L'africaine, Aida, La bohème, Adriana Lecouvreur, La fanciulla del West, I vespri siciliani_, entre d'altres. Les seves darreres intervencions han estat amb _Parsifal_ (2004-05), Die Walküre_ (2007-08), Tamerlano_ (2010-11) i  <due Foscari>(2014-15).

 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

MenÚame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
481
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR