e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

13 de Febrer de 2015

DIVORCI ENTRE CDC I UDC

 Una  enquesta apuntava  a una victòria de Convergència i Unió en les eleccions al Parlament, l'escenari posterior al 9-N confirma la recuperació de la federació. Tanmateix  el conseller de Territori de la Generalitat, Santi Vila, ha irritat  profundament la direcció d'Unió Democràtica en reconèixer  que ideològicament se sent "més a prop" del president d'Esquerra, Oriol Junqueras, que del portaveu de Convergència i Unió al Congrés, Josep Antoni Duran Lleida. Ha assegurat que Junqueras ha sabut "sintonitzar amb convenciment amb un malestar que hi ha en la ciutadania". Santi Vila ha assegurat que Duran "està jugant un paper que no té res a veure amb aquesta situació concreta que estem vivint".  

Les sigles de CiU s’han divorciat al Congrés dels Diputats. Els membres d’Unió i els de Convergència han votat diferent en el debat sobre la proposició de llei contra el terrorisme pactada pel PSOE i el PP: els de Convergència s'han abstingut i els d'Unió hi han votat a favor, en un gest que obre un nou problema en la crisi dins la federació nacionalista. 

Després de 36 anys com a socis, tots dos partits estan avui més distanciats que mai a compte del procés sobiranista. La sortida de Duran i Lleida, líder d'Unió, dels càrrecs a la coalició van fer palpables unes tensions que a l'estiu van anar a més amb l'anunci dels democristians que impulsarien un nou moviment polític centrista. A més, Duran s'ha mostrat poc partidari d'acudir a unes eleccions de caràcter plebiscitari al costat d'un bloc que advoqui per la declaració unilateral d'independència, i ni tan sols rebutja la idea de presentar-se sol a les eleccions. 

El nacionalisme català, que havia funcionat durant tres dècades, té clars símptomes d'estar entrant en barrina. La posició històrica de CiU havia estat el nacionalisme moderat, acceptant sense reserves el model autonòmic espanyol, fet que havia situat en un espai hegemònic el centredreta. Però el fracàs de l'Estatut, la crisi econòmica i la tornada al govern del PP amb un programa recentralitzador ha fet bascular a la societat catalana cap a altres models territorials, deixant l'autonomisme centrista en la seva pitjor situació a la història des del 78. El procés sobiranista és hereu d'aquesta nova situació en què CiU es recol•loca a batzegades, deixant a part dels seus votants a banda i banda. 

El Director General de Catalunya Acció, Josep Castany, escriu: <La llarga mentida dels regionalistes convergents s'està ensorrant més ràpid del que m'imaginava. La incompetència del tripartit gairebé va fer entranyable el virrei Pujol, el vigilant del gueto, però el govern dels "millors" acabarà aconseguint que la gent oblidi les misèries i espifiades dels penques i inútils del tripartit. Incapaços d'encarar el problema i aturar l'espoliació fiscal que està portant la Generalitat a la fallida des de fa molts anys i el país a la misèria, el govern Mas només sap aplicar retallades, deixar de pagar sous i deixar de pagar a proveïdors. Una gran gestió, sí senyor>. 

<Després de trenta anys de teatre, de comèdia, de col•laborar a la governabilitat d'Espanya com a bons espanyols, d'aixecar la bandereta mentre s'omplien les butxaques, resumint, de botiflerada convergent que ha dominat i ha adormit l'esperit d'aquest poble fent-li creure una cosa tan forassenyada i de tocats de l'ala com l'encaix de Catalunya a Espanya. Cert que els nostres enemics són Espanya i França, però el govern col•laboracionista, el govern que frena la nostra llibertat, la nostra independència, es diu Convergència i Unió, i la seva mentida autonomista està arribant al final>.

No sé com serà aquest final, però només demano que no afecti el procés cap a l’Estat Nou i Net que espero aconseguirà la majoria absoluta a les eleccions del pròxim 27-S- 2015. Penso que Artur Mas sap entendre els sentiments de la majoria del poble català i està disposat a oferir-li tota l’experiència obtinguda al llarg de la seva ja molt important carrera política. Ho espero.

 

Imatge obtinguda a Google


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
478
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR