e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

22 de Març de 2017

JR CORREAL DIARI DE TARRAGONA

 PERIODISME DIGITAL//.- La xarxa critica una columna «sexista» del director del «Diari de Tarragona».Josep Ramon Correal considera que aplicant la màxima "Només sí és sí", posaríem "en perill el futur de la raça humana". El director del «Diari de Tarragona»: «Si les dones es maquillen i vesteixen bé és per atraure el mascle».

Un article del director del Diari de Tarragona, Josep Ramon Correal, ha creat un important rebombori a les xarxes socials. Aquest reflexiona sobre l'eslògan d'una campanya que ha presentat l'Ajuntament de Tarragona per evitar conductes masclistes en l'oci nocturn: "Només el sí és sí". En l'article, titulat Sí és sí, o no, Correal comença remarcant "una màxima del donjoanisme que afirma que si una senyora diu que no, és que potser sí; si diu que potser sí, és que sí, i si diu que sí, no és una senyora".

Segons els seu parer, a més, si s'aplica la sentència de la campanya -"Només el sí és sí"- "posarem en perill el futur de la raça humana". "En l'amor, com en el màrqueting, la venda comença quan et diuen no", conclou.

Després d'encendre la polèmica amb afirmacions com que "quan una dona diu no, no me la crec" i que "les dones es posen guapes" per "atraure el mascle", Josep Ramon Correal demana disculpes.

La indignació a Twitter no es va fer esperar. Desenes d'internautes van comentar l'article titllant-lo de sexista i masclista, fins al punt que diversos representants públics també es van pronunciar sobre el tema. La consellera de Presidència, Neus Munté, va publicar un tuit per recordar que "no és no", sense "cap matís, mai". Per la seva banda, la portaveu de la CUP al Parlament, Anna Gabriel, es va mostrar "repugnada" pel text. La diputada tarragonina de Junts pel Sí  Montserrat Palau va  titllar l'article d'"inadmissible".

El periodista ha acabat demanant disculpes: " La meva amiga Sogues Niubó, que fa onze anys que treballa en l’àmbit de la igualtat i de la dona a la Diputació de Barcelona, em diu que en l'article  m'he equivocat", assegura en el text. Segons Correal, l'article hauria "fet gràcia fa quaranta anys, quan els usos socials i la moral eren uns altres", però ara, en un context "molt susceptible" de lluita contra l'assetjament i les violacions, ha reconegut que "no". "A tots aquells que m’han dit 'troglodita, llardós, masclista, repulsiu, misogin, xenòfob, assassí de dones...', els demano perdó. No és no", sentencia.

Des de la seva creació l'any 1808, el Diari de Tarragona ha patit multitud de canvis i transformacions, sobretot donades pels canvis en la societat i en la política del país. Tant és la influència que durant un llarg període, la publicació del diari va restar pausada i no va ser fins anys després que es va restablir. Després de l'etapa de la dictadura de Primo de Rivera, el diari es va publicar en català de manera ininterrompuda durant la Segona República i també durant gairebé tota la Guerra Civil Espanyola (1936-1939), fins al 1938 que es va deixar de publicar per manca de paper.

Amb l'esclat de la guerra i l'alçament dels rebels, a Tarragona es forma el Comitè Antifeixista que requisa diversos serveis i edificis públics, així com empreses que són d'interès per als ciutadans. En el cas del Diari de Tarragona, serà la CNT l'encarregada d'encapçalar la direcció de la publicació. És Josep Alomà Sanabras el director, però, a diferència del diari Llibertat, controlat per Esquerra Republicana de Catalunya, deixarà lliure expressió als redactors que fins llavors havien estat treballant al diari.

En arribar les tropes del general Franco, s'imposà la llei de l'idioma únic. Falange Española activà el diari des del primer dia de l'ocupació amb el nom de Diario Español de Falange Española Tradicionalista y de las JONS fins a l'any 1963. L'any 1964 fins a 1968 va ser Diario Español del Movimiento en Tarragona i a partir de 1968, Diario Español. Fins a 1977 va estar editat per Prensa y Radio del Movimiento.

Després de la mort de Francisco Franco, el 1975, s'inicia una transformació al diari fins a l'inici de la dècada dels noranta, quan finalment torna a anomenar-se Diari de Tarragona, nom que conserva en l'actualitat. Des de la Transició, el Diari de Tarragona ha anat augmentant progressivament les pàgines en català, tot i que avui dia encara es limita a seccions específiques de determinades comarques. Són els casos de les seccions fixes de Terres de l'Ebre, Baix Camp i Priorat, a més d'algunes columnes d'opinió i notícies de comarques determinades.

Correal va néixer a Lleida el 28 de novembre de 1954. És Llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona, es va iniciar en el periodisme en l'antic Diario de Lérida i com a corresponsal de diaris com Tele / Express i Diari de Barcelona.

Va treballar quatre anys a El Correo Català, on va exercir com redactor en cap i subdirector. Va tornar a Lleida per ser cap de premsa del Govern Civil i va ser el primer director de la nova etapa de La Mañana com a empresa privada, convertint-se posteriorment en director general de Publicacions del mateix rotatiu. Va crear el nou Diari de Lleida en català, sent el seu primer director. Va ser director general de Publicacions del grup editor ECD, des d'on va participar en la conversió Reus Diari a Nou Diari, de periodicitat diària i amb un àmbit d'influència en totes les comarques tarragonines, i posteriorment en el projecte del Nou Diari amb cinc edicions en tot Catalunya. Ha estat president de la Demarcació de Lleida i vicedegà del Col•legi de Periodistes de Catalunya.

El Diari de Tarragona ha publicat algunes de les meves cròniques transversals, sempre en castellà. Amb Correal hi tinc una discreta relació, tanmateix pensó que és un bon profesional.

Sebastià Barrufet Rialp, cronista transversal

Master en Periodisme Digital


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
230
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR