e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

10 d'Abril del 2017

EL POSSIBILISME DE MACIÀ I COMPANYS

 PERIODISME DIGITAL//.- La proclamació de la República Catalana va ser feta per Francesc Macià a Barcelona el 14 d'abril de 1931. Arran de les eleccions municipals del 12 d'abril de 1931, que determinaren la caiguda de la monarquia d'Alfons XIII, Francesc Macià, líder d'Esquerra Republicana de Catalunya -partit triomfador a Catalunya- proclamà de manera unilateral «la República catalana a l'espera que els altres pobles d'Espanya es constitueixin com a Repúbliques, per formar la Confederació Ibèrica» el dia 14 d'abril, poques hores abans que a Madrid es procedís a proclamar la República Espanyola.

El sis d'octubre va ser un moviment insurreccional delgovern autònom de Catalunya contra la involució conservadora del règim republicà, el 6 d'octubre de 1934, quan el presidentLluís Companys proclamava l'Estat Català de la República...

Continuar llegint...

06 d'Abril del 2017

SIRIA DEL FOC A LES BRASES

 PERIODISME DIGITAL//.- Desenes de cossos, inerts o que lluitaven per no ofegar-se, es podien veure ahir als carrers de la localitat siriana de Khan Shaykhun (província d’Idleb), una zona controlada per grups rebels i gihadistes. Un presumpte bombardeig amb armes químiques va matar almenys 100 persones, entre elles diversos nens, i va ferir-ne desenes, segons va informar l’Observatori Sirià de Drets Humans (OSDH), una organització no governamental amb seu a Londres i activistes a Síria.

Grups opositors sirians i governs com els dels EUA i França han acusat Damasc de la massacre, que ha provocat indignació internacional i s’ha produït tot just uns dies després que Washington anunciés que «retirar (el president sirià, Baixar) Al-Assad ja no és una prioritat».

L’Administració de Donald Trump va condemnar «les atroces accions del...

Continuar llegint...

03 d'Abril del 2017

LA CHINA AYUDA A CATALUÑA

 PERIODISMO DIGITAL//.-El fabricante chino de coches eléctricos Thunder Power ha anunciado este  la apertura de un centro de I D en Catalunya en el que invertirá 80 millones de euros y en el que trabajarán unas 200 personas. La instalación del nuevo centro, que estará operativo en los próximos meses, es un primer paso para que la compañía pueda construir también en Catalunya una planta de ensamblaje de vehículos eléctricos para distribuirlos en el mercado asiático. La fábrica podría contar con una plantilla de un millar de personas. Thunder Power informó que Catalunya es la mejor ubicación para acoger su futura planta de producción.

En el centro de I D, la empresa desarrollará labores de ingeniería de producto en ámbitos como el diseño aerodinámico del automóvil, los sistemas de transmisión, la...

Continuar llegint...

03 d'Abril del 2017

EUROPA ESPAÑA Y CATALUÑA

 PERIODISMO DIGITAL//.- El año terminado (2016) ha sido para Europa el del fin de certidumbres firmemente asentadas: Estados Unidos garantiza la seguridad de los Veintiocho por medio de la OTAN. La Unión Europea es un proyecto irreversible en constante ampliación. La extrema derecha no puede volver a gobernar. Certezas que parecían inamovibles han dejado de serlo sumergiendo a Europa en un baño de fría realidad cuya velocidad ha dejado a sus líderes tiritando en medio del desconcierto. "2016 quedará en la memoria como un año fatídico, no solo porque las crisis ya abiertas se han hecho más intensas —más terrorismo, aumento del populismo, falta de crecimiento...— sino porque el Brexit ha demostrado que la Unión no es irreversible y su deconstrucción es posible".

El Viejo Continente despierta en 2017 y mientras se despereza en busca de respuestas, el...

Continuar llegint...

03 d'Abril del 2017

ANC PER LA INDEPENDENCIA

 PERIODISME DIGITAL//.- L' Assemblea Nacional Catalana està elaborant el full de ruta fins a la consecució de l' estat independent, una fita que preveuen l' any 2017. Es tracta d'una proposta de full de ruta elaborada pel Secretariat Nacional que les territorials i les sectorials poden esmenar.

Una de les figures que preveia ja l' anterior full de ruta i que també inclou l'acord de Junts pel Sí i la CUP en aquesta legislatura és la creació de l' Assemblea de Càrrecs Electes (AdCE), que ha de reunir tots els representats catalans escollits a les eleccions municipals, europees, espanyoles i catalanes. Aquesta assemblea hauria de prendre el poder en cas que l'Estat suspengués l'autonomia. "L'AdCE hauria d'estar preparada si es produeix un buit institucional per poder donar legitimitat democràtica i continuïtat al procés d'independència", diu la proposta de full de ruta.

El...

Continuar llegint...

30 de Març del 2017

EL BREXIT HA COMENÇAT

 PERIODISME DIGITAL//.-Comença el Brexit amb la notificació oficial britànica a la UE. L'ambaixador davant de la UE entrega al Consell Europeu la invocació de l'article 50 dels tractats.

El govern del Regne Unit ha notificat oficialment a la Unió Europea la seva sortida. L'ambaixador britànic davant de la UE, Tim Barrow, ha entregat aquest dimecres la carta que invoca l'article 50 del Tractat de la UE al president del Consell Europeu, Donald Tusk. A partir d'ara, s'obre un període de negociacions que es pot allargar fins a dos anys per pactar les condicions de la sortida. En les properes 48 hores es preveu que Tusk presenti les directrius de negociació pel Brexit que seguiran els 27 estats membres, que s'hauran d'aprovar en una cimera extraordinària el 29 d'abril, entre la primera i la segona volta de les eleccions franceses.

Un cop els estats membres hagin negociat i pactat les seves línies de...

Continuar llegint...

22 de Març del 2017

LA PERLA VERDA DEL MARESME

 PERIODISME DIGITAL//.- El Maresme és una de les grans hortes del país, rica en productes de la terra, com ho demostren les més de 50 jornades gastronòmiques que hi ha programades al llarg de l’any, testimoni de la riquesa i la varietat de la cultura culinària de la comarca. Alguns dels seus productes han adquirit bona fama, com ara els pèsols de la floreta i els garrofal, al voltant de Sant Andreu de Llavaneres, Caldes d’Estrac i Mataró.

Els municipis que participen en aquestes Jornades Gastronòmiques del Pèsol del Maresme són Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argentona, Cabrera de Mar, Cabrils, Caldes d'Estrac, Calella, Canet de Mar, El Masnou, Mataró, Montgat, Pineda de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de Montalt  i Vilassar de Mar.

Amb l'arribada de la primavera, els pèsols tornen a ser protagonistes...

Continuar llegint...

22 de Març del 2017

JR CORREAL DIARI DE TARRAGONA

 PERIODISME DIGITAL//.- La xarxa critica una columna «sexista» del director del «Diari de Tarragona».Josep Ramon Correal considera que aplicant la màxima "Només sí és sí", posaríem "en perill el futur de la raça humana". El director del «Diari de Tarragona»: «Si les dones es maquillen i vesteixen bé és per atraure el mascle».

Un article del director del Diari de Tarragona, Josep Ramon Correal, ha creat un important rebombori a les xarxes socials. Aquest reflexiona sobre l'eslògan d'una campanya que ha presentat l'Ajuntament de Tarragona per evitar conductes masclistes en l'oci nocturn: "Només el sí és sí". En l'article, titulat Sí és sí, o no, Correal comença remarcant "una màxima del donjoanisme que afirma que si una senyora diu que no, és que potser...

Continuar llegint...

16 de Març del 2017

LA EXTREMA DERECHA FRENADA

 PERIODISMO DIGITAL//.- Holanda frena a la extrema derecha. El primer ministro Mark Rutte supera con claridad al populista Geert Wilders. La calma renace en Europa. Holanda ha puesto el freno a la extrema derecha en Europa. Las urnas han dado como ganador al actual primer ministro, el liberal de derechas Mark Rutte, y revelan que Geert Wilders, el candidato racista y antieuropeísta que llegó a liderar las encuestas, no ha tenido tanto apoyo como el que se le presuponía. Después del Brexit y el éxito que supuso la llegada de Donald Trump a la Casa Blanca, el populismo xenófobo ha recibido su primera gran derrota en Occidente.

Rutte ha quedado en primer lugar con 32 escaños, lejos de los 76 que se necesitan para formar Gobierno. "Hemos parado al populismo equivocado", dijo el ganador en referencia a Wilders tras conocer los primeros sondeos en La Haya. De todos modos el liberal tendrá que entenderse con tres...

Continuar llegint...

14 de Març del 2017

LA BOELLA LA CANONJA CATALUNYA HISTÒRICA

 PERIODISME DIGITAL//.- El jaciment arqueològic del Barranc de la Boella es localitza al terme municipal de la Canonja i se situa a 5 quilòmetres de la costa i a 50 metres d’alçada sobre el nivell del mar. Durant anys, el jaciment ha patit de forma freqüent grans torrentades d’aigua que han afectat greument la conservació de les restes arqueològiques.

L’any 2006 una nova i forta torrentada posà al descobert restes de dents i defenses de mamut. Aquest fet motivà la realització, a l’any 2007, d’una campanya d’excavació arqueològica duta a terme per l’Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) en col•laboració amb la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Aquest jaciment es va descobrir a principis del segle XX, però no va ser fins l’any 1970 quan el va excavar per primera vegada l’arqueòleg...

Continuar llegint...