e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

04 de Maig de 2015

LETARGIA PREMUNICIPALS

La política ha entrat en una mena de letargia fins després de les eleccions del 24 de maig. Per exemple: Unió ha decidit ajornar la jornada de debat de Construïm sobre el procés sobiranista fins després de les eleccions municipals, segons han explicat  fonts democristianes. Inicialment la direcció d'Unió havia donat a conèixer l'ordre d'intervencions i els ponents dels debats, que havien de culminar amb la cloenda a càrrec de Josep Antoni Duran i Lleida. A les municipals, llevat de casos puntuals, CDC i Unió hi concorreran unides, però no està clar què passarà el 27-S. Dependrà en bona mesura del debat intern que desenvolupin els democristians sobre si fer pinya amb Artur Mas o separar-se del seu pla cap a l'estat propi. 
La ponència del Parlament que elabora la Llei Electoral catalana es va tancar  amb un text que arribarà al ple de principis de maig sense que contingui un sistema electoral concret, a fi de forçar a què tots els grups hagin de definir les seves propostes en forma d'esmenes parcials o a la totalitat. El debat  molt probablement se celebrarà en el primer ple del mes de maig. CiU, ERC i ICV-EUiA mantenen el seu acord sobre el contingut bàsic de la llei.  
Malgrat que s'aprovés una llei electoral catalana, la llei estatal es continuaria aplicant a les eleccions legislatives catalanes perquè una part de les seves prescripcions tenen la condició de normes d'aplicació general, és a dir, normes que han de ser aplicades a tots els processos electorals (estatals, autonòmics, locals i europeus). Això vol dir que a les eleccions del 27S, per molt que els electors decideixin fer-les plebiscitaries, es guanyaran amb escons. 
El president espanyol, Mariano Rajoy, “no descarta” fer les eleccions generals el 27-S, coincidint amb la data anunciada pel president de la Generalitat, Artur Mas, per a les catalanes, però assegura que “la idea és fer-les a finals d'any”.“Tots els que em coneixen saben que entre els meus defectes innumerables no està fer les coses a curt termini”, ha sentenciat. En el transcurs d'un esmorzar informatiu a Madrid, Rajoy ha assegurat que serà el candidat a les pròximes eleccions generals sigui quin sigui el resultat del PP en els comicis municipals i autonòmics del pròxim 24 de maig.
Els resultats del 24-M poden donar grans preocupacions. El secretari general del PSPV i candidat a la presidència de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha destacat que vol que el seu partit siga "el més votat". En aquest sentit, no descarta que hi hagi un govern de coalició i ha dit que qualsevol Consell serà "molt més coherent" i estarà "més unit" que l'actual sustentat pel PP. 'El problema valencià té solució'.
El dirigent socialista, preguntat per si veu la Generalitat governada per una coalició, ha dit que hi haurà "un nou govern valencià, un nou Consell unit que pot tenir tots els colors de verds i rojos". Ximo Puig ha posat l'accent en la cultura dels pactes i les coalicions present en gran part d'Europa i, en el cas que siga una coalició la que governi la Generalitat ha dit que ha d'actuar com un sol executiu i no "com minigoverns dins d'un govern".
A Catalunya, la líder de Barcelona en Comú, Ada Colau, ha defensat el potencial de la candidatura de l'esquerra alternativa a les eleccions municipals del maig, que aspira a discutir l'alcaldia a CiU. "Hi pot haver sorpreses. Tenim moltes possibilitats de guanyar, és una percepció que tinc a peu de carrer", ha expressat Colau.
El nou partit fruit de la fusió entre NeCat i Moviment Catalunya diu que ja són presents a 200 municipis. Han apostat pel 'sí-sí' en un referèndum vinculant, que consideren "inapel•lable". Noms dels socialisme com Marina Geli, Jordi Martí i Pia Bosch formen part de la nova organització, a la qual confien sumar el moviment  Avancem. Esperen que els socialistes crítics també s'hi afegiran quan  es desvinculin  del PSC.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
629
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR