e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

13 de Novembre de 2015

INFORME DIAGONAL I FIL A L'AGULLA

 VIST O LLEGIT//.L'Increment de l'independentisme a Catalunya ha encès les alarmes a Madrid, ja fa temps d‘això. Llavors, un grup de persones rellevants de la societat catalana rep, des de la capital espanyola, l’encàrrec d’escriure un informe per aturar i ensorrar aquesta voluntat rupturista”. Així comença Informe Diagonal, el segon llibre del periodista de Cugat.cat Josep Gimeno.

Des d'un despatx situat a l'avinguda Diagonal de Barcelona, uns quants “escollits” per esferes influents de Madrid han de presentar propostes fermes per aturar l'onada creixent de partidaris d'un Estat Propi. “No vull que ningú se senti etiquetat”, assegura l'autor, “per això parlo en tot moment de col•lectius anònims”. Inspirat en “l'estructura” del best-seller Informe Lugano, de l'escriptora nord-americana Susan George, el llibre comença amb unes cartes anònimes creuades entre Barcelona i Madrid, que donen pas a una anàlisi acurada de la situació actual de Catalunya. “M'he basat en dades reals i contrastables per Internet”, assegura Gimeno, que presenta una radiografia financera del territori català. El gruix del llibre és l'informe en què els redactors presenten “les estratègies per desactivar” el moviment rupturista.

Informe Diagonal, publicat per l'editorial A Contra Vent, va sortir a la venda  dijous passat. Aquest és el segon llibre de Josep Gimeno, autor de Catalunya demà, un recull d'entrevistes publicat per Ara Llibres el 2006, en què l'autor conversa amb diverses personalitats catalanes sobre el futur del país en el marc del segle XXI. 

Daltra banda,la CUP ha fet públic  un document de cinquanta pàgines titulat ‘Fil a l’agulla’ i signat pel grup parlamentari. S’hi pretén explicar la posició política de la CUP, però no va més enllà d’allò que s’ha dit al parlament. Tot i que ha estat fet públic avui, és signat el dia 9, és a dir, el dia de la primera sessió d’investidura.

El text de la CUP insisteix en les tesis repetides aquests dies. Sobre les converses, diu: ‘La clau de volta era el què, el com i el quan, abans d’abordar un qui que hauria de ser –al nostre criteri i parer– necessàriament coral, col•legiat i mancomunat; un país, ja, de totes i tots. No només ho vam dir, sinó que, sobretot, ho vam fer i ens hi vam posar: establint converses bilaterals amb Junts pel Sí, clara guanyadora de les eleccions però amb majoria relativa, i sobre la base de tres eixos fonamentals. Ruptura democràtica (full de ruta cap a la independència amb referèndum inclòs), pla de xoc d’emergència i urgència social i procés constituent popular i no elitista. En aquest triple àmbit –indissociables tots tres– hem treballat calladament aquestes darreres setmanes, amb la demanda addicional que l’XI legislatura –l’última del cicle autonòmic– engegués amb una declaració inicial de caràcter inequívoc. Sense cap marxa enrere.’

A partir d’ací, la CUP desgrana allò que considera que és la possibilitat de pacte, i remarca que és un plantejament de mínims. En concret, s’hi presenten cinquanta-tres mesures d’urgència, especialment des del punt de vista social.

Finalment, en un epígraf que porta per títol ‘Per un nou cicle polític’, es refereix a la investidura del president. ‘Respecte al qui –diu–, el debat obert sobre la designació de president i la conformació de govern, el criteri de la CUP és prou conegut. Des de la premissa òbvia que el qui som totes i tots, creiem honestament que la responsabilitat de la presidència i del govern ha de recaure en una opció de consens, no lligada al cicle anterior, que obri un nova etapa no vinculada a les retallades ni als casos de corrupció ni a una gestió del procés en què sovint han prevalgut els interessos de partit, confonent-los amb els de país. Una opció que sumi els 72 diputats i diputades d’una majoria independentista sense precedents.’ Així, doncs, manté l’opció de no investir en cap cas Artur Mas.

El document acaba amb un epígraf que recull la declaració aprovada pel parlament  al ple de constitució.


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
308
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR