e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

19 d'Octubre de 2016

CONVENCIMENTS PERSONALS

 VISTOLLEGIT//.- Escric aquesta crònica després de llegir el pregó de la jornada del Domund 2016 pronunciat a la Sagrada Família de Barcelona per la periodista Pilar Rahola, coneguda per ser agnóstica i també pels seus convenciments polítics expressats amb vehemència.

Entenc la Pilar pels seus convenciments polítics. Jo també els tinc. Seguint el camí del meu pare, Pau Barrufet Veciana (va assistir a la fundació d’Esquerra Repúblicana de Catalunya (ERC) l’any 1931) vaig ingresar a ERC l’any 1976 i a les primeres eleccions municipals del 1979, vaig ser el primer regidor d’ERC a l’Ajuntament de Tarragona.

Sempre he estat, sóc i seré un convençut sobiranista. Crec que Catalunya és una nació sobirana amb el dret a l’autodeterminació. Actualment, tinc l’honor de poder-ho expresar per escri, sóc cap de política del DIARI GRAN DEL SOBIRANISME.

Algú que no em coneix prou ha criticat els meus escrits religiosos publicats a CATALUNYA CRISTIANA. De la mateixa manera que sóc fidel al meu passat polític, també ho sóc al religiós. La meva mare, Consol Rialp Dols, així em va educar.  

El meu lloc de procedència és LA CANONJA (Tarragonès). També ho és del Beat Màrtir Manuel Borràs i Ferré. El seu pare, Pau Borràs Dols, era familia de la meva mare.

Com que sóc fill del Camp de Tarragona, sento un especial sentiment per la capital Tarragona, per la ciutat de Reus, pel poble de Riudoms i per tot el que em recorda Antoni Gaudí. Ja fa 50 anys que amb la meva esposa, Dolors Santolaria Arderiu, en vàrem casar a la Sagrada Família.

En néixer heretem les arrels que són pròpies de la nostra família, les que ens comencen a donar una identitat concreta. Identitat que ens serveix per cohesionar-nos i vertebrar-nos com a persones. D'aquí ve la importància que donem a la pròpia identitat: recordem aquella dita, i alhora cançó popular, que diu "qui perd les seves arrels perd la identitat".

Però aquesta identitat individual per enfortir-se, per agafar forma, necessita una comunitat a la qual es pertanyi, en la qual desenvolupi la seva vida, en la qual participi en la seva evolució; en definitiva, una comunitat que la persona consideri i senti com a pròpia. Tota comunitat, tot poble, també té unes arrels, una identitat concreta, que complementen les nostres arrels individuals.

Arrels cristianes de Catalunya és un document de la Conferència Episcopal Tarraconense, publicat el 1985, sobre la relació entre el catolicisme i la societat catalana. El text reconeixia els elements identificatius de Catalunya, explicava la presència de la fe cristiana durant la història de Catalunya i els bisbes es comprometien a seguir servint la societat catalana. L'any 2010, coincidint amb el 25è aniversari del document, els bisbes catalans n'actualitzaren el contingut amb el document. Al servei del nostre poble tornant a reivindicar el seu compromís amb Catalunya.

Si una persona se sent forastera allà on viu, si no sent i considera aquella comunitat com quelcom propi, és molt difícil la cohesió personal. D'aquí ve el "desarrelament" que algunes persones puguin experimentar; potser, alguna vegada, les hem trobat al nostre barri o ciutat.

Tot allò que sentim com a propi, i que forma part de la identitat de la comunitat on vivim, ajuda a la cohesió i a la vertebració personal i col•lectiva. En canvi, tot allò d'aquesta comunitat que ens fa nosa o ens produeix indiferència ens n'allunya i ens en distancia; en definitiva, no ajuda a la integració.

D'aquí que viure –i sentint-les com a pròpies– les festes dels nostres patrons ens enriqueix, ens possibilita, ens ajuda personalment i col•lectivament. Per això ens és tan entranyable, com a catalans, el sentiment amb què vivim les celebracions de les festes de Sant Jordi i de la Mare de Déu de Montserrat.

Sebastià Barrufet Rialp, cronista transversal


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
193
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR