e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

13 de Desembre del 2014

PODEM A CATALUNYA

 Podemos, Podem, té només deu mesos de vida i ja ha sacsejat la política espanyola. Un dels arguments que va exposar el seu dirigent, Pablo Iglesias, des de bon començament era la defensa del dret de decidir dels catalans. 'Qualsevol demòcrata ha de celebrar que la gent pugui votar i ha de respectar la decisió que prengui el poble de Catalunya', deia el mes de gener. Tant Iglesias com més portaveus de Podem han anat insistint que els catalans haurien de poder decidir el seu futur polític. Però hi han anat  fent matisos. 

Per mi ser patriota no té res a veure amb amenaçar catalans o bascs, ni dir que l'exèrcit ha de salvaguardar la unitat de la nació. Els qui s'omplen la boca amb la paraula Espanya són els mateixos que tenen comptes a Suïssa i que destrueixen els serveis socials. I això també val per als catalans de dretes que governen Catalunya....

Continuar llegint...

07 de Desembre del 2014

CATALUNYA, CAP A ON?

 El sector catalanista del PSC que continua al partit va convocar un debat obert sobre el futur polític de Catalunya després de la consulta sobiranista del 9 de novembre. Sota l’enunciat de “Catalunya, cap a on?”, l’acte va congregar  a més de 150 persones a l’auditori de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Entre ells, l’expresident de la Generalitat, José Montilla; l’exministre Joan Majó; l’expresident del PSC Isidre Molas; la secretària d’organització del partit, Assumpta Escarp, o el cantant Joan Manuel Serrat.

Moderats per l’exdiputada del Parlament Laia Bonet, les intervencions van analitzar  la cruïlla política en què es troba Catalunya. Eulàlia Vintró, extinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona per Iniciativa, va denunciar  la “preocupació per la perversió del...

Continuar llegint...

05 de Desembre del 2014

LES RAONS D'ORIOL JUNQUERAS

 En la seva conferència al Palau de Congressos de Barcelona, Oriol Junqueras va marcar el perfil social del seu discurs en temes com la pobresa, l'educació o la regeneració i va establir distàncies amb el full de ruta d'Artur Mas. Va exposar les seves raons com un politòteg, sense papers, com és habitual en ell. El president  Mas, a la primera fila, va prendre moltes notes. 

"Mai havíem estat tant contents com ara perquè mai havíem arribat tant lluny, tants i tant junts. Mai ens havíem ajudat tant entre tots". "Moltes conseqüències de la nostra situació política les veiem en gent que pateix molt. I un alcalde metropolità encara ho veu més". "Els catalans vivim entre l'esperança i la preocupació, en una societat cada cop més desigual i injusta, on alguns viuen amb molt i d'altres amb molt poc". "Hem...

Continuar llegint...

28 de Novembre del 2014

LES RAONS DEL PRESIDENT MAS

 El president de la Generalitat, Artur Mas, va detallar el passat dimarts 25-11 la seva proposta de llista unitària per celebrar a través d'unes eleccions la consulta sobre el futur polític del país. Ho va fer d’aquesta manera:

Es configura una llista que compti amb els partits "que s'hi vulguin sentir representats". La llista la configuren persones de la societat civil, professionals en les matèries clau "per construir l'estat a Catalunya", i persones proposades pels partits.Totes aquestes persones acceptarien no repetir en les eleccions següents. "Un acte de servei al país", assenyala Mas. El mandat parlamentari seria curt: màxim un any i mig des de la constitució del nou Parlament i l'elecció del president de la Generalitat. A les eleccions següents, els partits que donin suport a la llista es poden tornar a presentar per separat. El finançament de la...

Continuar llegint...

21 de Novembre del 2014

┐CAMBIA DE RUMB RAJOY?

 Després de l'enèsima negativa del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a pactar un referèndum per decidir el futur polític de Catalunya, el president de la Generalitat, Artur Mas, i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, coincideixen a assenyalar les eleccions com l'única via "per fer un pas endavant". Els dos dirigents es van reunir al Parlament després del 9-N. 

El Consell Nacional d'UDC, celebrat el dissabte 15-N  a L'Hospitalet de Llobregat, va demanar recuperar el suport  parlamentari per aprovar els pressupostos i aportar "estabilitat i continuïtat a la legislatura" i acabar-la. Per la seva banda,  el Consell Nacional de CDC celebrat el mateix dia,va  acordar "triar bé el moment" de convocar eleccions, que les condiciona al consens sobre el "què" i el "com". 

"L'objectiu no és córrer:...

Continuar llegint...

14 de Novembre del 2014

┐I ARA QUE?

 Després del 9N, pensó  que és hora de recapitular i de repensar les coses amb serenitat, tractant de superar simplificacions tàctiques i sospesant la correlació de forces, mirant de pensar amb llibertat sobre l’estratègia nacional que més li pugui convenir al nostre país.

Amb aquesta finalitat, el Fòrum Cívic ha cregut que era convenient i fins i tot imprescindible escoltar algunes veus amb criteri propi, que compten amb trajectòries de pes al servei del país -amb un reconeixement que sovint va més enllà- i que fins ara han restat al marge. Es tracta de Josep Mª Bricall, Jordi Coca, Raimon Obiols i Eulàlia Vintró. La idea és de produir una conversa àgil entre ells, conduïda per un presentador o presentadora, sota el rètol “Catalunya, cap a on?”.

El líder d’ERC, Oriol Junqueras, ha dit que...

Continuar llegint...

14 de Novembre del 2014

MES SOBRE EL 9-N

 La participació total de votants en el 9-N amb el 100% de les meses del Principat ja escrutades, és de 2.305.290. Hi ha un 80,76% dels vots pel sí-sí (1.861.753), un 10,07% pel sí-no (232.182) i un 4,5% pel no (104.772). Els vots comptats com a 'altres' han estat un 3,09% (71.131); el sí-blanc, un 0,97% (22.466) i en blanc, el 0,56% (12.986). Cal recordar, tanmateix, que restan a considerar els vots no poguts realitzar el dia 9 i poden fer-ho en 15 dies posteriors.

És evident que Espanya té nombrosos i greus problemes, d’entre ells destaca la judicacació de la política i/o la politització de la justicia. El PP va donar per fet que la Fiscalia presentaria una querella contra el president català, Artur Mas, i la seva vicepresidenta, Joana Ortega. No sé quant ni si es presentarà.

La vicepresidenta española va dir: "No  jugui amb la sobirania dels...

Continuar llegint...

06 de Novembre del 2014

FULL DE RUTA DE L'ANC

 El full de ruta de l'ANC no es queda amb la declaració d'independència, previsiblement el dia de Sant Jordi de l'any vinent, sinó que esmenta l'etapa posterior de constitució de la república catalana: 'Després de la declaració d'independència, hi ha un seguit de propostes d'actuació que s'han de preparar des d'ara mateix per a poder ésser efectives en la fase posterior.' Es parla, d'entrada, d'un procés constituent 'net, clar i engrescador si es prepara des de molt abans'. L'ANC, en aquest sentit, considera que si el procés d'independència és impulsat per la societat civil, 'sembla lògic que el procés constituent que acabarà definint les estructures del nou estat tingui la màxima participació popular'. Aquest procés popular per a establir les bases del nou estat ha de començar i la feina ha de quedar enllestida per Sant Jordi del...

Continuar llegint...

06 de Novembre del 2014

LA DUI ES JNEVITABLE

 La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, està convençuda que la consulta se celebrarà el 9 de novembre però alerta que, si no es produeix, el Govern d'Artur Mas no estaria legitimat per continuar el seu mandat i hauria de convocar eleccions. "Aquest procés serveix perquè surti tot", assegura en referència al cas de l'expresident Pujol. "Sempre hem dit que la independència ha de servir per fer net". 

La consultora nord-americana IHS avisa que una declaració unilateral d'independència de Catalunya podria disparar el deute de l'Estat al 116,4% i forçar un nou rescat. En un informe titulat 'Catalunya: possibles implicacions d'una secessió d'Espanya', el consultor en Economia Global i Financera Brian Lawson diu que la independència de Catalunya podria tenir un efecte 'contagi' al País Basc i que 'la fragmentació provocaria un gir en les recents...

Continuar llegint...

30 d'Octubre del 2014

EL DRET INTERNACIONAL

 L’any passat, l’Aula Magna del Centre Cultural de Terrassa  va acollir la conferència El procés sobiranista i la llei, pronunciada per Santiago Vidal, magistrat de l’Audiència Provincial de Barcelona i membre de Jutges per la Democràcia. La sala es va quedar petita davant la nombrosa afluència de públic que va assistir a aquest acte organitzat per l’ANC de Terrassa. Aquesta xerrada s’emmarca en el conjunt de conferències que el magistrat està duent a terme arreu de Catalunya per explicar les eines jurídiques necessàries en el procés sobiranista.

La xerrada s’inicià i s’acabà amb una idea principal que fou el fil conductor de tota l’exposició: les lleis han de ser interpretades sempre segons la realitat social i històrica dels territoris en els quals s’apliquen. Per tant, no es poden convertir en cadenes per a...

Continuar llegint...