e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

10 d'Abril de 2017

 PERIODISME DIGITAL//.- La proclamació de la República Catalana va ser feta per Francesc Macià a Barcelona el 14 d'abril de 1931. Arran de les eleccions municipals del 12 d'abril de 1931, que determinaren la caiguda de la monarquia d'Alfons XIII, Francesc Macià, líder d'Esquerra Republicana de Catalunya -partit triomfador a Catalunya- proclamà de manera unilateral «la República catalana a l'espera que els altres pobles d'Espanya es constitueixin com a Repúbliques, per formar la Confederació Ibèrica» el dia 14 d'abril, poques hores abans que a Madrid es procedís a proclamar la República Espanyola.

El sis d'octubre va ser un moviment insurreccional delgovern autònom de Catalunya contra la involució conservadora del règim republicà, el 6 d'octubre de 1934, quan el presidentLluís Companys proclamava l'Estat Català de la República Federal Espanyola. Aquest intent secessionista desembocà en l'empresonament dels membres del Govern de Catalunya i la suspensió de l'Estatut de Núria per part de l'Estat espanyol. 

Un país en Comú és el nom provisional amb què es va presentar una nova formació política d'esquerres que té intenció de presentar-se a les properes eleccions al Parlament de Catalunya. Es van presentar per primera vegada el 19 de desembre de 2016 a Barcelona, en un acte on es va informar que per part del grup impulsor estava format per membres d'ICV, EUiA, En Comú Podem, Podem i Equo, i recolzat per noms com Vicenç Navarro, Arcadi Oliveres, Joan Subirats o Oriol Nel•lo.

Després de la crisi econòmica global de 2008, les mobilitzacions del 15-M i el procés d'independència de Catalunya, diverses organitzacions polítiques van patir un daltabaix entre els seus electorats. Van sorgir noves organitzacions, noves confluències, i en les successives eleccions que van tenir lloc entre 2012 i 2016 diversos partits polítics van canviar el nom amb el qual concorrien a les eleccions. En el sector de l'esquerra, l'aparició de candidatures locals d'esquerres amb el nom d'En Comú o Guanyem (com per exemple Barcelona en Comú) o la creació de la secció catalana del partit espanyol Podem va fer que en poc temps, es presentessin a les eleccions diversos projectes amb noms diferents: Catalunya Sí que es Pot i En Comú Podem. No totes aquestes coalicions estaven formades per les mateixes aliances, ni tenien els mateixos equilibris de força i representativitat. La proposta d'Un país en comú neix en aquest context d'intentar organitzar aquesta complexitat.

ERC veu "sorprenent" que hi hagi independentistes que demanin el federalisme. El cap de files d'ERC, Gabriel Rufián, no entén  Espanya com un país de països".Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), popularment Esquerra Republicana o Esquerra, és un partit polític català que es defineix d'esquerra socialdemòcrata, favorable a la independència dels Països Catalans. Actualment està integrat a la coalició Junts pel Sí al Parlament de Catalunya.

El partit està implantat a tots els Països Catalans: al Principat de Catalunya, el País Valencià (ERPV) i les Illes Balears i Pitiüses (Esquerra Illes). També manté una vinculació directa amb les Joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya (JERC) pel que fa als temes que afecten la població juvenil (JERPV al País Valencià).

ERC va  ser hegemònica a Catalunya abans de la guerra civil. Mort el general Franco (1975), ERC celebra el juliol de 1976 el 8è Congrés Nacional. A les eleccions a Corts Constituents de 1977 ERC hi va en coalició, atès que encara no estava legalitzada per la seva condició de partit republicà. El mateix 1977, i en el marc del 9è Congrés, Heribert Barrera és escollit nou secretari general. En la discussió del text de la nova Constitució espanyola, ERC és l'únic partit català que defensa els principis republicans i el dret a l'autodeterminació dels pobles, idees a les quals la majoria d'espanyols evidentment no donen suport, per la qual cosa ERC defensa el no en el referèndum constitucional celebrat el 6 de desembre de 1978. 

Personalment, seguint el camí del meu pare, Pau Barrufet Veciana, present els 18 i 19 de març de 1931 a la fundació d’ERC, vaig anar a les eleccions generals de 1979, en la llista per Tarragona de Josep Mª Poblet. A les muniocipals de 1979 vaig resultar el primer regidor d’ERC de l’Ajuntament de Tarragona.

Actualment, retirat de la política activa, no visc pas fora de les qüestions polítiques del meu país. Penso que UN PAIS EN COMÚ ha de suposar una bona nova pels catalans d’esquerra. Em permeto recordar al meu president Junqueras el possibilisme de Macià i Companys descrit al principi.

Sebastià Barrufet Rialp, cronista transversal

Master en Periodisme Digital


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

MenÚame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
415
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR