e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

19 de Desembre de 2014

ACORD ENTRE MAS I JUNQUERAS

 El president de la Generalitat, Artur Mas, ha deixat clar  que només avançarà les eleccions si són per fer el referèndum definitiu sobre el futur polític de Catalunya. Després que el líder d’ERC, Oriol Junqueras, reclamés a Mas saber la data de les eleccions anticipades abans d’acabar l’any, el president de la Generalitat  va deixar  clar que “no és un problema de quan, sinó de per què serveixen”, i va assegurar que si són per fer el referèndum poden ser abans de les municipals. Això va passar durant la sessió de control al govern des del Parlament. 

Penso que els dos tenen raó, els pressupostos i la convocatoria d’eleccions anticipades són contradictoris. Tanmateix, Artur Mas i Oriol Junqueras coneixen el poder del poble català organitzat i saben que han d’arribar a un acord si volen sobreviure en la vida política. Per començar, els republicans permetran que es tramitin els Pressupostos de la Generalitat per 2015 per facilitar un acord entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, amb la finalitat de convocar unes eleccions constituents. L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) que presideix Carme Forcadell, s'ha decantat a favor d'Esquerra, després d'anunciar possibles mobilitzacions perquè s'avancin les eleccions, rebutjant que Mas es pugui plantejar esgotar la legislatura. Artur Mas ha comentat que és hora d’acords i no d’enfrontaments. 

"Esperem, que abans del 19 de gener  tinguem clara la data d'eleccions, no per fer un canvi de Govern, sinó per fer un canvi d'Estat. El diputat portaveu d'ERC en matèria pressupostària, Pere Aragonès, s'ha mostrat convençut que el "gest"  renunciant a vetar el tràmit dels pressupostos de la Generalitat pel 2015 ha de facilitar un acord al més aviat millor perquè el president de la Generalitat, Artur Mas, convoqui eleccions.

Aragonès ha subratllat que només s'aconseguirà superar la “dependència pressupostària” de l'Estat si s'assoleix la independència, fet pel qual és necessari obtenir un mandat democràtic a les urnes. Per això, els republicans reclamen que abans del  dia en què es preveu el debat de totalitat dels comptes, el president de la Generalitat, Artur Mas, hagi convocat eleccions o bé anunciat el compromís de convocar-les en els dies posteriors. 

Així están les coses, Oriol Junqueras, líder d'ERC, reclama que abans d'acabar l'any s'anunciïn unes eleccions anticipades i el president de la Generalitat l'adverteix que només ho farà si es "convenç" que servirà com a plebiscit sobre la independència. La pregunta és ¿qui l’ha de convencer?. Sembla evident que ERC és la més interessada en la independencia.

Sobre el Cas Pujol, Artur Mas ha enviat una carta als militants de Convergència Democràtica demanant-los 'responsabilitat i alçada de mires' per poder superar una situació que qualifica de 'trista i difícil'. El president de CDC defensa que Jordi Pujol 'ha treballat tota la seva vida pel país' i que 'malgrat els errors que hagi pogut cometre, vol ajudar fins l'últim moment per fer que el perjudici sigui el menor possible'. CDC ha confirmat l'enviament de la carta, en què Mas es declara 'molt impactat i entristit per la situació' i 'per les conseqüències en el terreny personal i familiar i de país'. 'L'hem de saber superar, tenim reptes històrics al davant que ens demanen responsabilitat i alçada de mires', exposa Mas. 

Jordi Pujol no es cansa de dir que ja no és un polític en actiu, però a la seva manera segueix fent política i la gent se’l segueix escoltant. L’expresident de la Generalitat ha avisat que si es debilita el lideratge d’Artur Mas, com ha semblat insinuar que passa des d’alguns sectors, el procés sobiranista trontollarà. “Per a un gran repte col•lectiu cal que hi hagi un gran lideratge. Si minva la força d’aquest timoner, minva el projecte”, ha indicat amb to greu. “Jo faré el que digui el president Mas“. És clar que Jordi Pujol  ja no és un exemple a seguir.

 


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
498
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR