e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

26 de Gener de 2015

MOVIMENT D'ESQUERRES

 La fusió de Nova Esquerra Catalana (NECat) i el Moviment Catalunya  van  celebrar  el dissabte 24/01/15  l'assemblea constituent a la seu de l'Escola Superior de Comerç Internacional (ESCI) de la UPF. El nou Moviment d'Esquerres es presentarà a les eleccions municipals del maig en solitari, amb ERC o altres formacions polítiques afins. 

L’assemblea fundacional d’aquest dissabte ha estat el segon acte públic del Moviment d’Esquerres (MES), després que el passat mes de novembre el partit es presentés en societat amb una trobada al Casinet d’Hostafrancs. El MES neix de dues escissions del PSC: el Moviment Catalunya i Nova Esquerra Catalana, que ja es va presentar a les darreres eleccions europees amb ERC. Per tant, a l’assemblea  constituent hi  han participat exconsellers socialistes com Ernest Maragall, Antoni Castells, Marina Geli o Montserrat Tura.

Una de les qüestions aprovades a la reunió del 24 va ser el codi ètic de la nova formació, tot i que l’objectiu principal ha estat l’estratègia de cara a les eleccions municipals del proper mes de maig.  Tot i que encara han de decidir quins seran els noms que es presentaran a la ciutat i quin paper hi tindrà Jordi Martí, exlíder municipal del PSC a Barcelona, i actualmente  portaveu de la nova formació, el que sí que han confirmat és que la seva intenció és ser decisius i sumar forces amb altres partits d’esquerres. De fet en alguns municipis han tancat acords amb partits com ERC o ICV per fer una candidatura conjunta, però també hi ha poblacions en què es presentaran sols. Faltarà saber quina d’aquestes opcions és l’escollida a la capital.  

Nova Esquerra Catalana, el nou partit creat per l'exconseller i dirigent històric dels socialistes catalans, Ernest Maragall, com a conseqüència dels  capítols de desavinences que van provocar la seva sortida del PSC, va començar  a caminar oficialment  amb l'assemblea constituent que es va celebrar a Sitges.

Moviment Catalunya es va  definir  com un “actor polític d’estricta obediència catalana” compromès amb el socialisme i també amb el dret a decidir. Es va presentar  a Girona de la mà dels exconsellers Marina Geli, Montserrat Tura, Joaquim Nadal i Antoni Castells, dirigents com Manel Nadal, Núria Ventura, Àngel Ros i Pia Bosch i altres càrrecs d’arreu del territori crítics amb el rumb del partit i amoïnats per les seves perspectives electorals, especialment de cara a les municipals.

Cal recordar  que  el corrent  Avancem, encapçalat per Joan Ignasi Elena,  va trencar amb el PSC. I que també  els  exconsellers del maragallisme, abrigats per díscols del territori, van ajuntar-se en Moviment Catalunya, un paraigua per als socialistes “orfes” per concórrer a les eleccions municipals del 2015. Asseguren que és un moviment “inclusiu i no exclusiu”, però ja preveuen que en  alguns casos s’enfrontarà amb el PSC a les urnes municipals.  

La diàspora al PSC s’eixampla. Si bé la intenció del futur primer secretari, Miquel Iceta, és minimitzar-la al màxim i recosir el partit, el repte es preveu difícil. Sobretot perquè els díscols -després de mesos en què s’han sentit veus de l’aparell dient que “sobraven”- tenen des de fa temps coll avall que l’única sortida és fer camí al marge d’un PSC que no canviarà de full de ruta perquè s’ha venut al PSOE.

Estic convençut (ho he escrit moltes vegades) que referent a Catalunya PP i PSOE són iguals, per això els anomeno PPSOE. Els socialistes catalans acabaran uninse  tots en aquest Moviment d’Esquerres Catalanes socialistes. 

Un Moviment que sabrà entendre què vol la majoria de la societat catalanista i què és més convenient per Catalunya. Assistint a aquests actes polítics com a periodista i com a català preocupat he pogut veure amb satisfacció com molts assistents de la meva edat són superats en nombre per joves d’ambdos sexes, garantía de la ruta que, al marge dels interessos partidistes (especialmente de la dreta) seguirà Catalunya fins arribar a la llibertat de la nostra nació. 


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

MenÚame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
757
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR