e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

28 de Novembre de 2016

 PERIODISME DIGITAL//.- Fidel Castro, l'home que va canviar la història de Cuba amb una revolució socialista que el va enfrontar durant mig segle a Estats Units, va morir el divendres a la nit a l'Havana. La seva defunció als 90 anys suposa la desaparició de la figura política més influent del segle XX a Amèrica Llatina, un geni del poder tan lloat com injuriat durant la seva llarga i tempestuosa existència. Retirat del comandament el 2006 per malaltia, la seva presència en un primeríssim segon pla va seguir funcionant com a pilar simbòlic del règim que va fundar el 1959, encara en els últims anys de vellesa, ja molt afeblit. Ara Fidel, com li deien els cubans, ja fossin els seus adeptes o els més acèrrims enemics, no hi és. Cuba camina sense ell per primera vegada en sis dècades. La ruta que ve, capitalisme vermell de partit únic, pluralisme de partit hegemònic o transició a la democràcia, és encara molt incerta. 

Cuba es prepara per celebrar un funeral multitudinari per acomiadar qui va ser el pare de la Revolució, després de la mort de Fidel Castro ahir. El líder cubà va morir als noranta anys d’edat i va ser incinerat ahir mateix. Les seves cendres recorreran la totalitat del país fent el camí invers al que va realitzar en el seu dia el revolucionari des de la seva Santiago de Cuba natal, lloc en el qual serà incinerat.

El funeral multitudinari se celebrarà diumenge vinent, 3 de desembre, a les set de la tarda a la plaça Antonio Maceo de la ciutat de Santiago de Cuba, la més important d’aquesta illa. L’endemà a les sis de la matinada les seves cendres reposaran finalment al cementeri de Santa Ifigenia, en el qual també està enterrat el pare de la independència cubana, José Martí.

El conseller d’Estat de l’illa va decretar el dol nacional unes hores després de l’anunci i va establir que durant els nous dies en els quals regirà “s’aturaran les activitats i espectacles públics”, i la bandera nacional onejarà a mitja asta en els edificis públics i als establiments militars. A més a més, la ràdio i la televisió cubanes “mantindran una programació informativa, patriòtica i històrica”, segons les instruccions del principal òrgan de govern.

El ministre cubà de Relacions Exteriors, Bruno Rodríguez, que es trobava de gira per països de l’Orient Mitjà, va avançar la seva tornada a l’illa. La mort del líder cubà va provocar que es publiquessin edicions especials de la premsa estatal cubana, que de seguida van estar al carrer a la disposició del públic: els mitjans impresos oficialistes es van sumar al dol nacional i la seva tinta va ser ahir exclusivament negra, en lloc dels típics colors vermell i negre del diari Granma, o el blau i negre de Juventud Rebelde, que és el rotatiu de la Unió de Joves Comu­nistes.

L’organització de les exèquies del líder cubà va quedar a càrrec d’una entitat creada específicament per a aquesta finalitat denominada comissió organitzadora del comitè central del partit, l’Estat i el govern per a les honres fúnebres del comandant en cap Fidel Castro Ruz.

Castristes i anticastristes es van enfrontar ahir davant l’ambaixada de Cuba a Madrid durant la concentració en la qual van coincidir en el passeig de l’Havana de la capital amb motiu de la mort de Fidel Castro. La policia va haver de detenir alguns dels participants, ja que fins i tot van arribar a enfrontar-se físicament.

D’altra banda, diferents partits, com Podemos, IU, Catalunya Sí Que Es Pot o la CUP van realitzar comentaris positius respecte a la figura del líder. Un dels missatges més emotius va ser el d’Albert Garzón i membres de la IU, que van homenatjar-lo a Twitter i van ressaltar que “el seu exemple i el seu pensament perviuen”. Garzón va afegir que Castro “és un referent del socialisme”.

Personalment, penso que comparat amb Franco, Estalin o Hitler, Fidel Castro va ser un gran home favorable al poble.

Sebastià Barrufet Rialp, cronista transversal


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

MenÚame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
243
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR