e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

09 de Desembre del 2015

CAL ESCOLTAR ANDREU MAS-COLELL

 VISTOLLEGIT//. Andreu Mas-colell va fer consideracions sobre el debat d’investidura que va tenir lloc del 9 al 12 de novembre. En un article al Diari ARA deia que ho feia a títol personal, però des del punt de vista del centre catalanista, avui sobiranista, que és el dels governs dels darrers cinc anys presidits per Artur Mas.

El desenvolupament normal d’aquest debat hauria d’haver estat que, davant un gran objectiu compartit i la composició del Parlament, el president Mas hagués comptat des del primer dia amb els vots necessaris de la CUP, sense condicionants majors. Però no ha estat així. Per la raó que sigui, que segurament inclou la immaduresa parlamentària, la CUP pretén condicionar a fons el programa polític. Ha aconseguit del Parlament, gratis, una resolució de sobirania prèvia a la formació de govern, ha aconseguit determinar l’estructura del...

Continuar llegint...

06 de Desembre del 2015

A ESPANYA GUANYA L'ESPANYOLISME

 VISTOLLEGIT//. Segons l’últim baròmetre els espanyols tanquen la porta al diàleg amb un augment de PP, Ciudadanos i PSOE en menor mesura. L’últim baròmetre del CIS parla clar: els espanyols cada vegada volen partits més espanyolistes i menys oberts a celebrar un referèndum d’autodeterminació a Catalunya a l’escocesa. 

L’aproximació trimestral dóna un 69,1% de vots a la tríada PP-PSOE-Ciudadanos, les formacions que van portar els seus líders a Catalunya al Tribunal Constitucional  per placar la declaració d’inici del procés d’independència català. Una xifra que puja al 70,3% si s’hi suma UPyD. Mentrestant, Podemos i IU només comptarien amb el 15,5% dels sufragis junts.

Guanya L'espanyolisme ranci, a nivells d'abril de 2012. Es tracta d’un augment de 5 punts respecte fa tres mesos i...

Continuar llegint...

05 de Desembre del 2015

DE 1978 AL 2015 `RECEPCIONS

 VISTOLLEGIT//.Les meves percepcions sobre el pròxim 20D són més aviat dolentes per Espanya i moderadament positives per Catalunya. És possible que amb l’aparició de dues formacions polítiques emergents, PODEM i CIUTADANS, Espanya es lliberi del nefast bipartidisme, tanmateix no així del Règim de 1978. En canvi a Catalunya, és molt probable que triomfi el procès cap a la REPÚBLICA CATALANA i el Règim de 1978 passarà a ser història. El bipartidisme català, CiU i PSC, ja fa temps que es va acabar: primer amb l’absorció del PSC per part del PSOE i després amb la ruptura de CDC amb UDC.

A Catalunya està força ben dibuixada la separació dreta-esquerra: CDC convertida en DEMOCRÀCIA I LLIBERTAT acabarà aglutinant el centredreta i ERC l’esquerra histórica i el socialisme inteligent, amb una branca...

Continuar llegint...

05 de Desembre del 2015

REGIMEN DE 1978 SUMA Y SIGUE

 VISTOOLEIDO//.Se habla del final del bipartidismo, sin embargo no del final del régimen de 1978. El próximo 20 de diciembre veremos si los ciudadanos españoles están o no cansados de la Constitución de 1978.

El profesor de Derecho Constitucional Gerardo Pisarello afirma en su último libro que en España es "necesario" un nuevo proceso constituyente en el que esté implicada toda la ciudadanía. Un proceso constituyente supone la elaboración de una nueva Constitución. Eso no supone un cambio automático en la vida de las personas. Pero si es realmente democrático puede contribuir a que se produzcan transformaciones sociales más profundas.

Afirma que los procesos constituyentes de Italia tras la II Guerra Mundial y de Portugal tras la Revolución de los Claveles son modelos en los que hay que fijarse. No son textos perfectos, pero al menos fueron el producto...

Continuar llegint...

04 de Desembre del 2015

EL TRIBUNAL CONSTITUCIONAL ALTRA VEGADA

 VISTOLLEGIT//.El Tribunal Constitucional (TC) va suspendre per unanimitat la declaració de ruptura amb Espanya i va advertir al president en funcions, Artur Mas; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i 19 autoritats catalanes més de les «eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en què poguessin incórrer» si realitzen «qualsevol iniciativa» que suposi «ignorar o eludir» la suspensió acordada. Pocs minuts després de conèixer-se la decisió dels magistrats, la vicepresidenta del Go-vern, Neus Munté, ja advertia que la Generalitat pensa fer-ne cas omís i desplegar la resolució independentista.

