e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

06 de Febrer de 2017

MAI HO HEM TINGUT TAN BE

 PERIODISME DIGITAL//.-(El periodisme digital consisteix en la redacció i distribució de notícies en el ciberespai, és a dir, a Internet. Avui dia, se'l considera el periodisme amb més futur, per això tots els mitjans de comunicació tradicionals ( la ràdio, la premsa i la televisió) han hagut de fer un gran esforç per adaptar-se a la revolució informàtica i convertir-se en mitjans de comunicació digitals).

Antoni Abat Ninet. Quaranta-un any. Ara és professor de dret a la Universitat de Copenhaguen. Però també ho ha estat a Stanford, Georgetown i ESADE. La setmana passada va anar al Parlament de Catalunya a parlar del moment polític. La intervenció, molt crítica amb la lentitud del procés, va impressionar. El seu full de ruta és anar de cara al gra: fer una DUI demà mateix, com aquell qui diu, i exactament el mateix dia convocar un referèndum unilateral d’independència. Al referèndum es demanaria si la gent ratifica la independència ja declarada. No creu que el camí sigui escriure una constitució, ara, sinó centrar-se en la independència. I també defensa la DUI, que troba clau per a l’èxit del procés. El professor Abat Ninet atén telefònicament VilaWeb des del seu despatx a Dinamarca. Però a mitja conversa la comunicació es talla. Quan es reprèn, ho veu clar: algú ens escoltava. No és pas la primera vegada que li passa.

Com preteneu fer una DUI només amb el 48% dels vots a favor? Certament, la DUI perfecta seria amb el 50% 1 dels vots. Tots hi estem d’acord. Però això que no és democràtic pot tenir una lectura diferent si veus que els nostres representants al parlament tenen una majoria absoluta independentista. I també sabem que, en la resta del 52%, hi ha vots, i representants, que no es poden qualificar ni d’independentistes ni de no independentistes [CSQP, Unió]. La validesa que donis al 48%, doncs, depèn. I, finalment, tenim la negativa de l’estat espanyol a fer un referèndum, que és clau per a legitimar una DUI. De fet, si llegim la doctrina del Tribunal Superior del Canadà, veiem que legitimaria aquesta passa, a Catalunya. Es fa la DUI perquè no ens deixen cap més sortida.

La DUI l’hauria feta l’endemà del 27-S. Mai ho hem tingut tant be com ara.La independència unilateral, és a dir, la independència sense negociació prèvia, dependria del reconeixement per part de la comunitat internacional, que és probable que consideri la legalitat i legitimitat de la independència tenint en compte, entre més fets, la conducta del Quebec i també la del Canadà, a l’hora de concedir o denegar el reconeixement.’ Això en el cas català-espanyol, implica que la conducta de Catalunya serà observada, però també la d’Espanya. El blocatge continu al referèndum més el resultat de les ‘plebiscitàries’ legitimen la declaració d’independència, tal com ho comenten privadament experts en dret internacional públic. A efectes de dret constitucional comparat, i fins i tot a efectes de dret internacional públic, l’opinió del Tribunal Suprem del Canadà és fonamental i cabdal.

No pactarem res amb el PP, ni el PSOE ni Ciutadans. Inevitablement haurem de fer la nostra. Ho algú encara pensa que és quedaran quiets i ens deixaran fer. Il•lusos els que ho pensin. La unilateralitat, és l’únic camí possible amb els espanyols de sempre. Triar quan practicar-la és el més complicat. De vegades un fet casual desencadena accions que és converteixen en històrics. Deu ser per això que Espanya sempre parla de respostes proporcionals, insistents i contundents.

Que serà unilateral, fins i tot ho sabia el President Mas que la tenia guardada al darrer calaix. Estaria be contemplar, i quan més aviat millor, la posta a punt d’una DUI complerta. Primer aprovar la nova legalitat i a continuació fer la DUI, per allò de que no hi hagi buit legal. 

La DUI de Kosovo que ens precedeix es va fer en un teatre i va ser homologada pel Tribunal de Dret Internacional de la Haia.

Sebastià Barrufet Rialp, cronista transversal

Master en Periodisme Digital


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
69
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR