e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

06 de Novembre de 2014

FULL DE RUTA DE L'ANC

 El full de ruta de l'ANC no es queda amb la declaració d'independència, previsiblement el dia de Sant Jordi de l'any vinent, sinó que esmenta l'etapa posterior de constitució de la república catalana: 'Després de la declaració d'independència, hi ha un seguit de propostes d'actuació que s'han de preparar des d'ara mateix per a poder ésser efectives en la fase posterior.' Es parla, d'entrada, d'un procés constituent 'net, clar i engrescador si es prepara des de molt abans'. L'ANC, en aquest sentit, considera que si el procés d'independència és impulsat per la societat civil, 'sembla lògic que el procés constituent que acabarà definint les estructures del nou estat tingui la màxima participació popular'. Aquest procés popular per a establir les bases del nou estat ha de començar i la feina ha de quedar enllestida per Sant Jordi del 2015. 'Caldria treballar en la perspectiva de poder fer el referèndum per a aprovar la nova constitució el dia 11 de setembre de 2015.

El líder polític més independentista, el més acreditat, Oriol Junqueras, confesa la urgència de convocar eleccions per obtenir un mandat democràtic i proclamar, de forma automàtica, la independència política del país, en contraposició a les veus que des dels socis de CiU ho condicionen a un període de negociació amb l'Estat.

Però com es fa una independència "automàtica", com ha defensat Junqueras? I les estructures d'estat que no estan a punt? I el repartiment d'actius i passius? I el reconeixement internacional? I la nova Constitució? Són les preguntes que planen damunt del procés català que s'ha obert després del canvi de la consulta del 9-N per un procés participatiu que el mateix president de la Generalitat, Artur Mas, va admetre que no serà definitiu.

El líder d’ERC, Oriol Junqueras, ha reiterat que no és viable intentar una negociació d'igual a igual amb l'Estat sense abans haver fet el pas de declarar la independència des del Parlament, sempre que hi hagi una majoria parlamentària disposada a fer-ho. L'aposta d'ERC, doncs, és la declaració d'independència unilateral després de les eleccions per, després, trucar a la porta de l'Estat i la UE per buscar una negociació.

"L'endemà caldrà anunciar al món que som un estat independent i que actuarem com a tal", diu Junqueras. És en aquest moment, que, segons el full de ruta dels republicans, caldrà forçar una negociació amb Espanya per al repartiment d'actius i passius. Però si l'Estat no ha volgut negociar ni per la consulta del 9-N, què garanteix que voldrà negociar la independència? Per Junqueras, la clau és el deute de l'Estat. 

De fet, el mateix Consell Assessor per a la Transició Nacional va deixar clar que sense negociació Catalunya se'n podria anar sense fer-se càrrec de part del deute contret per l'Estat. I havent perdut el 20% del PIB –el pes català a la riquesa espanyola–, els creditors d'Espanya podrien tenir problemes per cobrar el deute. "Qui és el que estarà més interessat a negociar? Evidentment els creditors, i també l'estat espanyol", ha opinat Junqueras. També formaria part d'aquest procés la construcció de les estructures d'estat imprescindibles com la Hisenda catalana fonamentada en la feina ja feta fins ara, l'acció exterior per buscar potencials reconeixements d'acord amb la feina diplomàtica ja realitzada aquesta legislatura pel Diplocat, i la negociació de l'estatus a la UE. I, per descomptat, la discussió interna de la nova Constitució. 

Després de tot aquest procés constituent, al qual Junqueras no ha posat terminis, caldria, diu, una ratificació oficial per part del poble de Catalunya. És a dir, un referèndum vinculant que sotmetria a votació el text constitucional i la proclamació de la independència. Caldrà veure, però, com encaixa aquest full de ruta amb el  dels altres partits partidaris d'avançar en aquest camí.

Espero i desitjo  que la societat civil i també ERC, donaran espai als partits polítics disposats a tirar endavant el procès.


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
811
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR