e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

15 de Juliol del 2015

FRACAS D'UN PLEBISCIT EQUIVOCAT

 Amb la Declaració de Sobirania i del Dret a Decidir del poble de Catalunya, 23 de gener de 2013, el Parlament va acordar iniciar el procés per fer efectiu el dret de decidir del poble de Catalunya. 

CDC i ERC van signar, amb Òmnium, l'ANC i l'Associació de Municipis per la Independència el preacord sobre el full de ruta conjunt a seguir per part dels partits sobiranistes a les eleccions del 27 de setembre. El document va quedar obert a l'espera que altres formacions amb les quals es mantenen converses o que estan en ple debat intern, s'hi puguin incorporar. El text acordat afirma que els partits que subscriguin el text han de deixar clar "com a punt primer i destacat" del programa que "votar-los és un pronunciament favorable a la independència de Catalunya".

El nucli de l'acord són els "actes de sobirania" que es faran a partir de les eleccions. Tot començaria amb una...

Continuar llegint...

15 de Juliol del 2015

GRECIA HUMILLADA

 El Gobierno griego ha asumido  que tendrá que aceptar buena parte de las duras medidas puestas sobre la mesa por sus socios de la eurozona como condición para lograr un tercer rescate. "Hay varias cuestiones sobre la mesa de gran importancia. Creemos que al final se trata de intentar llegar a compromisos, de voluntad política", dijeron fuentes del Ejecutivo heleno en Bruselas.

El primer ministro griego, Alexis Tsipras, ha defendido ante sus homólogos durante la cumbre del euro que flexibilicen la posición pactada en el encuentro de ministros de Economía y Finanzas de la zona del euro. Tsipras ha trasladado a sus socios la urgencia de que se tome una decisión firme, que sirva de base al Banco Central Europeo (BCE) para aumentar las líneas de liquidez de emergencia de las que se alimentan los bancos griegos.

La humillante reocupación de Grecia por la troika que desde el 2008 ha impuesto las...

Continuar llegint...

15 de Juliol del 2015

CARTA DE VOLEM

 El col•lectiu Volem, sobiranistes d'esquerres, ha publicat la carta que ha adreçat al president Artur Mas, Oriol Junqueras i David Fernàndez sobre la llista electoral del 27 de setembre. Els signants de la carta --entre els quals hi ha Agustí Colomines, Ferran Mascarell, Stefano Cingolani, Lluís Juste de Nin i Mònica Sabata-- demanen que la llista 'estigui encapçalada per Artur Mas, seguit per Oriol Junqueras i David Fernàndez, per aquest ordre'. Els exigeixen que generin il•lusió i confiança com a resultat 'd'haver sabut aparcar les diferències i els interessos particulars en benefici de les esperances de molts catalans'. Podeu llegir la carta sencera:

«Els signants d’aquesta carta ens adrecem als dirigents dels partits que més clarament s’han manifestat a favor de la independència de Catalunya, Artur Mas, Oriol Junqueras i David Fernàndez. Els hi...

Continuar llegint...

10 de Juliol del 2015

AHORA PLEBISCITARIAS CON RUPTURA

 Tras las elecciones municipales en España, los partidos catalanes ya han abierto un escenario de precampaña de cara a los comicios plebiscitarios de independencia del próximo 27 de septiembre.

Con aplausos y euforia propia de una victoria electoral, Oriol Junqueras ha sido recibido como flamante presidente reelegido de Esquerra Republicana. La formación ha dado por buenos los resultados en las municipales, donde a pesar de ser tercera el independentismo ha crecido. Afrontan con optimismo la próxima cita, que consideran la más importante de la historia catalana.

El presidente de ERC, Oriol Junqueras, ha viajado a Argentina y Uruguay con la finalidad de explicar el proceso soberanista y entrar en contacto con los "casals" catalanes en ambos países.

En Buenos Aires se ha entrevistado  con el premio Nobel de la Paz en 1980 Adolfo Pérez Esquivel, que actualmente es un destacado activista en...

Continuar llegint...

09 de Juliol del 2015

PLEBISCITARIES AMB RUPTURA

 El diccionari equipara plebiscit i referèndum. Unes eleccions plebiscitàries serien, per tant, unes eleccions referendàries en les quals, a més d’escollir diputats i diputades, es decidiria sobre una qüestió concreta; sobre la continuïtat o no d’un determinat model d’estat. Les Nacions Unides, i el sentit comú democràtic, aconsellen solventar aquesta mena de qüestions mitjançant referèndums d’autodeterminació. Però si  l’Estat espanyol  ho impedeix, aprofitar unes eleccions per incloure-hi de forma esbiaixada però explícita la pregunta sobre la independència resulta perfectament legítim i factible. Si tothom va a les eleccions amb un pronunciament clar, a aquestes alçades ja no hi ha excuses per no fer-ho, el resultat serà fàcilment interpretable i el mandat democràtic inapel•lable....

Continuar llegint...

06 de Juliol del 2015

EL SOBIRANISME NO CAU

 No és només la prensa de Madrid contraria al sobiranisme català. Cal veure com tracta el CEO La Vanguardia. 

Enric Herrera va escriure: Sempre s'ha dit que els espanyols ens tenen presa la mida, una teoria que sense cap mena de dubte ha fet fortuna per la realitat dels fets. A diferència dels bascos, que sempre els han considerat com un mal "de casa", una desviació de la seva pròpia anatomia, els catalans hem sigut un col•lectiu que, havent perdut totes les guerres a base de sang i foc, hem acabat reconduint les nostres ànsies de llibertat a una qüestió de confiança forçosa amb la metròpoli del regne. És allò tan miserable de "millor un plat de llenties que un altre genocidi", no fos cas que ho perdéssim tot una altra vegada i haguéssim de tornar a començar. I amb això hem anat fent amb el "qui dia passa any...

Continuar llegint...

01 de Juliol del 2015

EUROPA SIN GRECIA?

 La herencia común de la UE son sus enemistades recíprocas; las divisiones forman parte de la identidad europea. Grecia es la penúltima prueba de esa historia. Europa se ha metido de lleno en un lío de mil demonios. Los socios encajaron mal el referéndum anunciado por Atenas y rechazaron la petición de prorrogar el rescate. En medio de una maraña de acusaciones mutuas, el accidente se acerca.

Europa puede perder más que dinero con Grecia. Desde antaño, Grecia ha tenido una importancia estratégica en los conflictos bélicos de la zona, lo cual, aunado al acercamiento del primer ministro Alexis Tsipras con el presidente Vladimir Putin, hace que la UE ceda primero y realice concesiones con la deuda griega, a fin de evitar que deje la OTAN. 

Conforme el primer ministro Alexis Tsipras centra su atención en los argumentos económicos para un nuevo acuerdo de rescate para Grecia,...

Continuar llegint...

01 de Juliol del 2015

MOVIMENT D'ESQUERRES ALIANCES

 La formació Moviment d'Esquerres (MES), sorgida de diferents escissions del PSC, estaria disposada a formar part d'una llista conjunta amb Iniciativa i Podem si l'encapçalés Joan Coscubiela. Així es va desprendre a través d'una entrevista  a Catalunya Ràdio, en què la recent elegida presidenta de MES, Magda Casamitjana, va assegurar que estarien oberts a aquesta possibilitat, malgrat que en les passades eleccions europees, i també en alguns ajuntaments en les municipals, van concórrer amb ERC. En aquest sentit, Casamitjana va recordar que a les eleccions municipals han fet un total de «70 llistes conjuntament amb ERC», però va subratllar que també n'han fet «22 amb Iniciativa».

En la mateixa entrevista, Casamitjana va apostar per saber quin és el suport real que té l'independentisme entre els catalans, i va defensar el referèndum per a...

Continuar llegint...

27 de Juny del 2015

PABLO IGLESIAS HABLA DE CATALUĐA

 Antes de las elecciones generales habrá elecciones catalanas, convocadas como “plebiscitarias” para el 27 de septiembre, ante la imposibilidad legal de realizar una consulta sobre un eventual cambio en la relación de Cataluña con España. Está en el aire la duda sobre la manera con la que Podemos concurrirá a esa cita. ¿Cómo ve Pablo Iglesias el proceso de negociación o de conversaciones para formar un ‘Ara Catalunya’ o una ‘Catalunya en Comú?.

“Lo veo bien”, dice, pero rechaza de plano el planteamiento de cualquier candidatura en forma de coalición de partidos. Lo hace con especial empeño, con énfasis creciente:

"Estoy a favor de una candidatura de confluencia en Cataluña, pero no ha de ser una coalición de partidos de izquierdas, porque con eso no se gana". 

“Barcelona en Comú no...

Continuar llegint...

27 de Juny del 2015

L'ANC MANIFESTA LA SEVA TRANSVERSALITAT

 El president de l'ANC, Jordi Sánchez, ha garantit  que l'Assemblea 'mai' abandonarà la seva transversalitat ni es posarà al costat d'una part del sobiranisme. 'El dia que l'ANC defensi a una part deixarà de ser l'ANC', ha subratllat Sánchez, però, ha demanat que les seves paraules no s'interpretin com una resposta a la proposta que els va llançar el president de la Generalitat. Sí que ha advertit que 'no és fàcil' d'acceptar, perquè en el debat intern hi ha opinions molt divergents. <Espero que sota la meva responsabilitat mai juguem a alimentar una part. Però ens hi deixarem la pell per exigir que ningú defensi la seva part per sobre del tot', ha indicat Sánchez>. El president de l'ANC ha assegurat que la decisió que acabi prenent l'Assemblea serà coherent amb aquesta màxima i mantindrà la transversalitat i pluralitat que l'ha caracteritzat...

Continuar llegint...