e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

11 de Setembre de 2015

 Escrita a Xirivella entre el 1325 i el 1328, és la crònica més llarga i narra els fets des de l'engendrament de Jaume el Conqueridor  (1207)  fins a la coronació d'Alfons el Benigne (1328). S'ha assenyalat el seu caràcter de «mirall de prínceps», i de «mirall de ciutadans». Explica coses que van succeir de veritat i que ell va veure i viure. Muntaner empra sovint el «jo hi era», que subratlla el seu paper de testimoni, i les dades que subministra ajuden a conèixer l’època de Jaume I. L’escriptor Joan Fuster va ser el principal intèrpret de l’obra d’aquest cronista medieval.

Ramon Muntaner va néixer a Peralada l'any 1265 i va morir a Eivissa, d'on era governador, el 1336. Tal i com ell mateix ens explica, l'any 1325, al seixanta anys, instal•lat a la seva alqueria de Xirivella, a l'Horta de València, va iniciar la redacció de la Crònica que porta el seu nom:

Per què, vull que sapiats que con jo isquí del dit lloc de Peralada, que no havia encara onze anys complits, e con fiu aquest llibre e el comencé era en temps (la Déu mercè) de seixanta anys. Lo qual llibre jo comencé el quinzè dia de mais de l'any de l'encarnació de nostre senyor Déu Jesucrist mil e tres-cents vint-e-cinc.

Muntaner inicia la seva obra amb el naixement, i posterior regnat, de Jaume I. Aquest començament faria trontollar el principi de Muntaner segons el qual només explicarà allò que ha vist, allò de què ha estat testimoni i, quan això no sigui possible, se servirà només d'altres fonts d'informació que l'hi siguin contemporànies:

E per ço reconte aquestes coses que cascun sàpia que jo viu lo dit senyor rei e que puscdir ço que d'ell viu e aconseguí, que d'àls jo no em vull entremetre sinó de ço que en mon temps s'és fet.

Ara bé, Muntaner salva aquesta primera dificultat dient-nos que justament comença amb el naixement de Jaume I perquè és el primer rei que va conèixer personalment.  

Ramón Muntaner  fou un militar,administrador, polític i cronista català, ciutadà de València i ciutadà deMallorca. Eminentment conegut per ser el redactor duna de les quatre Grans Cròniques, visqué de primera mà diverses gestes militars delsreis dAragó Va escriure la seva Crònica, que comprèn des de la concepció deJaume I el Conqueridor (1207) fins la coronació dAlfons IV dAragó(1328). Està escrita en primera persona, utilitzant un estil planer,sense massa retòrica. Carregada de dades històriques, la Crònica deRamon Muntaner sha convertit en un element imprescindible per analitzar aquest període de la historia de la Corona dAragó, de jove coneix els reis Jaume I i Alfons X, albergats a la casa del seu pare. En1286 pren part en la conquesta de Menorca Lany 1301 va a Sicília a defensar un sector de Messina i el 1302 sembarca cap a Orient com a mestre racional de lexpedició dels almogàvers. Lany 1309 es casa i és nomenat capità de lilla de Djerba. Del matrimoni en neixen dos fills i una filla. Lany 1315 és lencarregat del trasllat de linfant Jaume. Lany 1325, Ramon Muntaner comença a redactar la Crònica a la seva alqueria de Xilvella.Lany 1332 torna a Mallorca per servir el nou rei Jaume III, per qui és nomenat cavaller, i mor aEivissa lany 1336.

La 'Crònica' de Ramon Muntaner, és una de les obres més importants en llengua catalana, repassa, en poc menys de tres-cents capítols, els fets ocorreguts des de l'any 1208, any del naixement del Rei Jaume I, fins el 1328, moment en què es va produir la coronació d'Alfons III, el Benigne. Però sobretot tracta del Rei Jaume II i de l'expedició dels Almogàvers a terres d'Orient, un episodi en el qual hi va participar el  mateix cronista.

Vaig llegir  la Crónica de Muntaner  i en honor d’aquell mestre treballo els comentaris d’actualitat sota el principi de  VISTOLLEGIT.

 


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
450
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR