e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

12 de Desembre de 2016

ECCLESIA IN EUROPA

 PERIODISME DIGITAL//.- Les cartes dominicals de l’Arquebisme de Barcelona, Joan Josep Omella, són, al meu parer, obres d’art literari. A la del diumenge 11 de desembre del 2016, titulada UNA MIRADA POSITIVA, fa referencia a l’exhortació pastoral del Papa Joan Pau II, ECCLESIA IN EUROPA.   

De l'Assemblea sinodal sobre Europa, celebrada de l'1 al 23 d'octubre de 1999, «ha sorgit el desig d'acollir la crida que l'Esperit dirigeix a les Esglésies a Europa perquè es comprometin davant els nous desafiaments. Amb una mirada plena d'amor, els participants en la trobada sinodal han examinat sense objeccions la realitat actual del Continent, constatant-hi llums i ombres. S'ha arribat a la clara convicció que la situació està marcada per greus incerteses en el camp cultural, antropològic, ètic i espiritual. Així mateix, s'ha anat afirmant amb nitidesa una creixent voluntat d'aprofundir i interpretar aquesta situació, per tal de descobrir les tasques que li esperen a l'Església: s'han proposat «orientacions útils perquè el rostre de Crist sigui cada vegada més visible a través d'un anunci més eficaç, corroborat per un testimoni coherent »(Ecclesia in Europa)”.

"Europa va pel mal camí". El racisme i la xenofòbia s'han accentuat en les societats europees en els últims anys a causa de l'amenaça terrorista i la por a la immigració. Aquests sentiments són utilitzats per certs mitjans de comunicació i alguns polítics per revifar en els ciutadans atàvics sentiments de rebuig contra musulmans, jueus, gitanos i negres. Les descoratjadores conclusions que es recullen en l'informe anual de la Comissió del Consell d'Europa contra el Racisme i la Intolerància (ECRI) van ser presentades ahir a París conjuntament per la presidenta, la danesa Eva Smith-Asmussen, i la secretària executiva d'aquest l'organisme, la francesa Isil Gachet.

L'informe analitza i critica amb duresa l'actitud d'un gran nombre de polítics europeus que en els seus discursos s'excedeixen en els comentaris xenòfobs, estigmatitzen els estrangers i atien les suspicàcies i també els temors, "Creient que això és el que els votants volen sentir". A més a més, el paper exercit també per alguns mitjans de comunicació amplia aquestes valoracions negatives alimentant les reticències i els temors de la ciutadania de forma molt negativa.

Ara sembla que el més important "és la seguretat i que tota la resta ha de ser sacrificat a aquest propòsit", va afegir la presidenta de l'ECRI. "Els emigrants, refugiats i demandants d'asil es veuen especialment afectats" per aquest fenomen, manifesta l'informe. Respecte a les formes contemporànies de racisme i de discriminació, "la situació és complexa i inquietant", afegeix el text. Finalment, recomana als països que abordin el problema de forma "global, col.lectiva i solidària".

L'informe 'Signes Vitals' torna a advertir que 'anem per mal camí'

L'augment de preu dels cereals, l'escassetat de peix i marisc o l'increment de catàstrofes relacionades amb la meteorologia són algunes de les conseqüències que comporten l'escalfament global del planeta i el canvi climàtic. Com afecta el canvi climàtic a l'economia, la societat o el medi ambient? A tot això ha volgut respondre l'informe Signes vitals 2007-2008 que analitza les tendències ambientals, i que ha estat redactat per l'organització Worldwatch Institute. El president de la publicació Signes vitals 2007-2008, Erik Assadourian, va ser aquest passat dijous al vespre a la sala d'actes del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat per presentar l'informe, que ha estat traduït a 30 idiomes, entre ells el català. La traducció catalana de l'informe l'ha portada a terme UNESCOCAT i l'informe ha estat editat per Angle Editorial amb el suport financer de l'Obra Social Caixa Sabadell i el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya. La presentació de l'informe a Barcelona es va difondre a través d'Internet via web-cam. 'Les tendències són pessimistes, però això no vol dir que no es pugui canviar el rumb' destacava Assadourian, mentre mostrava al públic fotografies de les inundacions a Anglaterra aquest estiu i dels incendis a les Illes Canàries i a Grècia. Consum desmesurat 'Els desastres relacionats amb el clima es calcula que han costat 45 mil milions de dòlars' explicava. Però el problema, segons Assadourian, rau en què 'l'economia està creada per engendrar cada cop més consumidors' i això és contrari a l'estalvi que caldria fer. 'Hem de reconèixer la nostra falta i actuar ja' remarcava. Segons Assadourian 'cal anar a l'arrel del problema, abordar els símptomes'. I quins són aquests símptomes? 'L'economia actual està creada per engendrar cada cop més consumidors i aquest consum desenfrenat provoca problemes. Necessitem un canvi d'hàbits, una reeducació' afirmava contundent Assadourian. 'Consumim més carn de la què és necessària, i això a més a més de provocar obesitat i augment del colesterol deteriora el medi ambient. Si reduïm el consum de carn, també ajudem a aturar el canvi climàtic,

El nostre Arquebisme acababa la Carta Dominical així: la nostra mirada positiva i agraïda no pot impedir que siguem realistea, és important no perdre la nostra Fe i fer-la creixer en la nostra vida.

Sebastià Barrufet Rialp, cronista transversal

Master en Periodisme Digital


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
464
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR