e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

21 de Novembre del 2014

┐CAMBIA DE RUMB RAJOY?

 Després de l'enèsima negativa del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a pactar un referèndum per decidir el futur polític de Catalunya, el president de la Generalitat, Artur Mas, i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, coincideixen a assenyalar les eleccions com l'única via "per fer un pas endavant". Els dos dirigents es van reunir al Parlament després del 9-N. 

El Consell Nacional d'UDC, celebrat el dissabte 15-N  a L'Hospitalet de Llobregat, va demanar recuperar el suport  parlamentari per aprovar els pressupostos i aportar "estabilitat i continuïtat a la legislatura" i acabar-la. Per la seva banda,  el Consell Nacional de CDC celebrat el mateix dia,va  acordar "triar bé el moment" de convocar eleccions, que les condiciona al consens sobre el "què" i el "com". 

"L'objectiu no és córrer:...

Continuar llegint...

14 de Novembre del 2014

┐I ARA QUE?

 Després del 9N, pensó  que és hora de recapitular i de repensar les coses amb serenitat, tractant de superar simplificacions tàctiques i sospesant la correlació de forces, mirant de pensar amb llibertat sobre l’estratègia nacional que més li pugui convenir al nostre país.

Amb aquesta finalitat, el Fòrum Cívic ha cregut que era convenient i fins i tot imprescindible escoltar algunes veus amb criteri propi, que compten amb trajectòries de pes al servei del país -amb un reconeixement que sovint va més enllà- i que fins ara han restat al marge. Es tracta de Josep Mª Bricall, Jordi Coca, Raimon Obiols i Eulàlia Vintró. La idea és de produir una conversa àgil entre ells, conduïda per un presentador o presentadora, sota el rètol “Catalunya, cap a on?”.

El líder d’ERC, Oriol Junqueras, ha dit que...

Continuar llegint...

14 de Novembre del 2014

MES SOBRE EL 9-N

 La participació total de votants en el 9-N amb el 100% de les meses del Principat ja escrutades, és de 2.305.290. Hi ha un 80,76% dels vots pel sí-sí (1.861.753), un 10,07% pel sí-no (232.182) i un 4,5% pel no (104.772). Els vots comptats com a 'altres' han estat un 3,09% (71.131); el sí-blanc, un 0,97% (22.466) i en blanc, el 0,56% (12.986). Cal recordar, tanmateix, que restan a considerar els vots no poguts realitzar el dia 9 i poden fer-ho en 15 dies posteriors.

És evident que Espanya té nombrosos i greus problemes, d’entre ells destaca la judicacació de la política i/o la politització de la justicia. El PP va donar per fet que la Fiscalia presentaria una querella contra el president català, Artur Mas, i la seva vicepresidenta, Joana Ortega. No sé quant ni si es presentarà.

La vicepresidenta española va dir: "No  jugui amb la sobirania dels...

Continuar llegint...

06 de Novembre del 2014

FULL DE RUTA DE L'ANC

 El full de ruta de l'ANC no es queda amb la declaració d'independència, previsiblement el dia de Sant Jordi de l'any vinent, sinó que esmenta l'etapa posterior de constitució de la república catalana: 'Després de la declaració d'independència, hi ha un seguit de propostes d'actuació que s'han de preparar des d'ara mateix per a poder ésser efectives en la fase posterior.' Es parla, d'entrada, d'un procés constituent 'net, clar i engrescador si es prepara des de molt abans'. L'ANC, en aquest sentit, considera que si el procés d'independència és impulsat per la societat civil, 'sembla lògic que el procés constituent que acabarà definint les estructures del nou estat tingui la màxima participació popular'. Aquest procés popular per a establir les bases del nou estat ha de començar i la feina ha de quedar enllestida per Sant Jordi del...

Continuar llegint...

06 de Novembre del 2014

LA DUI ES JNEVITABLE

 La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, està convençuda que la consulta se celebrarà el 9 de novembre però alerta que, si no es produeix, el Govern d'Artur Mas no estaria legitimat per continuar el seu mandat i hauria de convocar eleccions. "Aquest procés serveix perquè surti tot", assegura en referència al cas de l'expresident Pujol. "Sempre hem dit que la independència ha de servir per fer net". 

La consultora nord-americana IHS avisa que una declaració unilateral d'independència de Catalunya podria disparar el deute de l'Estat al 116,4% i forçar un nou rescat. En un informe titulat 'Catalunya: possibles implicacions d'una secessió d'Espanya', el consultor en Economia Global i Financera Brian Lawson diu que la independència de Catalunya podria tenir un efecte 'contagi' al País Basc i que 'la fragmentació provocaria un gir en les recents...

Continuar llegint...

30 d'Octubre del 2014

EL DRET INTERNACIONAL

 L’any passat, l’Aula Magna del Centre Cultural de Terrassa  va acollir la conferència El procés sobiranista i la llei, pronunciada per Santiago Vidal, magistrat de l’Audiència Provincial de Barcelona i membre de Jutges per la Democràcia. La sala es va quedar petita davant la nombrosa afluència de públic que va assistir a aquest acte organitzat per l’ANC de Terrassa. Aquesta xerrada s’emmarca en el conjunt de conferències que el magistrat està duent a terme arreu de Catalunya per explicar les eines jurídiques necessàries en el procés sobiranista.

La xerrada s’inicià i s’acabà amb una idea principal que fou el fil conductor de tota l’exposició: les lleis han de ser interpretades sempre segons la realitat social i històrica dels territoris en els quals s’apliquen. Per tant, no es poden convertir en cadenes per a...

Continuar llegint...

29 d'Octubre del 2014

LA FABRICA NO DESCANSA

 Catalans i espanyols som diferents, no dic que nosaltres siguem millors, ni més llestos, ni més guapos, ni amb el cervell més gran, ni amb l’aparell sexual més desenvolupat, ni més treballadors, ni res de tot això. És més, penso que si repassem la història dels darrers trescents anys queda clar que ells han sigut més poderosos que nosaltres, és a dir,  millors des de la perspectiva que ells veuen les coses. 

Explica Julio Caro Baroja – persona gens sospitosa de ser nacionalista perifèric, ans tot el contrari – que els diferents pobles que hi ha a l’actual península ibèrica deriven dels seus primers pobladors. El sustrat íber dóna la clau dels anomenats Països Catalans i Andalusia; el sustrat celta dóna el sustrat galaico-portuguès amb extensions fins a Lléó, Astúries i Cantàbria;...

Continuar llegint...

23 d'Octubre del 2014

LA REPUBLICA CATALANA

 La República Catalana és una de les denominacions que al llarg de la història ha pres l'estat constituït per Catalunya quan s'ha dotat dels mecanismes de decisió de la seva forma política de ser. Així mateix, és l'objectiu simbòlic de la lluita política d'una part del moviment independentista català.

La República Catalana o altres diverses formes polítiques de segregació respecte l'estat espanyol han estat proclamades, almenys, en cinc ocasions: al segle XVII pels Braços Generals presidits per Pau Claris l'any 1641, al segle XIX per Napoleó Bonaparte l'any 1810 i també l'any 1873 liderat per Baldomer Lostau i al segle XX per Francesc Macià l'any 1931 i per Lluís Companys, qui el 1934 proclamà l'Estat Català.

Una declaració d'independència és la proclamació formal, per part d'alguna entitat...

Continuar llegint...

22 d'Octubre del 2014

INDEPENDENCIA SEGURA

 Si no hi ha consulta, la independència és segura, deia Manuel Delgado en un dels seus articles. La veritat és que m’agrada molt  compartir aquesta  percepció personal. Em refereixo, és clar, a l’afer que tants consideren enutjós de l’anomenat procés sobiranista, que jo veig senzillament irrevocable i que menarà en cosa de mesos a un nou estat d’Europa.

 

No entenc per quins set sous no es reconeix que totes les etapes per què transcorre aquesta dinàmica ja eren ben previstes i segueixen una lògica. I que la potencialitat d’aquesta lògica està en la negativa obstinada del govern de Madrid a l’hora de negociar res i en aquesta imatge d’immobilisme que no fa sinó reforçar els arguments independentistes.És la imatge que mostra una Espanya dogmàtica i fanatitzada, enfrontada directament amb la...

Continuar llegint...

16 d'Octubre del 2014

DONEU ALS CATALANS LLIBERTAT

 Algunes de les figures catalanes de més projecció internacional han signat un article conjunt en anglès titulat 'Doneu als catalans la seva llibertat', que ha estat publicat al diari britànic The Independent. L'entrenador Pep Guardiola, el cantant Josep Carreras, els economistes Xavier Sala i Martín i Pol Antràs, el metge Joan Massagué i el músic Jordi Savall són els signants de l'article que demana el reconeixement del dret de decidir de Catalunya. L'article explica les raons històriques per les quals Catalunya forma part de l'estat espanyol i exposa la situació actual. 

L'article compara la situació catalana amb Escòcia: 'A diferència d'Escòcia, que voluntàriament es va unir al Regne Unit i se li va permetre de votar si volia abandonar l'acord signat amb Londres, Catalunya va ser conquerida i va perdre la seva llibertat. Ara, després de segles de...

Continuar llegint...