e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

31 de Març del 2016

UN REFERENDUM NECESSARI

 VIST O LLEGIT/.- La mesa del Parlament ha admès a tràmit les sis mocions que el ple debatrà a la sessió del 6 i el 7 d’abril, però ha condicionat la votació de la de la CUP al fet que el text es modifiqui durant la tramitació. Aquesta moció, subsegüent a la interpel•lació sobre “el moment històric excepcional” feta el darrer ple, reitera la “vigència” i el “contingut” sobre l’inici del procés polític a Catalunya com a conseqüència dels resultats electorals del 27 de setembre de 2015.

L’acord de la mesa pel que fa a la moció de la CUP ha estat pres amb els vots a favor de la presidenta, Carme Forcadell, del vicepresident primer, Lluís Maria Corominas, i de les secretàries primera i quarta, Anna Simó i Ramona Barrufet, respectivament. Hi han votat en contra el vicepresident segon,...

Continuar llegint...

31 de Març del 2016

OTRA POLITICA INSTITUCIONAL

 VISTOOLEIDO//.- El catedrático de Sociología de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) Manuel Castells, opina que "otra política institucional es posible", después de que personas salidas de los movimientos sociales hayan ocupado "el espacio institucional" en las alcaldías de Madrid y Barcelona.

El sociólogo auguró que tras su victoria en las municipales en Barcelona y Madrid, "hay bastantes perspectivas de que estos movimientos ganen las elecciones legislativas" españolas y que, por todo ello, lo que está pasando ha convertido a España en un referente mundial de los movimientos sociales.

"Es el caso más avanzado el mundo", remarcó el catedrático, que prologa el libro, coordinado por Javier Toret, investigador de la UOC, en el que se analiza la gestación y explosión del movimiento 15-M y el papel de las redes en todo...

Continuar llegint...

23 de Març del 2016

TERRORISME ISLAMIC

 VISTOLLEGIT//. El ministre de l’Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz, va informar que es reforçarà la seguretat als aeroports després dels atemptats de Brussel•les i va recordar que el metro i els trens ja compten amb mesures addicionals de seguretat des dels atemptats de París del novembre passat. 

Fernández va explicar que els experts en la lluita antiterrorista, entre els quals hi havia representants dels Mossos d’Esquadra i de l’Ertzaintza, van acordar mantenir el nivell 4 d’alerta terrorista que ja es va establir el 26 de juny passat després dels atemptats de França i Tunísia. El ministre va advertir que la màxima alerta, és a dir, el nivell 5, només es fixa quan es preveu  <un atemptat>.

Aquest nivell 4 implica que les forces de seguretat «s’activen» per investigar, prevenir i protegir les...

Continuar llegint...

20 de Març del 2016

LA UNIDAD DE ESPAÑA

 VISTOOLEIDO//. El Congreso ha celebrado el primer pleno de esta legislatura. La Cámara ha votado dos Proposiciones no de Ley para defender la unidad de España: una del PP y otra de Ciudadanos conjunta con el PSOE. Ambas han salido adelante, pero ni siquiera la soberanía nacional ha logrado poner de acuerdo a los tres grandes partidos constitucionalistas. No ha habido un 'sí' conjunto de las tres fuerzas. El PP y el PSOE se han abstenido mutuamente; Ciudadanos ha votado a favor de las dos. Las dos salieron adelante. Pero les separó la reforma de la Constitución que plantean Pedro Sánchez y Albert Rivera, a la que se niega Mariano Rajoy. Podemos no tuvo dudas: ha votado en contra.

Ciudadanos acordó con el PSOE incluir en su texto la voluntad de promover una reforma constitucional que actualice el marco de convivencia. En realidad, no se trataba más que de plasmar el acuerdo de Gobierno sellado por ambos...

Continuar llegint...

20 de Març del 2016

POLITICS CATALANS A ESPANYA

 VISTOLLEGIT//. Des de fa anys, els historiadors, i també els polítics, discuteixen per què va ser tan complexa, tan conflictiva i, finalment, tan estèril la inserció dels catalans dins la política espanyola en l'època contemporània. Com va ser que l'àrea més dinàmica i més moderna de tot Espanya no aconseguís tenir un gran pes polític dins els mecanismes de poder de l'Estat dels segles XIX i XX?. Hi ha diferents motius, com per exemple la llengua.

La minorització de la llengua catalana de forma activa, o sigui la "repressió del català" segons alguns autors, mitjançant accions violentes directes o mitjançant l'aplicació de polítiques que impliquen donar prioritat o oficialitzar en perjudici del català altres llengües  alienes, com el castellà, fins al punt de fer que sigui la única...

Continuar llegint...

18 de Març del 2016

PERLES CATALANES

 VISTOLLEGIT//. PERLAS CATALANES és el títol d’un llibre, la recopilació, corregida i augmentada, de la galeria de personatges nostrats dels darrers tres cents anys que tenen la particularitat que tot i tenir monuments, carrers i places dedicats, molts d'ells, enlloc es comenta que la van fer grossa i no precisament a favor del seu propi poble, diuen els autors.

Les "perles"  recollides van des de col.laboracionistes amb

dictadures, colonies de l'imperiet espanyol d'ultramar, el tràfic

d'esclaus i les simpaties pels enemics de la democràcia, entre altres

"virtuts" patrícies. Amb aquest llibre no descobrim res que no s'hagi

escrit ja sobre aquests personatges, van dir els autors a la presentació (entre d'altres el Virrei Amat, JoanPrim, Antoni López, Francesc Cambó, Joan March o Joan A.Samaranch...tots hòmens, per cert!) però en canvi...

Continuar llegint...

01 de Març del 2016

PROBLEMES EUROPEUS A INTERNET

 VISTOLLEGIT//. Vaig escoltar l’ex-ministre d’Espanya, Joan Majo, dient que darrerament es preocupa més pels problemas d’Europa que pels d’Espanya. Confesso que, després de Catalunya, també pensó més en Europa que en Espanya. Entre altres coses perquè d’Espanya no n’espero res, en canvi Europa em preocupa molt. 

El 25% dels internautes de la Unió Europea van patir problemes relacionats amb la seguretat a internet durant el 2015. Els virus, l'abús d'informació personal, les pèrdues financeres o l'accés de menors a llocs web inapropiats són els principals inconvenients amb què s'han trobat els usuaris mentre navegaven. La falta de seguretat ha portat a un de cada cinc internautes a evitar certes activitats a la xarxa. 

Així ho explica l'Eurostat, l'oficina d'estadística de la UE, en un comunicat emès amb motiu...

Continuar llegint...