e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

10 de Gener de 2015

CONDICIONAR LES LLISTES

 La vicepresidenta primera del Parlament i portaveu d'ERC, Anna Simó, creu que és "segrestar el procés" que es condicionés la convocatòria dels comicis a la creació d'una llista única de partits sobiranistes que liderés el president de la Generalitat, Artur Mas. Va assegurar que no li entra al cap que Mas es vulgui apropiar d'allò construït entre tots els partits sobiranistes que han impulsat el procés català, va indicar en una entrevista concedida a Radio Euskadi, recollida per Europa Press.

Carles Boix,  professor de la Universitat de Princeton, va sentenciar  en un article que l'elecció de llista o llistes és la qüestió "difícil de resoldre" i que hi ha arguments "a favor de cada solució": "Una sola llista acosta les eleccions a un referèndum, però un pacte conjunt amb llistes separades també ho faria".  

Si la llista única no és realment possible, reproduïm, a les llistes separades, la lògica de la llista única.Totes les llistes tindrien un programa bàsic en comú (amb la seqüència declaració-negociació-proclamació). Cada llista aniria encapçalada per líders polítics (necessaris per donar continuïtat a la feina feta fins ara) i després comptaria amb noms de la societat civil constituïts tots ells en una mena d’agrupació electoral o civil comuna o transversal. Aquests noms haurien estat negociats per partits i grans associacions civils i distribuïts aleatòriament (o per afinitats ideològiques) entre les llistes. El seu objectiu seria assegurar la unitat d’acció dels partits en el programa comú. Però, a canvi, acceptarien la disciplina del partit corresponent en la resta de les qüestions polítiques.

 

Encara no hi ha acord entre Artur Mas i Oriol Junqueras  sobre les llistes electorals per a unes plebiscitàries. Segons fonts d'ERC, dilluns dia 5 al Palau de la Generalitat,  Mas va dir a Junqueras que estava disposat a acceptar unes llistes separades, sempre i quan la llista del president es confegís amb representants de la societat civil, i la llista dels republicans fos integrada tan sols per gent d'ERC. La fórmula no acaba de convèncer Junqueras, que ha emplaçat Mas a concretar la proposta amb el suport explícit d'entitats de la societat civil.

D'aquesta manera, i segons les fonts d'ERC consultades, Mas acceptaria una fórmula semblant a la proposada el 27 de desembre passat per l'ANC, Òmnium i l'AMI, que van dir que la manera de desencallar la negociació podria passar per fer tres llistes independentistes, la de Mas, la d'ERC i la de la CUP, i que fos la del president la que aplegués més gent de pes de les entitats civils. Això permetria a ERC de presentar una llista pròpia i a Mas de mantenir la idea d'una llista transversal, que vagi més enllà de la marca de  Convergència, i que sigui integrada per gent de pes de l'àmbit cívic i acadèmic.

El recel dels republicans ve pel fet que voldrien tenir l'opció també d'agrupar en la seva candidatura aquella gent de la societat civil que volgués anar sota el paraigua dels republicans; entenen que per maximitzar els vots de l'independentisme ells també haurien de poder presentar la que pensin que pot ser la seva millor llista, inclont-hi independents.

Sigui com sigui, Junqueras i Mas es tornaran a trobar en una nova reunió, que tindrà lloc aquests dies vinents. El president d'ERC ha emplaçat Mas a concretar la proposta un cop hagi parlat amb aquestes entitats de la societat civil i n'hagi aconseguit el suport; quan això passi, en continuaran parlant.

Penso que no hi haurà acord. Han començat  a donar-se les culpes un a l’altre i això pinta malament. Són la dreta i l’esquerra de Catalunya però això ara s’hauria de  deixar a banda. Condicionen les llistes perquè un vol resucitar la CDC corrupta, i l’altre no vol contaminar-se, ignoro  com acabarà el procès;  m’agrada imaginar el triomf dels catalans:  la majoria per la independencia proclama una República Catalana, que será rica i plena dins d’Europa.


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
700
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR