e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

29 de Desembre de 2016

PERFER LA TRUITA CAL BATRE OUS

 PERIODISME DIGITAL//.- Un llibre perfecte per introduir els adolescents a la cuina, bo per als de 12 anys i per als de 18, per a aquells que encara no s’han posat mai a cuinar i per als qui ja ho han fet. Això és així perquè l’Ada Parellada, una de les cuineres de més prestigi del país, hi explica de manera ben planera i en el seu propi llenguatge 45 receptes que canviaran la visió de la cuina que tenen aquells que s’hi resisteixen.

Quan Raimon cantava ‘la muntanya es fa vella’, per exemple, tothom entenia que era Franco, que es feia vell; quan Lluís Llach deia que ‘si estirem tots ella caurà’, la gent s’adonava que l’estaca era només una metàfora de la dictadura; i quan l’Ovidi invocava la fera ferotge tots sabíem que la tal fera no era en realitat cap bèstia. Fins i tot la Trinca, rient-se de la situació, va fer una paròdia deliciosa que repetia i una vegada i una altra aquella tornada formidable del ‘tu ja m’entens’.

Això ve a tomb de l’interrogatori de Joan Coma d’ahir. Hi ha coses que causen un astorament notable, sobretot el fet que el jutge i el fiscal fessin servir d’argument per a identificar el delicte un que només està en el codi penal franquista, que, com tothom sap, ja no és vigent. Avui mateix a VilaWeb Joan Queralt explica què significa això i com es pot fer servir fins i tot per recusar el jutge. Però a mi, què voleu que us digui, em va semblar especialment cridaner que el fiscal preguntes al regidor de Vic què volia dir ous i què volia dir truita. I què significava que per a fer una truita calia trencar ous.

Em va semblar especialment cridaner perquè em van venir al cap, de sobte, la muntanya que es feia vella, l’estaca que anava caient i la fera ferotge que es passejava cada primer de maig pels carrers d’Alcoi. I les preguntes se’m van acumular. De debò que aquest senyor no entenia una metàfora tan senzilla, gairebé elemental? O és que es pensa que encara vivim en un temps en què parlem en clau i no diem les coses pel seu nom? Que no ho sap, que de la independència i de la desobediència en parlem tots cada dia, amb una normalitat esborronadora? Quin concepte i quin coneixement deu tenir aquest fiscal de la realitat catalana per a atrevir-se a fer el ridícul d’aquesta manera?, comenta Vicent Partal en el seu diari.

El també valencià, Vicent Sanchis, diu: En la declaració davant l'Audiència dita Nacional el jutge Ismael Moreno Chamorro ha preguntat al regidor de la CUP Joan Coma què significa “truita”, què significa “ous” i què significa “trencar”. Moreno Chamorro es refereix a les declaracions apel•lant a la desobediència civil que el regidor va fer al ple del seu ajuntament. Sa senyoria ho podria haver preguntat a Santiago Carrillo, que va ser el polític espanyol que va popularitzar la dita sense ser detingut. I s'ho podria preguntar a ell mateix. Perquè Eduardo Moreno Chamorro va ser policia entre 1974 i 1983, una etapa convulsa en què les forces dites d'ordre públic trencaven tants ous democràtics com calgués per fer les truites autoritàries que els exigien els seus superiors. Se'n va fer moltes, de truites, i se'n van trencar molts, d'ous, durant el darrer franquisme i els anys turbulents d'aquell viacrucis que es coneix com a transició. A part l'experiència pròpia, el jutge podria demanar també el significat de l'expressió als redactors del codi penal de 1973, que és la base legal que ell ha utilitzat per acusar Joan Coma per “sedició” i atemptat “contra la forma de govern”. En un exercici de retrospecció, Moreno Chamorro ho podria haver preguntat igualment a Manuel Fraga cada vegada que proclamava que els seus no havien guanyat una guerra per acabar així. Què li podia haver contestat Coma a Chamorro? Que ell només es referia a trencar ous totalitaris per fer una truita democràtica. Encara que potser no l'hauria entès.

Sebastià Barrufet Rialp, cronista transversal

Master en Periodisme Digital


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
427
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR