e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

29 d'Abril de 2016

CATALUNYA GUANYA I ESPANYA NO

 VISTOLLEGIT//.- Espanya s’encamina cap a la repetició d’eleccions el pròxim 26 de juny. I si hem de fer cas a les enquestes, obtindrem  uns resultats que podrien ser dramàticament semblants als del passat 20 de desembre. La ingovernabilitat espanyola corre un seriós perill d’esdevenir crònica. Com ara, probablement només hi haurà dues sortides: o la gran coalició que defensa Mariano Rajoy, amb PP, PSOE i C’s, o un govern d’esquerres PSOE-Podem apuntalat per l’independentisme català, cosa que suposaria l’acceptació d’un referèndum per a Catalunya. 

Aquesta segona possibilitat, tanmateix té pocs punts per imposar-se. El PSOE difícilment farà cap gir que suposi la més mínima via de reconeixement del dret a decidir català, tant si treu bons resultats com si Podem li passa al davant. Rajoy podrà imposar la seva llei si revalida o supera resultats. En cas contrari, la seva figura trontollarà. La força de Pedro Sánchez i Albert Rivera també dependrà de si creixen o no. 

El president de Ciutadans, Albert Rivera, va assegurar que l'"única sortida" al bloqueig polític és "la cessió i el pacte", i adverteix que el govern que es conformi després de les eleccions del 26 de juny "passa sí o sí per pactar". En sortir de l'últim ple que s'ha celebrat en aquesta legislatura de tan sols quatre mesos, Rivera va dir als periodistes que abandona la Cambra amb un gust "agredolç", satisfet perquè Ciutadans ha estat capaç de buscar acords, si escau amb el PSOE, però no ha estat possible anar més enllà "pel no de Rajoy i d'Iglesias". No obstant això, creu que els espanyols prendran "bona nota" el 26-J de com han actuat les diferents forces polítiques durant aquest curt període i de quines "han estat capaces de dialogar".

Espanya s’ha topat amb el mur que ha estat construint durant dècades, o fins i tot segles. Quan no hi ha hagut un dictador, el bipartidisme o tornisme ha funcionat de manera gairebé perfecta des de 1833, amb la fi de l’absolutisme borbònic. I quan n’hi ha hagut, l’Estat ha passat per sobre de les minories com si d’un rodet es tractés, per bé que en les èpoques sense dictadures els partits i clams minoritaris no han comptat per res. La intransigència i la nul•la capacitat política –en el sentit estricte de la paraula- és a les profunditats de les elits espanyoles, així que el col•lapse amb el panorama actual estava servit.

En qualsevol cas, la gran coalició suposarà, segur, enterrar definitivament la idea d’un referèndum català. Entre altres coses perquè el que més cohesionaria una opció així no seria la ideologia, sinó el front comú antiindependència.

Alguns experts diuen que els nous comicis no portaran gaire canvis, cosa que podria dur a un nou bloqueig. Tanmateix, està per veure si el panorama queda igual, ja que l’abstenció serà més alta, i tradicionalment els votants han demostrat poca memoria, així que en aquests seixanta dies tot pot passar.

Per últim la volatilitat i indecisió dels electors són més altes que mai, cosa que va quedar palès en les últimes setmanes abans del 20D, en què Podemos va escalar força punts percentuals i Ciudadanos es va desplomar. Encara no està tot dit. En qualsevol cas, ens esperen 60 dies de nova campanya electoral amb més retrets que mai.

Amb la repetició de les eleccions, Espanya s’enfronta al perill d’un doble enrocament que deixi en l’aire l’estabilitat institucional, amb tot el que comporta -desgovern, fre a la recuperació econòmica, crispació...-, i que deixi bloquejat el plet català. Catalunya, però, amb les finances ofegades i sense la possibilitat d’un referèndum, té el 80% de catalans a favor del dret a decidir més un 87% que manifesta la decisió d’acceptar allò que la majoria decideixi.

 A Catalunya li queden les instàncies internacionals, cada vegada més allunyades de l’estat espanyol i més convençudes dels drets catalans. Espero i sincerament penso que Catalunya no necessita Espanya per  arribar a l’Estat propi. Ho veurem. 


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
422
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR