e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

05 de Desembre de 2015

DE 1978 AL 2015 `RECEPCIONS

 VISTOLLEGIT//.Les meves percepcions sobre el pròxim 20D són més aviat dolentes per Espanya i moderadament positives per Catalunya. És possible que amb l’aparició de dues formacions polítiques emergents, PODEM i CIUTADANS, Espanya es lliberi del nefast bipartidisme, tanmateix no així del Règim de 1978. En canvi a Catalunya, és molt probable que triomfi el procès cap a la REPÚBLICA CATALANA i el Règim de 1978 passarà a ser història. El bipartidisme català, CiU i PSC, ja fa temps que es va acabar: primer amb l’absorció del PSC per part del PSOE i després amb la ruptura de CDC amb UDC.

A Catalunya està força ben dibuixada la separació dreta-esquerra: CDC convertida en DEMOCRÀCIA I LLIBERTAT acabarà aglutinant el centredreta i ERC l’esquerra histórica i el socialisme inteligent, amb una branca radical que és la CUP.

A Espanya el Règim de 1978 té una mala salut de ferro. El PP, la força política més reaccionaria, identificada amb el Règim anterir, no vol ni sentir parlar de canviar la Constitució de 1978. El PSOE parla de transformar Espanya en un Estat Federal, no sé com s’en sortirà si el PP s’hi oposa. Ciudadanos, personalment pensó que és la força més espanyolista de la colla. PODEMOS, sembla la més disposada a cercar solucions democràtiques d’esquerra, però caldrà veure quina penetració aconsegueix en l’electorat.

El 15 de desembre de 1976 es ratificà la Llei per a la Reforma Política que posava  punt i final al règim franquista i obria el camí a unes corts constituents, amb un procés que culminaria amb l'aprovació per referèndum el 6 de desembre de 1978 de la Constitució.

Amb les eleccions del 15 de juny de 1977 es formen unes corts constituents, amb dues Cambres: el Congrés i elSenat. Es va elegir una Comissió Constituent del Congrés, la qual designà una Ponència integrada pels Diputats Gabriel Cisneros (UCD), Manuel Fraga Iribarne (AP), Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón (UCD), Gregorio Peces-Barba(Socialistas del Congreso), José Pedro Pérez Llorca (UCD), Miquel Roca i Junyent (Minoria Catalana), i Jordi Solé Tura(PCE). 

Aquestes set personalitats seran conegudes popularment amb el nom de Pares de la Constitució. 

 

Després de rebre 3.100 esmenes al text inicial fou redactat un segon projecte que va ser aprovat per les dues Cambres i, per referèndum, pels espanyols el 6 de desembre de 1978 amb un 88,54% de vots afirmatius.

Espanya es constitueix en un Estat social i democràtic de Dret, que propugna com a valors superiors del seu ordenament jurídic la llibertat, la justícia, la igualtat i el pluralisme polític.  La sobirania nacional resideix en el poble espanyol, del qual emanen els poders de l'Estat. La forma política  és la Monarquia parlamentària, quan l’anterior decisió democrática fou la República.

L'any 1978 la classe dominant, la burgesia, marcava a través de les institucions de l'Estat les seves regles del joc. Ens imposaren allò que eufemísticament anomenaren norma jurídica suprema. Aquell pamflet que volgueren vendre com a concessió al poble treballador després de tants anys de patiment no fou més que la garantia de la perpetuació de les desigualtats. Ha estat la justificació darrera de la repressió social, el menyspreu de la nostra identitat nacional, i tantes altres coses més que ens han mantingut sotmesos al seu poder. 

L'Estat justifica la seva pròpia existència en la necessitat indubtable de les lleis. Aquesta mentida es basa en el menyspreu de la capacitat dels pobles per organitzar-nos i per defensar-nos de les grans maldats que ens suposen per naturalesa. El que no diuen és que aquestes maldats estan associades a valors propis de l'economia de mercat, que les fomenta i les defèn en tant que instruments per augmentar la competitivitat i implantar la llei del més fort. Cal demostrar-los que les seves lleis ni les volem ni les necessitem, perquè som capaços de crear alternatives sense la tutela dels professionals de l'estafa, l'engany i la corrupció que hom coneix com a polítics.

 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
322
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR