e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

13 de Juny de 2016

ESQUERRA I DRETA CATALANES

 VISTOLLEGIT//: Veurem si el (RUI) Referèndum Uniletaral per La Independència, proposat per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) se celebra i què hi diuen els catalans.

La darrera setmana ha suposat un punt d’inflexió en el procés d’independència. Els partits polítics no han estat capaços de mantenir la unitat que sempre els hem reclamat, de manera que l’acord de governabilitat pactat al gener de 2016 queda en entredit.

Per l’ANC, el full de ruta que va sortir de les eleccions del 27 de setembre ha quedat manifestament erosionat. Per això, proposem avançar cap a la convocatòria d’un referèndum d’independència, la via més democràtica, legítima i efectiva per arribar a la proclamació de la República Catalana, recuperant la iniciativa política de la majoria independentista i finalitzant el procés.

Si la resposta a la consulta és positiva, l’ANC proposarà i exigirà al Govern i al Parlament, la celebració d’un referèndum amb resposta binària sobre una pregunta clara en relació a la independència de Catalunya. El poble de Catalunya haurà de decidir, sobiranament, el seu futur polític. D’acord amb aquest plantejament, el resultat del referèndum ha d’implicar, en cas de victòria del Si, la declaració immediata d’independència.

Ha arribat el moment de tornar el lideratge del procés a la societat. Hem de ser novament les entitats socials sobiranistes, les que exigim als partits polítics les actuacions necessàries per superar les seves diferències i culminar el procés sobiranista.

Sempre negant la DUI homologada pel Tribunal Internacional de La Haia, ara alguns negan el “RUI”  tan claudicant i enganyós com el fotut i fals Dret a Decidir. Altres pensem que “Sense ruptura i Independència no hi haurà mai Dret a Decidir”, i els primers que no en són conseqüents ni obeeixen la decisió dels catalans són els nostres actuals polítics amb els que heu confiat en extrem i com era previst han fallat al seu i nostre Poble.  

Convergència Democràtica té la responsabilitat de si el procés independentista tira endavant tal com està plantejat o si es fa un punt i a part. Pocs dies després de les eleccions del 26-J, Convergència Democràtica celebrarà el seu congrés de refundació, que suposarà el certificat de defunció del vell partit. Però, paradoxalment, la darrera campanya de les sigles CDC estan centrades en la recuperació dels senyals d’identitat més pròpiament convergents. Els dirigents del partit parlen d’orgull convergent, de valors convergents. La paraula Convergència ha estat la més escoltada en els actes previs a la campanya i en el míting d’inici. Això i una crida explícita, sense gaires matisos, al “català emprenyat”… amb la CUP caracteritza el punt de partida de la cursa de CDC cap a les urnes.

La derrota dels pressupostos ha encrespat la cúpula de CDC. També la d’ERC i a tots els altres components de Junts pel Sí. Però el cas de Convergència és diferent, perquè van haver de sacrificar la figura d’Artur Mas. Aquest “pecat original” de la CUP la tenien guardada i el rebuig als comptes del Govern ha decidit als qui tallen el bacallà a Còrsega a intentar treure el Cristo gros. L’expresident de la Generalitat Artur Mas és qui encapçala aquest discurs, i ahir ho va fer, no tant en el que deia, sinó en el com expressava el seu sentiment envers aquells que el gener el van fer a un costat i ara, des de la perspectiva de CDC, poden ensorrar el seu successor.

Han passat només uns mesos des de les eleccions del 20-D, però les coses han experimentat alguns canvis. La direcció del partit es va presentar aleshores sota la marca Democràcia i Llibertat, una fórmula nova en què hi eren també Demòcrates de Catalunya, els democristians sorgits sorgits de la crisi d’Unió, a banda d’altres grups menors com Reagrupament. Fa la sensació que després de comprovar les mancances de la nova marca (8 diputats, per sota dels 9 d’ERC), s’ha optat per fer-se fort en el vot de tota la vida.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, és un capital polític de gran magnitud que el seu partit vol aprofitar al màxim. És “l’home nou” que pot encarnar com ningú el procés de refundació que s’ha engegat. Com a president, ho és per la coalició Junts pel Sí i poques vegades se l’ha escoltat parlant com a home de Convergència. Però a Girona va ser diferent. En el míting a Girona, Puigdemont va emfatitzar la seva adscripció a CDC, dient i repetint que quan les coses es posen magres, només milloren quan un convergent és al davant.

El vicepresident del Govern i líder d'ERC, Oriol Junqueras, veu "normal" que CDC i ERC, que conformen el grup parlamentari de Junts pel Sí, votessin dividits davant de dues resolucions que reclamaven derogar la reforma laboral.

En declaracions a RAC1, Junqueras ha recordat que CDC i ERC són "partits diferents, amb tradicions diferents", i ha recordat que ERC està en contra de les reformes laborals promogudes pel PP i el PSOE. Per això, ha dit que "només faltaria" que CDC i ERC haguessin coincidit en el vot, i ha tret importància a la divisió de vot al si del grup del Govern.

L’historiador Oriol Junqueras, sap que en el llunyà 1980 la máxima afinitat d’ERC, liderada per Heribert Barrera, amb Jordi Pujol, fundador de CDC, va ser motiu d’un notable trencament dins del partit republicà (ho se perquè jo hi era).

 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
605
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR