e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

01 d'Abril de 2015

CONSTRUIR ESTAT PROPI

 Llegeixo  a VILA WEB: Com s'ha d'aconseguir la independència? La voluntat de respondre aquesta pregunta ha portat el Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), el president Artur Mas, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) i la Taula de les forces polítiques i socials per a l'estat propi (CDC, ERC, EUiA, RCat, MES, AMI, ANC i Òmnium) a preparar documents o fer conferències per traçar el camí cap a la creació d'un nou estat per Catalunya. Hem comparat aquests documents en relació a uns quants punts determinants com el moment de la declaració i la proclamació d'independència, la creació d'un govern d'unitat després del 27-S, la negociació amb l'estat espanyol, el reconeixement internacional, les estructures d'estat, el procés constituent i la relació entre els Països Catalans.

Un dels aspectes que han portat més controvèrsia en els debats sobre el full de ruta és el moment que s'escollirà per a fer la proclamació d'independència o la declaració unilateral. Cal tenir en compte que l'ús dels diversos conceptes pot portar a interpretacions equivocades. Per exemple, el CATN diferencia una 'declaració' que ha d'obrir el procés constituent i la 'proclamació' que ha de ser el punt culminant i definitiu de la transició nacional. En alguns casos, s'ha parlat de declaració unilateral d'independència com a primera decisió del parlament resultant de les eleccions plebiscitàries, però també com a desconnexió definitiva de l'estat espanyol. De fet, el debat sobre la DUI es va esgrimir en algun moment com a oposició a la via de la consulta, el referèndum o les eleccions, en cas que Espanya no  facilités aquestes vies

Sigui com vulgui, el document del CATN proposa aquests dos temps: declaració solemne d'inici del procés de creació d'un estat independent, a la primera sessió del parlament constituït després de les eleccions del 27-S; i la proclamació d'independència, que podria ser unilateral --si l'estat espanyol no ha volgut acompanyar el procés-- o negociada --si hi ha hagut un procés de mediació internacional. El full de ruta aprovat pel secretariat de l'ANC i l'acord de quatre punts de la Taula de Forces Polítiques i Socials fan aquesta mateixa proposta. 

El president Mas establia un període màxim de divuit mesos entre les eleccions i la proclamació de l'estat català. Tanmateix, proposava la convocatòria d'un referèndum de ratificació de la creació de l'estat coincidint amb unes eleccions constituents al final d'aquest període de transició. En canvi, en el manifest de la Crida a un nou país, ERC proposa de fer una declaració d'independència al parlament: 'Aprovació al Parlament de Catalunya de la declaració d'independència. Prèviament, les institucions catalanes es mantindran en tot moment predisposades a pactar amb l'estat espanyol i la comunitat internacional un referèndum vinculant sobre la independència.' 

En canvi, el full de ruta de la CUP diu que la primera acció del parlament, l'endemà de les eleccions, serà la proclamació d'una declaració unilateral d'independència. Amb la DUI, començarà un procés constituent. El document de la CUP no especifica si caldrà fer una proclamació d'independència així que s'hagi clos el procés constituent. 

El document de l'ANC és l'únic que esmenta les eleccions espanyoles. El full de ruta de l'Assemblea diu: 'En principi, les eleccions espanyoles es faran després de la constitució del nou parlament català i, per tant, després de la declaració d'inici del procés de constitució del nou estat independent.' I afegeix: 'En aquest moment, l'ANC sospesarà la manera d'impulsar la unitat d'acció de les forces independentistes a les eleccions generals espanyoles que, segons quina sigui la situació política, es podrà concretar al voltant d'una candidatura unitària o fins i tot promovent l'opció de no presentar-s'hi.'

A VilaWeb entren en més en detalls, és un treball molt precís, igual com sempre. Jo només vull afegir-hi un extrem que pensó  molt important: NO HI HA INDEPENDENCIA SENSE RUPTURA. N’ESTIC CONVENÇUT. AIXÒ ÉS EL QUE HA PASSAT SEMPRE AMB ESPANYA.


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
516
1
Comentaris afegits 
Papaluna (BCN) 03-04-2015 - 10:12
Vostè està fent una apologia de la violència, al recolzar i magnificar que 'NO HI HA INDEPENDENCIA SENSE RUPTURA', una manera de emmascarar que al final s'haurà de lluitar perquè per procediments legals i democràtics el catalans fugen d'aquesta bogeria.
TORNAR