e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

23 d'Octubre de 2014

LA REPUBLICA CATALANA

 La República Catalana és una de les denominacions que al llarg de la història ha pres l'estat constituït per Catalunya quan s'ha dotat dels mecanismes de decisió de la seva forma política de ser. Així mateix, és l'objectiu simbòlic de la lluita política d'una part del moviment independentista català.

La República Catalana o altres diverses formes polítiques de segregació respecte l'estat espanyol han estat proclamades, almenys, en cinc ocasions: al segle XVII pels Braços Generals presidits per Pau Claris l'any 1641, al segle XIX per Napoleó Bonaparte l'any 1810 i també l'any 1873 liderat per Baldomer Lostau i al segle XX per Francesc Macià l'any 1931 i per Lluís Companys, qui el 1934 proclamà l'Estat Català.

Una declaració d'independència és la proclamació formal, per part d'alguna entitat (grups o persones) que s'atribueix la sobirania, de la independència d'un territori que forma part d'un Estat que els partidaris de la independència consideren aliè. En la majoria dels casos les declaracions d'independència es fan sense consentiment de l'Estat a què pertany el territori independitzat, i per tant sovint s'anomenen declaració unilateral d'independència (DUI). 

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha afirmat que "l'autonomisme està esgotat, està mort" i "és implantejable obrir una altra negociació amb l'Estat espanyol".La independència és l'únic camí viable que li queda a Catalunya. Junqueras va explicar davant el Consell Nacional d'ERC que el que ha passat  les últimes setmanes al voltant de la consulta del 9-N ha creat "un nou escenari en què els temps s'han accelerat"  i ara Catalunya "està situada molt a prop d'unes eleccions que ens permetran exercir un mandat democràtic amb el qual accedir a la independència".

 

Segons Junqueras, que ha estat aclamat al començament de la reunió extraordinària del Consell Nacional amb crits de "president", "no s'han de fer esperar les coses bones, els temps s'han reduït, som molt a prop d'unes eleccions que seran decisives per al nostre país, i s'ha de demostrar que a Catalunya hi ha una gran majoria independentista que s'ha de traduir també en una gran majoria parlamentària"."En el marc de l'autonomisme no hi ha canvis, no hi ha futur, i és impossible un escenari d'un any més dins del sistema autonòmic, amb uns pressupostos amb 5.000 milions d'euros menys que els actuals, que equivalen a la despesa dels sis hospitals més grans, la despesa farmacèutica, els Mossos d'Esquadra, els Bombers i altres mil milions més", ha apuntat.

 

El líder d'ERC, ha reclamat eleccions tan aviat com sigui possible, i en una velada referència a la llista única de "país" que desitja CDC, ha advertit als convergents que, per a ERC, el primer objectiu és proclamar la independència sense dilacions. Penso que parla d’unes eleccions que amb llista unitària o no, han de servir per a declarar la independencia. Posteriorment cladrà fer unes altres eleccions per a triar entre les ofertes dels diferents partits per a gobernar.

 

El republicà adverteix que la reconstrucció de la confiança en el president ha de ser sobre la base de la independència . Oriol Junqueras, ha avisat Artur Mas que no donarà suport a uns altres pressupostos autonòmics, perquè ara toca aprovar els d'una Catalunya independent. Ha considerat que no té cap sentit" aprovar uns comptes "de comunitat autònoma" perquè "condemnen" els catalans. Ha advertit que qualsevol nou acord amb Mas ha de ser sobre la base de la independència. "Anem a reconstruir les confiances que calguin en la independència de Catalunya".

"No és temps de paraules sinó de fets", ha indicat Junqueras. I una gran majoria hi estem d’acord. Ho vaig tornar a veure el dia 19 a la Plaça de Catalunya. Per això, afirmo que: el que té moltes possibilitats de presidir la pròxima República Catalana,  Oriol Junqueras,  vol que els catalans votem. Primer per aconseguir la nostra República Catalana. Després, cada 4 anys o com determini la nostra Constitució. Sembla que el president Mas, també ho vol. Ho farem i guanyarem.

 

Imatge obtinguda a Google

Sebastià Barrufet Rialp, periodista   


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

MenÚame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
632
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR