e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

17 de Gener del 2017

RECORDO AQUELL MAGNIFIC PSC

 PERIODISME DIGITAL//.- El PSC menys catalanista de la història està sota sospita als ulls del PSOE més dèbil, dretà i espanyolista de la història. La relació entre els uns i els altres és perfectament paral•lela a la que es produeix, en un pla general, entre Catalunya i Espanya. Si Catalunya no té dret a decidir, el PSC tampoc. Des del moment que el PSC es va desenganxar del dret a decidir, estava escrit que li passaria el que li està passant, que els seus germans espanyols li negarien tard o d’hora la singularitat, és a dir, la sobirania com a partit autònom. Ha passat més d’hora que tard. L’acceleració del procés i el bloqueig de la governabilitat espanyola han fet el fet.

Els nous capitostos del PSOE, després del seu cop d’estat intern, no estan disposats a deixar que el PSC es desmarqui de la previsible abstenció...

Continuar llegint...

09 de Gener del 2017

EL CARDENAL DE LA PAU

 PERIODISME DIGITAL//.- La memòria recuperada del cardenal Vidal i Barraquer. El 13 de setembre de 1943 moria a Friburg el cardenal català Francesc d’Assís Vidal i Barraquer, a qui mossèn Muntanyola li atorgà el títol de Cardenal de la Pau. Tenia 74 anys. El 25 de setembre de 2014 la Facultat de Teologia de Catalunya li dedicà una sessió acadèmica commemorativa de l’any dedicat al cardenal, -que fou titular de la seu de Tarragona del 7 de maig de 1919 fins la seva mort, malgrat que des de 1936 restés exiliat a l’estranger-, amb motiu del setantè aniversari de la seva mort.

Parlar de Vidal i Barraquer ens porta a refrescar la memòria, i recordar que en la nostra història recent, hi ha fets i persones que no s’han d’oblidar. L’Església catalana del s.XX ha tingut dos prelats insignes: Torres i Bages, bisbe de Vic. I el cardenal Vidal i...

Continuar llegint...

09 de Gener del 2017

SILENCIO DE MARTIN SCORSESE

 PERIODISME DIGITAL//.- 'Silencio', el retorn de Scorsese a la cartellera. El film explica el drama d'un grup de missioners jesuïtes al Japó al segle XVII. És un dels directors més premiats i adorats de Hollywood, capaç de combinar de forma magistral les grans superproduccions adreçades al gran públic amb l'exigència i la quota alta de qualitat de tots i cadascun dels seus films. Ara, Martin Scorsese torna a la cartellera amb una nova pel•lícula, Silencio, un drama històric que ens remunta al Japó del segle XVII que compta amb un repartiment coral on destaquen Liam Neeson, Andrew Garfield, Adam Driver i Ciarán Hinds. La cinta s'estrenà el divendres 6 de gener i ja se'n parla com a possible candidata als Oscars.

L'argument ens explica la història de dos joves missioners jesuïtes que viatgen al Japó a la recerca d'un altre missioner que, després d'haver...

Continuar llegint...

09 de Gener del 2017

SIRIA TODOS CONTRA TODOS

 PERIODISMO DIGITAL//.-Desde que estalló la violencia en Siria en marzo de 2011, la guerra ha ido escalando hasta convertirse en un complejo "todos contra todos" de gobierno, rebeldes, islamistas y potencias extranjeras. Pero no es un conflicto fácil de desentrañar. Empezando por sus impresionantes cifras. Más de 250.000 personas han muerto y, siempre según cálculos de la ONU, hay más de 4,6 millones de refugiados.

Las tropas de Bashar al Asad luchan contra unos 1.000 grupos rebeldes que se calcula cuentan con 100.000 combatientes. Algunos, de claro corte islamista y con vínculos con al Qaeda.En escena, desde principios de 2014, entró el autodenominado Estado Islámico, enfrentado tanto al gobierno como a los rebeldes, sean yihadistas o moderados. 

La guerra en Siria ha cumpliendo cinco años; inspirada en la Primavera Árabe, se inició con un levantamiento contra...

Continuar llegint...

03 de Gener del 2017

INDEPENDENCIA DE CATALUNYA

 PERIODISME DIGITAL//.- Un referèndum d'independència és un tipus de referèndum en el qual els ciutadans d'un territori, generalment un país amb cultura, llengua i història pròpies, decideixen si aquest territori s'hauria de convertir en un estat independent.

És un instrument democràtic de consulta popular que permet exercir un tipus de democràcia directa i participativa vers la ciutadania, ja que decideixen, sense intermediaris, quin ha de ser el futur jurídic del seu territori. Aquest tipus de referèndum gaudeixen de legitimitat i i validesa legal, ja que el dret internacional recull el dret a l'autodeterminació dels pobles.

La revista nord-americana Time ha publicat avui un calendari de temes d’actualitat i referència per al 2017. Mes a mes, desgrana els afers que marcaran l’agenda informativa. Al gener, per exemple, hi haurà canvis al capdavant de...

Continuar llegint...

03 de Gener del 2017

EE.UU Y RUSIA PAZ EN SIRIA

 PERIODISMO DIGITAL//.- Rusia y Estados Unidos acordaron presionar al régimen sirio y a los rebeldes para encontrar una solución política al conflicto, pero la oposición al régimen del presidente Bashar Asad exige su salida como condición indispensable.

"Nos pusimos de acuerdo en que Rusia y Estados Unidos deben llamar al gobierno sirio y a los grupos de oposición a encontrar una solución política" al conflicto, declaró el ministro ruso de Relaciones Exteriores, Serguei Lavrov, tras entrevistarse el martes en Moscú con su homólogo estadounidense John Kerry.Rusia y Estados Unidos también acordaron intentar organizar "lo más rápidamente posible" una conferencia internacional sobre Siria, añadió Lavrov.

Las potencias firmaron el 30 de junio pasado en Ginebra un acuerdo sobre Siria, que definió la vía a seguir para...

Continuar llegint...

02 de Gener del 2017

EUROPA ESTA EN PELIGRO

 PERIODISMO DIGITAL//.- Para este año el FMI proyecta un crecimiento de la economía mundial del 3,4% en 2017. Sin embargo, en lo que se refiere a la a la zona del euro, el FMI lo redujo en 0,2 puntos porcentuales para 2017, al 1,4%.

La recuperación, tras la crisis de deuda soberana, está siendo especialmente débil a pesar de tener un viento de cola como ha sido la caída del crudo o unas políticas monetarias laxas que han propiciado el hundimiento de los tipos de interés, la devaluación del euro y la intervención de los mercados de deuda para devaluar los intereses de los bonos soberanos y corporativos.

Uno de los datos más llamativos que reflejan esta debilidad se ha publicado recientemente. Y es que los salarios de la Eurozona se incrementaron a su ritmo más lento en casi seis años durante el trimestre finalizado en junio, un 0,9%.

A pesar de que técnicamente...

Continuar llegint...

31 de Desembre del 2016

ANY NOU VIDA NOVA

 PERIODISME DIGITAL//.- Canvi  d'any,  nova  vida, nous  propòsits.  El  nou  any  no  és  res  més  que  la  continuació  de  la  nostra  vida.  Passar  d'una  vorera a  l'altre amb el  sarró  ben  ple  i  replentajar-nos  el  camí  que  volem  seguir en  el  nostre  futur  immediat.

Aquest  és  el  desig  de  moltíssims  a l'arrencar l'última  fulla  del  mes  de  desembre i  mirar  el  nou  calendari.  Tothom  celebra  i  felicita  el  cap  dány  com  si  a  partir  d'aquest  dia  els  errors  del  passat,  les  nostres  mancançes  i oblits...

Continuar llegint...

29 de Desembre del 2016

PERFER LA TRUITA CAL BATRE OUS

 PERIODISME DIGITAL//.- Un llibre perfecte per introduir els adolescents a la cuina, bo per als de 12 anys i per als de 18, per a aquells que encara no s’han posat mai a cuinar i per als qui ja ho han fet. Això és així perquè l’Ada Parellada, una de les cuineres de més prestigi del país, hi explica de manera ben planera i en el seu propi llenguatge 45 receptes que canviaran la visió de la cuina que tenen aquells que s’hi resisteixen.

Quan Raimon cantava ‘la muntanya es fa vella’, per exemple, tothom entenia que era Franco, que es feia vell; quan Lluís Llach deia que ‘si estirem tots ella caurà’, la gent s’adonava que l’estaca era només una metàfora de la dictadura; i quan l’Ovidi invocava la fera ferotge tots sabíem que la tal fera no era en realitat cap bèstia. Fins i tot la Trinca, rient-se de la situació, va fer...

Continuar llegint...

28 de Desembre del 2016

PRIMER MINISTRO JAPONES EN PEARL HARBOR

 PERIODISMO DIGITAL//.-El primer ministro japonés, Shinzho Abe, colocó el lunes ofrendas florales en varios cementerios y monumentos antes de su visita a la zona del bombardeo de 1941 que arrastró a Estados Unidos a la Segunda Guerra Mundial. Abe llegó a la Base Conjunta Pearl Harbor-Hickam y después se dirigió al Cementerio Nacional del Recuerdo en el Pacífico, donde colocó una ofrenda floral. Guardó un minuto de silencio en el cementerio, próximo al centro de Honolulu, en una zona también conocida como Punchbowl. Después visitó un monumento dedicado a nueve niños y hombres que murieron en 2001 cuando un submarino de la Marina estadounidense colisionó con un barco pesquero japonés en el que viajaban. En el monumento Ehime Maru, el primer ministro volvió a colocar una ofrenda e inclinar la cabeza. Está previsto que Shinzo Abe se convierta el martes en el...

Continuar llegint...