e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

30 d'Octubre de 2014

EL DRET INTERNACIONAL

 L’any passat, l’Aula Magna del Centre Cultural de Terrassa  va acollir la conferència El procés sobiranista i la llei, pronunciada per Santiago Vidal, magistrat de l’Audiència Provincial de Barcelona i membre de Jutges per la Democràcia. La sala es va quedar petita davant la nombrosa afluència de públic que va assistir a aquest acte organitzat per l’ANC de Terrassa. Aquesta xerrada s’emmarca en el conjunt de conferències que el magistrat està duent a terme arreu de Catalunya per explicar les eines jurídiques necessàries en el procés sobiranista.

La xerrada s’inicià i s’acabà amb una idea principal que fou el fil conductor de tota l’exposició: les lleis han de ser interpretades sempre segons la realitat social i històrica dels territoris en els quals s’apliquen. Per tant, no es poden convertir en cadenes per a una voluntat popular expressada democràticament. Al llarg de la història les lleis han canviat i aquest  és el sentit de la tasca dels parlaments. En el cas concret de Catalunya, la voluntat popular es pot expressar a través d’una consulta, que resultaria absurda si no fos vinculant. I aquesta consulta es podria fer a l’empara de la legislació espanyola si hi hagués voluntat política, de la legislació internacional seguint la jurisprudència traçada per organismes com el Tribunal Internacional de la Haia o el Tribunal Federal del Canadà, i també de la llei catalana de consultes.

Els canvis que la independència de Catalunya comporta afecten els tres poders de l’estat: el legislatiu, que haurà d’elaborar una Constitució Catalana, que serà molt més curta que l’actual espanyola, l’executiu i el judicial. En aquest darrer àmbit i com a professional de la justícia i coneixedor del tema, Santiago Vidal va revelar que, segons els estudis fets, dels 756 jutges que actualment exerceixen a Catalunya entre 200 i 250 marxarien si es declarés la independència, però les places vacants s’omplirien el termini d’un mes. També va remarcar que els processos judicials només es podrien allargar un màxim d’un any; fins i tot va arribar a comentar que un jutge que incomplís injustificadament amb aquest termini hauria de respondre amb l’aval del seu patrimoni personal.

Pel que fa al tema del procés sobiranista en si mateix, i des d’una perspectiva estrictament jurídica, el conferenciant va explicar que en aquest procés s’han de diferenciar quatre etapes. En la primera, ja finalitzada, calia arribar a un nivell de consciència nacional suficient com per dur a terme una petició formal al Govern Espanyol, tal com es va fer després de la presentació de l’informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional. 

En la segona etapa, calia fer una petició al Congrés dels Diputats perquè delegués al Parlament de Catalunya la facultat de convocar un referèndum. En la tercera etapa, calia fixar la data i la pregunta de la consulta. Però El Govern Espanyol s’ha oposat a tot. Santiago Vidal va recordar la seva línia argumental: si les lleis no resolen els conflictes i no hi ha voluntat política per resoldre’ls  estaria justificada la desobediència civil.

Fins fa poc no hi havien lleis internacionals que avalessin un procés d’independència i tot era encara més complicat, molt sovint s’havia de resoldre amb guerres i violències cruentes de tota mena. 

Ara ja tenim la Jurisprudència Internacional del Tribunal Internacional de Justícia de la Haia, que  en la seva sentència del 22 de juliol del 2010 va proclamar: 

1 – Declarem que no existeix en el Dret Internacional cap norma que prohibeixi les declaracions unilaterals d’Independència.

2 – Declarem que quan hi ha contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica preval la voluntat democràtica.

3 – Declarem que en una societat democràtica, a diferència d’una dictadura, no és la llei la que determina la voluntat dels ciutadans, sinó que és aquesta voluntat la que crea i modifica, quan sigui necessàri, la legalitat.

Penso que  val  la pena saber que els catalans tenim la raó


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
552
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR