e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

14 de Març de 2017

 PERIODISME DIGITAL//.- El jaciment arqueològic del Barranc de la Boella es localitza al terme municipal de la Canonja i se situa a 5 quilòmetres de la costa i a 50 metres d’alçada sobre el nivell del mar. Durant anys, el jaciment ha patit de forma freqüent grans torrentades d’aigua que han afectat greument la conservació de les restes arqueològiques.

L’any 2006 una nova i forta torrentada posà al descobert restes de dents i defenses de mamut. Aquest fet motivà la realització, a l’any 2007, d’una campanya d’excavació arqueològica duta a terme per l’Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) en col•laboració amb la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Aquest jaciment es va descobrir a principis del segle XX, però no va ser fins l’any 1970 quan el va excavar per primera vegada l’arqueòleg Salvador Vilaseca. Amb aquesta primera excavació es van localitzar restes d’elefant, rinoceront, cavall, cérvol i eines de pedra.

Les excavacions realitzades entre els anys 2007 i 2008, van confirmar la importància del jaciment ja que es van localitzar noves restes de mamut (molars i defenses), així com restes d’hipopòtam, rinoceront, cérvol, cavall i diversos carnívors. Juntament amb aquesta fauna també es van trobar eines de sílex.

En definitiva, aquest conjunt arqueològic s’inclou dins d’un període de la prehistòria molt poc conegut a les nostres contrades i també a tot el continent europeu, fet que dóna una gran importància al jaciment i ens permetrà, amb les futures excavacions, conèixer encara més les primeres poblacions humanes del Camp de Tarragona i el medi natural on vivien.

Les restes trobades al jaciment del Forn de la Boella el converteixen en una de les ocupacions més antigues d'Europa. L'equip de paleontòlegs que des de fa cinc anys excava al barranc de la Boella, a la Canonja, ha trobat noves restes òssies de mamut, a les quals s'atribueixen 700.000 anys. De fet, s'ha trobat una tíbia, una costella i un os articulat de la zona dels turmells, així com restes de cavalls, hipopòtams i diferents mostres de pedra tallada en forma de ganivets. 

Amb aquestes troballes, es confirma que la Boella és una de les ocupacions més antigues a Europa i una de les primeres poblacions humanes del país. El responsable de l'excavació, Josep Vallverdú, ha explicat que al jaciment del Forn s'han trobat, a més, fragments dentaris d'un carronyaire que podria ser una hiena, en aquest cas de 200.000 anys d'antiguitat. Segons el seu parer, aquests descobriments situen la Boella "a l'altura d'altres jaciments com Atapuerca o Orce".

Segons Vallverdú, el pròxim repte és trobar indicis i restes de més d'un milió d'anys d'antiguitat, fet que convertiria la zona del barranc en un referent en els estudis d'evolució humà al món. En aquest sentit, l'arqueòleg de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) ha apuntat que l'estiu que ve publicaran en les principals revistes internacionals un estudi on provaran que per la Boella "va passar una segona migració procedent de l'Àfrica fa 1,8 milions d'anys", cosa que convertirà aquest jaciment "en un referent".

El regidor de Cultura de l'Ajuntament de la Canonja, Paco Roca, ha explicat que, d'acord amb l'IPHES, s'està treballant per crear un centre d'interpretació del jaciment i potenciar la zona tant científicament  com  turísticament. 

Tot i que és un projecte a llarg termini, entre 10 i 15 anys, Roca ha explicat que en el termini d'un mes ja s'haurà decidit on quedarà ubicat el centre. L'objectiu és que sigui un espai sostenible, autofinançable a través de les visites de turistes; queda oberta la participació del capital privat per poder-lo fer. D'una altra banda, el consistori ha construït un mur de contenció per protegir de les riuades la zona coneguda com la Mina, on van aparèixer les primeres restes de mamut, fa cinc anys.

La Boella és un Important mas d'origen molt antic. Està documentat des de 1150, quan el príncep Robert el Normand en feu donació a Hug i la seva muller Eva per tal que repoblessin el lloc. Al segle XIV era propietat reial i el 1403 va ser adquirit per l'arquebisbe Ènnec de Vallterra. A partir de 1600 n'eren senyors els Sicart i posteriorment va ser propietat de la família Canals.

El mas, completament remodelat a mitjan segle XIX, té planta quadrada i una torre rectangular amb magnífics finestrals neogòtics. adossada a la casa hi ha la capella, amb un petit campanar d'espadanya. Ha estat restaurat modernament i en l'actualitat funciona com a centre de convencions i celebracions. Prop del mas hi ha un molí d'oli.

Com que sóc fill de La Canonja, comarca del Tarragones, estic molt satisfet pensant en què els meus posibles avantpessats, fossin uns dels primers pobladors del que seria la meva estimada Catalunya.

Sebastià Barrufet Rialp, cronista transversal

Master en Periodisme Digital


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
254
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR