e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

14 de Novembre de 2014

 Després del 9N, pensó  que és hora de recapitular i de repensar les coses amb serenitat, tractant de superar simplificacions tàctiques i sospesant la correlació de forces, mirant de pensar amb llibertat sobre l’estratègia nacional que més li pugui convenir al nostre país.

Amb aquesta finalitat, el Fòrum Cívic ha cregut que era convenient i fins i tot imprescindible escoltar algunes veus amb criteri propi, que compten amb trajectòries de pes al servei del país -amb un reconeixement que sovint va més enllà- i que fins ara han restat al marge. Es tracta de Josep Mª Bricall, Jordi Coca, Raimon Obiols i Eulàlia Vintró. La idea és de produir una conversa àgil entre ells, conduïda per un presentador o presentadora, sota el rètol “Catalunya, cap a on?”.

El líder d’ERC, Oriol Junqueras, ha dit que li agradaria que la consulta sobre el futur de Catalunya sigui “com més aviat millor”, amb referència a la data que l’Assemblea Nacional Catalana ha proposat. El líder d’ERC defensa que la pregunta als ciutadans ha de ser clara, tal com defensa el seu partit: “Vol que Catalunya sigui un estat independent? És una pregunta lògica i normal, la que la gent vol.” I ha sentenciat: “segur que acabarem votant.”

Oriol Junqueras ha subratllat que defensarà “totes les vies” perquè Catalunya pugui exercir el seu dret a vot: “No penso renunciar a cap via democràtica”.

 Josep Cuní  va entrevistar  el president d’Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, a 8 al dia. El president d’ERC, va defensat que per fer una llista unitària calen més passos i “com més amplia sigui aquesta majoria millor” però sobre la petició de Mas va dir: “jo el que dic és que ja ens ho explicaran, i ens explicaran amb detall que és el que volen fer. I em sembla legítim recordar que hi ha consellers de govern que són membres de Convergència que no parlen d’independència, sinó més aviat al contrari. Però en tot cas són ells els que ho han d’explicar. Jo dic que si som capaços de posar-nos d’acord en aquestes qüestions que són realment rellevants, amb el què, amb el com s’exerceix, què és el que entenem per independència, no farem una declaració d’independència buida de contingut. Hem de parlar dels arguments que adrecem a la comunitat internacional perquè entenguin que és el que volem fer.”  

D’altra banda, Junqueras va apuntar que no vol parlar d’eleccions plebiscitàries sinó d’”eleccions constituents, perquè cal construir un estat. Ens calen estructures d’estat per defensar els interessos dels catalans. (…) Però Catalunya només podrà negociar amb l’Estat espanyol si és entre iguals. Cal que Catalunya sigui un estat per negociar.”

El líder dels republicans ha argumentat que “el que cal és exercir la independència. Per exercir la independència és evident que calen unes estructures mínimes, i si pot ser màximes. Entre elles hisenda i la seguretat social.  Jo el que dic és esperar a construir aquestes estructures amb l’acord de l’estat espanyol és utòpic, és ingenu.”

Sobre la participació del 9N Junqueras s’ha felicitat per “l’èxit de tots” i assegura que el més important és que la gent “ha volgut participar independentment del seu vot, això és bo. Molts ciutadans de Catalunya tenen clar que de les institucions espanyoles no se’n pot esperar res.”

Penso que Oriol Junqueras ho té molt clar. La independencia de Catalunya no  s’aturarà. Hi ha partits polítics que prefereixen continuar dins d’Espanya, federals o confederals, els respecto. Tanmateix, ERC no va votar la Constitució de 1978 i no pertany a la llista de partits que han defensat i defensen aquell  acord constitucional. Hi ha una llista sense ERC.

Cal que cadescú dins de la propia ideología, sigui sincer amb ell mateix. Hi ha dretes i esquerres, pretendre que partits diferents con ERC i CDC vagin junts en una contesa electoral és contradictori. Sense oblidar que una llista unitaria sumaria menys escons que separats.

 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
555
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR