e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

15 d'Octubre de 2014

CATALUNYA I EL SEU DRET A DECIDIR

 El dret a l'autodeterminació és un principi fonamental dels drets humans, es tracta del dret individual i col•lectiu a "decidir lliurement... la condició política i a perseguir lliurement... el desenvolupament econòmic, social i cultural." Es considera generalment relacionat amb el procés de descolonització que es va donar després de la promulgació de la Carta de les Nacions Unides, l'any 1945. L'obligació de respectar el principi d'autodeterminació apareix tant al seu preàmbul com a l'article 1. Catalunya és una colonia española, dominada amb la força de les armes el 1714.

El Pacte Nacional pel Dret a Decidir és  a favor del procés de l'exercici del dret a decidir  sobre el futur polític de Catalunya. Està integrat  per: entitats civils, cíviques, ciutadanes, culturals, econòmiques, sindicals, empresarials; el món local; els grups parlamentaris que han donat suport al dret a decidir, i el govern. També s'han constituït diversos pactes pel dret a decidir a escala local. Per exemple a Badalona, Sabadell, Terrassa, Girona, Reus i Sant Celoni.

Esquerra Republicana de Catalunya, Iniciativa per Catalunya Verds - Esquerra Unida i Alternativa, Candidatura d'Unitat Popular, la Unió General de Treballadors, la Comissió Obrera Nacional de Catalunya, laUnió Sindical Obrera de Catalunya i la Intersindical-CSC. 

Les cambres de comerç i organitzacions empresarials de Catalunya donaren suport al Pacte Nacional pel Dret a Decidir a través del Manifest del Far signat el 8 de maig de 2014 al Far de Sant Sebastià de Llafranc. Aquest manifest fou signat per les 13 cambres de comerç de Catalunya, a més de la CECOT, la Federació d'Empresaris de la Petita i Mitjana Empresa (FEPIME), l'Associació Multisectorial d'Empreses (AMEC), la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC), FemCAT i la Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG).

El 14 d’octubre de 2014 el Gover n català va decidir no celebrar la consulta el 9N, tal com va ésser convocada. La consulta anunciada ara per Mas, funcionarà  aixi: Els ciutadans s'hauran de registrar al local mateix de votació. Caldran 20.000 voluntaris. El president assumeix que no "té prou garanties" i que "el referèndum definitiu" serà en unes eleccions plebiscitàries, que només vol convocar si els partits aconsegueixen pactar una llista unitària "que pugui sumar majoria absoluta".

El president d'ERC, Oriol Junqueras, va reclamar l'avançament electoral un cop s'ha fet palesa la manca d'acord entre els partits pro consulta. "Si la solució als problemes dels ciutadans passa per unes eleccions, el que necessitem tots plegats és que aquesta solució arribi el més aviat possible", va indicar des de la sala de premsa del Parlament.

Junqueras va acusar Artur Mas de ser el responsable del trencament de la unitat dels partits pro consulta. Tot i que ERC participarà en tot cas en el procés participatiu que planteja el Govern, el número 1 republicà va deixar en suspens la continuïtat de l'acord de governabilitat amb CiU. 

Com reaccionaran els centenars de milers de persones que, aquests darrers anys, no s’han estalviat sortir al carrer? Aquesta és  una  gran incògnita. Perquè Els catalans tenim dret a decidir el nostre futur. Convergència i Unió es va comprometre amb els catalans a poder exercir aquest dret a través del programa electoral, així com també a avançar en la construcció de l'estat propi.

Artur Mas prenia possessió com a President de la Generalitat 

De Catalunya, després de signar  un Acord de Legislatura amb ERC, 

on s’establien els passos a seguir.

 

És lícit que tothom treballi per a mantenir i augmentar les seves 

Possibilitats electorals. El president de Catalunya també. Tanmateix, tots saben 

que la darrera paraula la tenen els electors. El 9-N ho veurem.

 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
519
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR