e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

18 d'Agost de 2015

EL BOICOT D'ESPANYA A CATALUNYA

 Amb una clara intenció de fer por, es parla d’una realitat futura: el creixement del boicot espanyol a l’economia catalana si passa a la independencia.

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) assegura que les empreses catalanes fa cinc anys que pateixen el boicot de la resta d’Espanya. “El boicot no és un fenomen de futur, sinó que avui ja és present”, ha assegurat Josep Maria Vázquez, un dels autors de l’informe Impacte de la independència en l’empresa. Vázquez,  ha afegit que les empreses catalanes “compensen” el boicot amb les exportacions, fins i tot ha afirmat que les companyies “estan prenent mesures per seguir a l’Estat sense ensenyar la seva identitat catalana”, com ara obrint filials per amagar que tenen la seu social a Catalunya.

Per demostrar que existeix el boicot, l’ANC fa servir la gràfica de les vendes de Catalunya a la resta d’Espanya i del món. Mentre que les primeres baixen, les segones pugen. “A partir del 2009 el pendent de la davallada és més fort”, ha dit Vázquez, malgrat que els economistes atribueixen aquest fenomen a dues circumstàncies: la dràstica caiguda del consum arreu d’Espanya per la recessió i la competència global de les empreses, que fa que Catalunya i la resta de l’Estat hagin buscat nous mercats, tant d’importació com d’exportació. “La corba també reflecteix la posició defensiva de les empreses catalanes, que venen a la resta del món. També és degut al fet que el mercat espanyol no és gaire exigent amb els productes de qualitat”, ha dit Vázquez, que ha considerat que això fa que el mercat espanyol no permeti vendre “amb una bona rendibilitat”.

L’informe presentat per l’ANC defensa que la independència és “necessària i urgent” per al futur de les empreses catalanes. Les raons són fonamentalment l’elevat dèficit fiscal que l’Administració central manté amb Catalunya –8.500 milions d’euros segons el Govern central i entre 11.000 i 16.000 milions d’acord amb les dades de la Generalitat–, la manca d’inversions en infraestructures i la incapacitat “de poder decidir en matèria de política fiscal i econòmica” i “de canviar la normativa”, ha explicat David Ros, economista i també autor de l’informe. Ros també ha minimitzat els riscos de la independència i ha xifrat “l’impacte màxim” del boicot comercial en l'1,5% del producte interior brut (PIB). A més, Ros ha dit que la falta d’infraestructures provoca, per exemple, que “el 25% de les mercaderies fresques des de l’aeroport es malmetin”.

Ros s’ha mostrat convençut que la independència de Catalunya no suposaria la sortida de la Unió Europa ni tan sols de la zona euro i ha dit que alguns estudis parlen que les dimensions de l'economia catalana passaria dels 200.000 milions actuals a 300.000 milions en un període d’entre set i deu anys. Això vol dir un creixement anual d’entre el 5% i el 7%, que és la taxa d’expansió que el primer trimestre va experimentar la Xina.  

El president de l’ANC, Jordi Sànchez, ha confiat que els empresaris “seran al costat del procés” i ha advertit que “no n'hi ha prou” que es creï un “Estat català”. “L’oportunitat és al procés constituent. Ho podem fer millor si som els amos del nostre destí”, ha afegit. El líder de l’entitat ha considerat que “el procés es farà bé”, de manera que es garantirà la “seguretat jurídica de tots els actors i subjectes”. “Arribarà un moment que es farà la desconnexió de la legalitat espanyola i catalana. Pot ser un moment d’incertesa”, ha admès Sànchez. “Però si es fan bé les coses es podrà substituir la legalitat espanyola sense forats ni buits, amb el mínim d’incertesa”, ha conclòs.

Els inversors internacionals es faran enrere i els mercats tornaran a desconfiar del deute espanyol. La previsió l'ha fet Oriol Junqueras en una entrevista que  publica el 'Financial Times', i en la qual el líder republicà alerta de les conseqüències econòmiques negatives a les quals, s'enfronta el govern espanyol ara mateix.

 

 


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
455
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR