e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

07 de Desembre de 2014

CATALUNYA, CAP A ON?

 El sector catalanista del PSC que continua al partit va convocar un debat obert sobre el futur polític de Catalunya després de la consulta sobiranista del 9 de novembre. Sota l’enunciat de “Catalunya, cap a on?”, l’acte va congregar  a més de 150 persones a l’auditori de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Entre ells, l’expresident de la Generalitat, José Montilla; l’exministre Joan Majó; l’expresident del PSC Isidre Molas; la secretària d’organització del partit, Assumpta Escarp, o el cantant Joan Manuel Serrat.

Moderats per l’exdiputada del Parlament Laia Bonet, les intervencions van analitzar  la cruïlla política en què es troba Catalunya. Eulàlia Vintró, extinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona per Iniciativa, va denunciar  la “preocupació per la perversió del llenguatge” per part del nacionalisme català. ”Ens estan portant a una situació complicada, perquè si volem dialogar és difícil fer-ho quan es tenen diferents idees dels conceptes”.  

Raimon Obiols, exprimer secretari del PSC, va iniciar la seva intervenció amb una frase d’aparença provocativa: “sempre ha existit una clara majoria independentista a Catalunya”. Després va explicar i va recordar  que aquesta idea ja la va formular fa gairebé dues dècades. ”Hi ha aquesta majoria si es garantís que la independència no tindria conseqüències per a Catalunya ni per a Espanya i què no comportaria contrapartides negatives”. ”És com pensar que s’aconseguiria prement un botó, però el problema és que el botó no existeix”, va reblar Obiols, qui opina que “no s’ha produït un augment de l’independentisme, sinó un abandonament del pragmatisme”. 

“Saben que el botó no existeix, però no ho diuen”, va afegir, Josep Maria Bricall, exrector de la Universitat de Barcelona i exconseller de Governació amb Josep Tarradellas. Bricall  es va mostrar molt crític amb el projecte de l’independentisme i amb el Govern de CiU.  Després va recordar que les competències que preveu l’Estatut vigent no s’han exercit perquè del que es tracta, a més, és de “no estar governats per gent incompetent”. 

L’escriptor Jordi Coca, per la seva banda, va recordar que és independentista des de temps i s’ha desmarcat clarament dels posicionaments d’Artur Mas. ”No podem construir un país de llistes úniques”, i va mostrar la seva preocupació per la “por a la diferència” que mostren alguns. ”Sóc independentista, però em fan por l’ús excessiu de les banderes. 

Després de la marxa del PSC de les diputades Marina Geli i Núria Ventura , a més de diversos exconsellers de la Generalitat, el sector catalanista del PSC ha quedat delmat. Ara s’agrupa en la denominació Fòrum Cívic-Nou Cicle, i es proposa “mirar de contribuir a formular un discurs d’esquerres majoritari” amb persones de diverses sensibilitats, asseguran els seus dirigents. 

Mentre Oriol Junqueras pronunciava la seva conferencia, el Fòrum Cívic ha cregut que era convenient i fins i tot imprescindible escoltar algunes veus amb criteri propi: Josep Mª Bricall, Jordi Coca, Raimon Obiols i Eulàlia Vintró. La idea és de produir una conversa àgil entre ells, sota el rètol “Catalunya, cap a on?”.

 

L’acte tingué lloc el dimarts, dia 2 de desembre de 2014, a les 7 de la tarda, a l’auditori de la Universitat Pompeu Fabra-Institut d’Educació Contínua, carrer Balmes n. 132-134, cantonada Rosselló, de Barcelona.

 

Catalunya travessa  una etapa complexa, des de la fallida del pacte estatutari i, de retruc, del pacte constitucional, amb la massiva i exemplar repulsa que això ha suscitat en la ciutadania i amb la concurrència inharmònica de les diverses estratègies partidàries en curs, que han generat una successió de moments engrescadors i de moments decebedors. Això amb el teló de fons dels efectes de la desfeta econòmica i social. També  de la irrefrenable crisi de la política, desencadenada pels dèficits de la nostra democràcia  per l’eclosió d’un autèntic fangar de corrupció.

 

Conèc i respecto a tots aquests socialistes catalanistes, tanmateix, és possible que aquesta vegada el BOTÓ sí que estigui a la nostra mà. La ciuradania és molt sàvia.

 


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
592
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR