e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

14 de Novembre de 2014

MES SOBRE EL 9-N

 La participació total de votants en el 9-N amb el 100% de les meses del Principat ja escrutades, és de 2.305.290. Hi ha un 80,76% dels vots pel sí-sí (1.861.753), un 10,07% pel sí-no (232.182) i un 4,5% pel no (104.772). Els vots comptats com a 'altres' han estat un 3,09% (71.131); el sí-blanc, un 0,97% (22.466) i en blanc, el 0,56% (12.986). Cal recordar, tanmateix, que restan a considerar els vots no poguts realitzar el dia 9 i poden fer-ho en 15 dies posteriors.

És evident que Espanya té nombrosos i greus problemes, d’entre ells destaca la judicacació de la política i/o la politització de la justicia. El PP va donar per fet que la Fiscalia presentaria una querella contra el president català, Artur Mas, i la seva vicepresidenta, Joana Ortega. No sé quant ni si es presentarà.

La vicepresidenta española va dir: "No  jugui amb la sobirania dels espanyols. Menys retòrica i més  coses clares. Si el que volen és la independència, el PP no prestarà els seus vots per a un acord de secessió", va advertir  enmig d'una ovació dels populars durant la sessió de control del Senat. Es tracta de la primera resposta al 9-N de l'executiu de Mariano Rajoy des del missatge televisat de només dos minuts del ministre de Justícia diumenge a última hora, en què només es va permetre l'entrada als periodistes de TVE.

Parlant de periodistes, durant els últims anys, un dels fets destacats del procés sobiranista català ha estat la gran atenció que hi han prestat els mitjans de comunicació internacionals. Amb la consulta feta, la gran xifra de mitjans acreditats i d'articles dedicats per la premsa estrangera no fa sinó confirmar aquest interès mundial pel present i pel futur de Catalunya. Durant tota la jornada 9-N ja hi va haver molt de seguiment, fins al punt que la notícia de la consulta fou la més llegida, per exemple, al portal de la BBC. I avui el ressò continua essent molt important arreu.

The Guardian diu a la portada digital que el 80% de catalans voten en favor de la independència i l'edició escocesa del britànic The Times titula en portada 'Catalans plens d'esperança voten sobre la separació'. El Financial Times, recorda que el 9-N es va fer malgrat una 'forta oposició del govern espanyol, i la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre'l'. Tot  i que els dirigents catalans 'admeten que la votació no té conseqüències legals directes', destaca que esperen que la gran participació reforci els arguments de la seva causa davant de Madrid i més governs europeus. El Financial Times també explica que, tot i els intents 'de l'últim minut' per aturar el procés, el 9-N es va desenvolupar d'una manera 'ordenada i pacífica'.    

El francès Le Figaro explica que un 80% dels catalans voten sí a la independència, però avisa que els resultats s'han d'interpretar amb cautela perquè 'els qui s'oposen a la independència havien anunciat que boicotarien la votació'. Per això diu que van ser 'els simpatitzants de la causa independentista els qui van anar als col•legis electorals'. El nord-americà The New York Times assegura que els catalans van votar majoritàriament per la independència, 'tal com s'esperava'.  

 Mariano Rajoy va guanyar la seva majoria absoluta amb  11 milions de vots, hi havia 36 milions d’espanyols convocats. No va aconseguir  ni un terç, que són 12 milions. Tanmateix, ha comentat que el 9-N havia resultat un fracàs perquè només van votar un terç dels catalans. Rajoy, valorant el 9-N va repetir, més o menys, els arguments de la seva vicepresidenta: de referéndum pactat, ni parlar-ne. La sobirania recau en el conjunt del poble espanyol, per tant, l’estat espanyol mai permetrà una consulta al poble català que pugués significar obrir un pas cap al sececionisme.

Tanmateix, el president  Mas insisteixi en treballar-hi. El NO del PP, el PSOE i qualsevol altra partit espanyol està assegurat.


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
525
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR