e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

10 de Desembre de 2015

DE CARA AL 20-D DEBAT A SET A 8TV

 VISTOLLEGIT//.Els candidats per Barcelona a les eleccions del 20-D, Jorge Fernández Díaz (PP català), Carme Chacón (PSC), Joan Carles Girauta (C’s), Francesc Homs (Democràcia i Llibertat), Josep Antoni Duran i Lleida (Unió), Gabriel Rufián (ERC) i Xavier Domènech (En Comú Podem), van debatre a 8TV.

La reforma constitucional, les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP per la investidura d’un nou Govern i la corrupció van centrar el debat. Els caps de llista van plantejar  les seves propostes per resoldre el conflicte territorial i van treure a relluir els casos d’irregularitats que afecten els seus contrincants polítics. Ho van fer a propòsit de la viabilitat de la independència i també sobre el paper de la CUP en la governabilitat del país.

Malgrat no concórrer a les properes eleccions al Congrés i, per tant, no haver participat del debat, la CUP va estar present en el creuament de discursos dels caps de llista. Especialment per part del líder democratacristià, Josep Antoni Duran i Lleida, que va retreure  a Democràcia i Llibertat la manca de coherència en tractar d’arribar a un acord per a la formació d’un nou Govern amb una organització com la CUP.

El candidat republicà, Gabriel Rufián, es va queixar de que parlin “amb menysteniment” de la CUP. Els exsocis de la federació de CiU van protagonitzar un ‘cara a cara’ a propòsit de la viabilitat de la independència. El cap de llista de Democràcia i Llibertat va considerar que la independència “depèn de nosaltres”, i el democratacristià va assegurar que el reconeixement català a Espanya és “difícil però possible” mentre que la secessió és “impossible”.

Reforma constitucional a debat, la socialista Carme Chacón va defensar la reforma constitucional com a solució al conflicte territorial. Un plantejament que, segons el candidat del PPC, Jorge Fernández Díaz, no té recorregut ni tan sols entre els líders territorials del PSOE. 

Homs va dir que  “La proposta del PSOE és un punt tramposa perquè apareix en el moment en què l’independentisme a Catalunya ha agafat un corrent majoritari. El que proposa Chacón ja vam tenir a l’abast fer-ho”. Per la seva part, el número u d’ERC pel Congrés , Gabriel Rufián, va opinar  que la reforma de la carta magna és “una absoluta quimera” i que l’única solució passa pel “respecte a la democràcia” i als resultats del 27-S. 

El candidat de Ciutadans, Joan Carles Girauta, va prometre una reforma “profunda” d’Espanya -amb reforma de la Constitució inclosa per blindar els drets socials i “ordenar” la distribució competencial. 

 El cap de llista d’En Comú Podem, Xavier Domènech, va reivindicar la seva formació com l’única que defensa la celebració d’un referèndum, que veu com “el gran desbloqueig” a la situació actual. Va asegurar  que han “construït aliances a l’Estat” que permetran que el dret a decidir sigui una realitat a Catalunya.

El candidat de C’s, Joan Carles Girauta, va reclamar  al cap de files d’ERC, Gabriel Rufián, que retirés que la Carta Magna estava “subscrita per feixistes”. El republicà es va emparar en el perfil de Manuel Fraga Iribarne per reiterar la seva tesi i va afegir que el text és una “anomalia” a la història d’Europa. 

Francesc Homs va parlar  del text com una “gàbia” pels catalans en  posar sobre la taula que el TC va tombar un Estatut referendat pels catalans: “És carregar-se la Constitució per la porta del darrere”. El cap de llista d’Unió va apuntar  que “alguna cosa té a veure”” la Constitució durant el 23 anys de CiU, els de “més progrés econòmic, social i d’autogovern” per a Catalunya. “No renego d’aquell passat”.

 Jorge Fernández Díaz va “defensar la memòria” de Fraga i va recordar  el suport social que va tenir la Constitució del 78. La cap de llista del PSC, Carme Chacón, va apuntar que el pacte constitucional ha donat “pau i democràcia” a l’estat de les autonomies i va insistir que la seva formació aposta per una reforma de caire federal per resoldre l’encaix territorial de Catalunya.

 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
642
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR