e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

11 de Gener de 2016

ACORD D'INVESTIDURA I ESTABILITAT

 VISTOLLEGIT//. "Arribem just i tard però és un bon acord", deia el president de l’ANC, Jordi Sànchez, "Hem tornat a viure un moment com el que vam viure abans del 9-N o de la creació de Junts pel Sí", afegeix. Sànchez també ha assegurat que el procés "no perd el lideratge de Mas", que seguirà vinculat als compromisos del Parlament i el nou govern.

Artur Mas defensava amb vehemència que no retiraria la seva candidatura a la presidència de la Generalitat. La roda de premsa de dimarts passat, a la sortida de la reunió del Govern, havia contingut un to especialment dur contra la CUP. Divendres a la tarda, però, les coses van començar a canviar. I dissabte va fer un pas al costat i cedir a Carles Puigdemont, alcalde de Girona, la candidatura a la presidència de la Generalitat. Així ho va anunciar en una compareixença a la sala Torres Garcia del Palau de la Generalita.

"La decisió permet anar per feina i tirar endavant el país", va considerar Artur Mas,  apuntant que les negociacions han "deteriorat" moltes coses. "Al país li faltava projecte"."Unes altres eleccions era el pitjor dels escenaris". "Estic convençut que els beneficis superen de llarg els costos", va reiterar durant la compareixença. Mas quedarà "a disposició" del Parlament i del futur president per tirar endavant el procés, en la mesura que no formarà part de l'executiu. Es dedicarà a refundar CDC i ja va avisar que "queda lliure" del compromís de no tornar-se a presentar a les eleccions.

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, assegura que Junts pel Sí ha fet un "esforç colossal" per arribar a un acord i la CUP respon que "no es tracta d'entrar en una competició de generositat". La diputada cupaire Eulàlia Reguant admet que el debat ha "tensionat molt" la formació anticapitalista.

L'acord amb la CUP garanteix que Junts pel Sí tindrà majoria durant tota la legislatura. En el pacte signat per les dues formacions la CUP garanteix l'estabilitat constant del Govern de Junts pel Sí. La CUP assumeix que 8 dels seus diputats no votin mai al costat de l'oposició i que 2 votin sempre al costat de Junts pel Sí. Els dos punts principals del document garanteixen que JxS comptarà sempre amb 64 vots a favor i, com a molt, 63 en contra.

A les cinc de la tarda de diumenge 10 de gener va començar el ple d’investidura al Parlament. El candidat, Carles Puigdemont, president de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), va pronunciar el seu discurs amb un contigut com el del president Mas.Va durar menys d’una hora.

Cs,PSC,Si que pot i PP amb 30 minuts per cap, van criticar al president Mas i van manifestar-se contra el procès independent. Amb oratòries de diferent categoría, tots són matemàtics molt interessats: el 27-S van votar el 77% de catalans, els independentistas van aconseguir el 48% (72 escons) i els espanyolistes 63 escons, que ells converteixen en el 52%, és a dir, s’atribueixen els que no van anar a votar. Tots ells presumeixen de demòcrates convençuts, tanmateix, segur que ignoren aquell adagi castellà que diu “dime de qué presumes i te diré de lo que careces”.

El candidat, un convergent de pedra picada, va asegurar que en el càrrec hi deixaria la pell. El futur Govern tindrà moltes dificultats i ells en són conscients. L’estat espanyol està disposat a impedir que el que senyalen com a  “desafio catalán” surti amb la seva.

La posterior votació va donar 70 vots a favor, 63 en contra i 2 abstencions. Carles Puigdemont va esdevenir el 130 president de la Generalitat. La curiosita és que, Berenguer de Cruïlles, Bisbe de Girona, va ser el primer president l’any 1359, i el que espero que sigui l’últim, abans de la República Catalana, també és de Girona.

El ple d'investidura va acabar dues hores abans del límit amb el cant d'«Els segadors».


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
477
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR