e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

09 de Febrer de 2017

ESPANYA SENSE SEPARACIO DE PODERS

 PERIODISME DIGITAL//.- Tres informes internacionals col•loquen la justícia espanyola com una de les pitjors del món. Ocupa posicions pitjors que el Pakistan, el Marroc i Costa Rica entre altres.

La justícia espanyola és ràpida, quan vol i li interessa. La parcialitat en assumptes polítics, recentment amb la judicialització de polítics independentistes, amb el destacat judici a l'expresident Mas i les exconselleres Ortega i Rigau, amplien encara més la mala imatge internacional de la justícia espanyola.

Segons es pot recollir en diferents informes internacionals es pot constatar com la justícia espanyola no pot erigir-se com de qualitat, per exemple, segons recull el' World Economic Forum Global Competitiveness Index 2015-2016', publicat el setembre del 2015, en independència judicial Espanya ocupa al 84è lloc de 140 posicions que hi ha al rànquing. Situat just per darrere del Pakistan i el Marroc.

A l'Europa dels 28, segons un informe de la Comissió Europea 'The 2016 EU Justice Scoreboard' publicat el mes d'abril passat, Espanya ocupa la posició 22a en percepció de la independència judicial segons la ciutadania, just per darrere de Portugal. En el mateix rànquing elaborat per les empreses, aquesta posició empitjora i ocupa el lloc 23è.

El tercer document que deixa en molt mal lloc la justícia del Estado és el document de 'Transparència Internacional', un informe sobre la percepció de la corrupció, publicat aquest mes de gener, que col•loca Espanya en el lloc 41è, al costat de Brunei i Costa Rica.

La separació de poders és un concepte que estableix que els poders d'un govern sobirà han d'estar dividits entre dues o més entitats fortament independents, així doncs, prevenint que una persona o un grup tingui massa poder.

La idea que els estats que les diferents funcions han de ser atribuïdes a les diferents institucions es va utilitzar per primera vegada a l'antiga Grècia, i en els segles XVII i XVIII, el concepte va ser refinat per James Harrington i John Locke. L'obra més influent, però, va ser la de Montesquieu. Els seus escrits i crítiques sobre la monarquia francesa d'aleshores el van dur a elaborar el concepte de separació de poders, el qual ha estat invocat pels escriptors de la majoria de les constitucions fins ara. Les seves teories estaven basades en un estudi sobre els escrits de Locke i en un coneixement imperfecte de la constitució anglesa del segle XVIII. Montesquieu pensava que, per prevenir l'abús del poder i per preservar la llibertat política, era necessari que el govern estigués regulat per diferents poders que s'observassin l'un a l'altre.

Montesquieu, en la seva obra L'Esprit des Lois (L'esperit de les lleis), publicat el 1748, va crear el concepte de la divisió de poders en tres branques, tria política. Aquestes branques són:

La branca legislativa, responsable de crear les lleis i les alteracions o revocacions de les lleis existents.

La branca executiva, responsable d'assegurar-se que les lleis es portin a terme; inclou la creació de polítiques i l'elecció de la manera en la qual les polítiques es realitzen.

La branca judicial, responsable d'interpretar la llei i aplicar la llei en situacions específiques.

Tot això l’estat espanyol s‘ho passa pel forro. En una altra crónica he detallat 34 raons per les quals Catalunya vol deixar de pertanyer a Espanya. Aquesta de no fer cas de Montesquieu no é spas menor.

Sebastià Barrufet Rialp, cronista transversal

Master en Periodisme Digital


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
62
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR