e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

05 de Desembre de 2014

LES RAONS D'ORIOL JUNQUERAS

 En la seva conferència al Palau de Congressos de Barcelona, Oriol Junqueras va marcar el perfil social del seu discurs en temes com la pobresa, l'educació o la regeneració i va establir distàncies amb el full de ruta d'Artur Mas. Va exposar les seves raons com un politòteg, sense papers, com és habitual en ell. El president  Mas, a la primera fila, va prendre moltes notes. 

"Mai havíem estat tant contents com ara perquè mai havíem arribat tant lluny, tants i tant junts. Mai ens havíem ajudat tant entre tots". "Moltes conseqüències de la nostra situació política les veiem en gent que pateix molt. I un alcalde metropolità encara ho veu més". "Els catalans vivim entre l'esperança i la preocupació, en una societat cada cop més desigual i injusta, on alguns viuen amb molt i d'altres amb molt poc". "Hem d'entendre la diversitat com una riquesa, no que dóna més oportunitats només. Som molt diversos i quan es parla d'identitat (i ho fem molt) caldria recordar que la fem servir quan parlem de coses iguals en matemàtiques. I arreu són plurals, elàstiques i dinàmiques".

"La pluralitat ha de trobar la seva expressió política. El Mandat democràtic el volíem a través d’un referèndum i ara ho hem de fer a través eleccions. La unitat és valuosa quan és dels diversos, és valuosa quan és de realitats molt diferents". "Caldria un govern que expressés la pluralitat i prengués decisions molt rellevants. Des del primer moment hauria d'exercir com un estat que vol ser independent. Crear estructures d'estat és indestriable de la independència i fer-ho en el marc espanyol és impossible".

"Les negociacions amb un estat que no et reconeix que vulguis ser estat fa les coses impossibles. És impossible negociar amb qui no et vol reconèixer ni com a part. L'experiència ens ensenya que sempre diuen que no i quan diuen que sí és per incomplir-ho". "Haurem de fer una llei de transitorietat  jurídica que expliqui que el marc legal espanyol estarà vigent mentre construïm el marc legal nou; això ha de donar seguretat jurídica a tothom". "Volem aquest govern de concentració fent un referèndum de ratificació de la proposta. Si les eleccions han de servir per la independència, el referèndum no ha de ser per ratificar la Constitució. Cap país del món ho ha fet, per tant tampoc ho hem de fer nosaltres". 

"Ratificar la Constitució serà ratificar el conjunt del procés i les majories seran encara més àmplies que a les eleccions que generin el mandat".  "Molta gent que no és independentista entusiasta vol votar-la perquè pensa que és una eina útil pel seu futur. Només ho faran en la mesura que creguin que és útil per millorar condicions de vida de forma immediata i concreta. I n'hi ha que volen donar suport a la independència i d'altres ho faran al procés constituent".

"La lluita contra la corrupció ha de ser un dels nervis del nou estat i del nou procés electoral perquè ens fa mal des del punt de vista moral i econòmic". "Seria un error i una traïció deixar la justícia social i la lluita per la regeneració en mans de qui no vol la llibertat del nostre país. Segur que molts això no ho volen fer de cap manera".  "La millor manera de maximitzar vots és que cap se'n senti exclòs. Tothom ha de trobar un referent polític que el faci sentir còmode. Amb diverses llistes que  compartissin una part del nom; posant, tant destacat com es volgués, un punt per la independència; o que totes elles es comprometin a un gruix de persones independents en diversos àmbits fent de ròtula entre llistes. I un darrer element de compromís compartit és el govern de màxima unitat possible. És una proposta que hem de compartir i poder treballar".

 "El futur estarà més ben garantit si està en mans dels nostres fills i no d'un estat que no ens estima"


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
539
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR