e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

15 de Desembre del 2015

ACORD MUNDIAL CANVI CLIMATIC

 VISTOLLEGIT//.Per canvi climàtic s'entén un canvi de clima atribuït directament o indirecta a l'activitat humana, que altera la composició de l'atmosfera mundial i que se suma a la variabilitat natural del clima observada durant períodes de temps comparables.

No s'ha de confondre el "canvi climàtic" amb la "variabilitat climàtica", ja que aquesta fa referència a qualsevol variació del clima (interestacional, interanual, per dècades, per segles...) sigui per processos propis del sistema climàtic o per altres causes. 

A l'atmosfera que embolcalla el nostre planeta, hi ha una sèrie de gasos (sobretot el vapor d'aigua i el diòxid de carboni) que tenen un efecte d'hivernacle, és a dir, absorbeixen i reemeten la radiació infraroja que emet la superfície del planeta Terra. D'aquesta manera, impedeixen que part d'aquesta radiació...

Continuar llegint...

11 de Desembre del 2015

LA VOLUNTAT DELS CIUTADANS

 VISTOLLEGIT//.La Cort Suprema de Justícia Internacional de La Haia avala la independencia de Catalunya.

Cal tenir molt present que Catalunya no vol fer res que no sigui normal en les societats avançades. Només cal recordar la definició que fa la Carta de les Nacions Unides sobre la Cort Internacional de Justícia , CIJ , de ser el principal òrgan judicial principal de l'ONU, és l'encarregat de decidir d'acord al Dret Internacional les controvèrsies d'ordre jurídic entre els Estats i d'emetre opinions consultives respecte a qüestions jurídiques que poden ser-li sotmeses per òrgans o institucions especialitzades de l'ONU.  

Recordem la norma establerts de caire internacional:

Dictamen de la Cort Internacional de Justícia sobre declaració unilateral d'independència.

El dijous 22 de juliol de 2010, la Cort Internacional de Justícia va emetre el...

Continuar llegint...

10 de Desembre del 2015

DE CARA AL 20-D DEBAT A SET A 8TV

 VISTOLLEGIT//.Els candidats per Barcelona a les eleccions del 20-D, Jorge Fernández Díaz (PP català), Carme Chacón (PSC), Joan Carles Girauta (C’s), Francesc Homs (Democràcia i Llibertat), Josep Antoni Duran i Lleida (Unió), Gabriel Rufián (ERC) i Xavier Domènech (En Comú Podem), van debatre a 8TV.

La reforma constitucional, les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP per la investidura d’un nou Govern i la corrupció van centrar el debat. Els caps de llista van plantejar  les seves propostes per resoldre el conflicte territorial i van treure a relluir els casos d’irregularitats que afecten els seus contrincants polítics. Ho van fer a propòsit de la viabilitat de la independència i també sobre el paper de la CUP en la governabilitat del país.

Malgrat no concórrer a les properes eleccions al Congrés i, per tant, no...

Continuar llegint...

10 de Desembre del 2015

DIA MUNDIAL CONTRA LA CORRUPCION

 VISTOOLEIDO//. EL 31 de octubre de 2003, la Asamblea General de las Naciones Unidas en la Resolución 58/4 "decide que, a fin de aumentar la sensibilización respecto de la corrupción, así como del papel que puede desempeñar la Convención para combatirla y prevenirla, se proclame el 9 de diciembre Día Internacional contra la Corrupción".

La corrupción es un complejo fenómeno social, político y económico, que afecta a todos los países. Por ejemplo, socava las instituciones democráticas al distorsionar los procesos electorales, pervertir el imperio de la ley y crear atolladeros burocráticos, cuya única razón de ser es la de solicitar sobornos. También atrofia los cimientos del desarrollo económico, ya que desalienta la inversión extranjera directa y a las pequeñas empresas nacionales les resulta a menudo imposible...

Continuar llegint...

09 de Desembre del 2015

LA CORRUPCIO HAURIA D'INFLUIR

 VISTOLLEGIT//. El debat del 7D ha suposat una fita en la vida política del país, Soraya Sáenz de Santamaría, Pedro Sánchez, Albert Rivera i Pablo Iglesias van lluitar pel vot per als seus partits el 20D. L'absència de Rajoy va marcar  la intervenció inicial. El secretari general de Podem, Pablo Iglesias va aprofitar les seves primeres paraules per  referir-se al Presidene del Govern: "Saludo Mariano Rajoy, que ens veu des de Doñana". Per la seva banda, Soraya Sáenz Santamaría va destacar que el PP és "un equip" i va insistir que "el PP és un equip ampli amb un líder segur".

Un dels temes que més atenció va suscitar va ser la corurrupció, amb menció explícita a Luis Bárcenas. Albert Rivera va aprofitar l'oportunitat per treure una portada amb els papers de Bárcenas i assegurar que Rajoy no ha...

Continuar llegint...

09 de Desembre del 2015

CAL ESCOLTAR ANDREU MAS-COLELL

 VISTOLLEGIT//. Andreu Mas-colell va fer consideracions sobre el debat d’investidura que va tenir lloc del 9 al 12 de novembre. En un article al Diari ARA deia que ho feia a títol personal, però des del punt de vista del centre catalanista, avui sobiranista, que és el dels governs dels darrers cinc anys presidits per Artur Mas.

El desenvolupament normal d’aquest debat hauria d’haver estat que, davant un gran objectiu compartit i la composició del Parlament, el president Mas hagués comptat des del primer dia amb els vots necessaris de la CUP, sense condicionants majors. Però no ha estat així. Per la raó que sigui, que segurament inclou la immaduresa parlamentària, la CUP pretén condicionar a fons el programa polític. Ha aconseguit del Parlament, gratis, una resolució de sobirania prèvia a la formació de govern, ha aconseguit determinar l’estructura del...

Continuar llegint...

06 de Desembre del 2015

A ESPANYA GUANYA L'ESPANYOLISME

 VISTOLLEGIT//. Segons l’últim baròmetre els espanyols tanquen la porta al diàleg amb un augment de PP, Ciudadanos i PSOE en menor mesura. L’últim baròmetre del CIS parla clar: els espanyols cada vegada volen partits més espanyolistes i menys oberts a celebrar un referèndum d’autodeterminació a Catalunya a l’escocesa. 

L’aproximació trimestral dóna un 69,1% de vots a la tríada PP-PSOE-Ciudadanos, les formacions que van portar els seus líders a Catalunya al Tribunal Constitucional  per placar la declaració d’inici del procés d’independència català. Una xifra que puja al 70,3% si s’hi suma UPyD. Mentrestant, Podemos i IU només comptarien amb el 15,5% dels sufragis junts.

Guanya L'espanyolisme ranci, a nivells d'abril de 2012. Es tracta d’un augment de 5 punts respecte fa tres mesos i...

Continuar llegint...

05 de Desembre del 2015

DE 1978 AL 2015 `RECEPCIONS

 VISTOLLEGIT//.Les meves percepcions sobre el pròxim 20D són més aviat dolentes per Espanya i moderadament positives per Catalunya. És possible que amb l’aparició de dues formacions polítiques emergents, PODEM i CIUTADANS, Espanya es lliberi del nefast bipartidisme, tanmateix no així del Règim de 1978. En canvi a Catalunya, és molt probable que triomfi el procès cap a la REPÚBLICA CATALANA i el Règim de 1978 passarà a ser història. El bipartidisme català, CiU i PSC, ja fa temps que es va acabar: primer amb l’absorció del PSC per part del PSOE i després amb la ruptura de CDC amb UDC.

A Catalunya està força ben dibuixada la separació dreta-esquerra: CDC convertida en DEMOCRÀCIA I LLIBERTAT acabarà aglutinant el centredreta i ERC l’esquerra histórica i el socialisme inteligent, amb una branca...

Continuar llegint...

05 de Desembre del 2015

REGIMEN DE 1978 SUMA Y SIGUE

 VISTOOLEIDO//.Se habla del final del bipartidismo, sin embargo no del final del régimen de 1978. El próximo 20 de diciembre veremos si los ciudadanos españoles están o no cansados de la Constitución de 1978.

El profesor de Derecho Constitucional Gerardo Pisarello afirma en su último libro que en España es "necesario" un nuevo proceso constituyente en el que esté implicada toda la ciudadanía. Un proceso constituyente supone la elaboración de una nueva Constitución. Eso no supone un cambio automático en la vida de las personas. Pero si es realmente democrático puede contribuir a que se produzcan transformaciones sociales más profundas.

Afirma que los procesos constituyentes de Italia tras la II Guerra Mundial y de Portugal tras la Revolución de los Claveles son modelos en los que hay que fijarse. No son textos perfectos, pero al menos fueron el producto...

Continuar llegint...

04 de Desembre del 2015

EL TRIBUNAL CONSTITUCIONAL ALTRA VEGADA

 VISTOLLEGIT//.El Tribunal Constitucional (TC) va suspendre per unanimitat la declaració de ruptura amb Espanya i va advertir al president en funcions, Artur Mas; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i 19 autoritats catalanes més de les «eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en què poguessin incórrer» si realitzen «qualsevol iniciativa» que suposi «ignorar o eludir» la suspensió acordada. Pocs minuts després de conèixer-se la decisió dels magistrats, la vicepresidenta del Go-vern, Neus Munté, ja advertia que la Generalitat pensa fer-ne cas omís i desplegar la resolució independentista.

 La decisió de suspendre la controvertida declaració no va suscitar cap debat en el ple d’aquest tribunal, ja que ha de ser acordada quan la demana el Govern en un recurs d’inconstitucionalitat, tràmit que el Consell de...

Continuar llegint...