 La decisió de suspendre la controvertida declaració no va suscitar cap debat en el ple d’aquest tribunal, ja que ha de ser acordada quan la demana el Govern en un recurs d’inconstitucionalitat, tràmit que el Consell de...

Continuar llegint...

02 de Desembre del 2015

PENSO EN EL 20D A CATALUNYA

 VISTOLLEGIT//. Convergència Democràtica de Catalunya i Esquerra Republicana de Catalunya han acordat, de cara les eleccions generals del 20 de desembre, unitat d’acció per defensar al Congrés el mandat democràtic del 27S. El coordinador general de CDC, Josep Rull, i la secretaria general d’ERC, Marta Rovira, van presentatr l’acord  a Barcelona.

Rull va afirmar que presentar dues candidatures és el “millor instrument per aconseguir el millor resultat,  per eixamplar la base del sobiranisme, cadascú des de la seva posició ideològica”. Es tracta, va dir, de “treure un resultat extraordinari a Corts Generals, que el sobiranisme tingui un nombre molt potent de diputats i diputades”. Aquest acord es materialitzarà en dues llistes que compartiran una part del programa, la que fa referència al full de ruta cap a l’Estat propi.

Aposto que...

Continuar llegint...

02 de Desembre del 2015

ENS EN SORTIREM

 VISTOLLEGIT//. L'independentisme català basa les seves tesis sobre el principi que Catalunya és una nació, al•ludint a una diversitat d'arguments, que tenen una base comuna en el dret a l'autogovern ple, l'autogestió financera, la capacitat de decidir sobre el model socioeconòmic, la defensa de la cultura i la llengua, la preservació del dret civil català, alhora que també la poden motivar sentiments de pertinença o motius històrics. 

L‘independentisme ha arribat per quedar-se perquè l'autonomia al si d'un Estat, el qual conserva en darrera instància l'autoritat suprema i la sobirania sobre Catalunya, ha significat sovint una inacceptable humiliació al poble català.

La maldestre manera com s’està negociant la investidura d’Artur Mas, candidat de Junts pel Si, ens situa en una probable celebració de noves eleccions si a primers...

Continuar llegint...

30 de Novembre del 2015

LES CULPES D'ARTUR MAS

 VISTOLLEGIT//.El passat diumenge 29 de novembre, a Manresa, La CUP arribava a dos objectius: definir el rumb a seguir pel que fa la investidura d’Artur Mas i oferir una imatge d’unitat i fortalesa de cara a l’etapa definitiva de les negociacions amb Junts pel Sí. Després d’un llarg debat, els cupaires van reforçar la posició de la comissió negociadora i van reafirmar l’estratègia que defensen des de fa mesos: explorar un acord amb Junts pel Sí que inclogui mesures del pla de xoc social, de ruptura i de procés constituent amb un president que no sigui Mas. Tanmateix, més enllà de l’enèsim veto al president, els cupaires van emplaçar-se a negociar fins al final. 

Els discursos, de to molt contundent, van servir per marcar perfil davant de Junts pel Sí, després que en el debat es fes “autocrítica” per no haver...

Continuar llegint...

23 de Novembre del 2015

LA OTRA CARA DEL CAUDILLO

 VISTOLEIDO//. Lo cuenta Ángel Viñas en su libro: <Franco se hizo multimillonario en la guerra civil. A mí la fortuna del caudillo nunca me interesó, no se me había ocurrido investigar. Quien me puso sobre la pista fue el periodista Javier Otero, con un reportaje que publicó en 2010 en la revista 'Tiempo'. Franco acumulaba en 1940 34 millones de pesetas (unos 388 millones de euros de hoy día) de fortuna personal. Franco entra en la guerra sin un duro, la República le retira el sueldo por ser un general rebelde y la retribución que se puso él durante la guerra no la conocemos. Sí se sabe que después de la victoria cobraba 50.000 pesetas al año. Incluso concediendo que cobrara el doble, 100.000 pesetas, difícilmente podría haber ahorrado esos 34 millones de pesetas en 1940. El libro explica con documentos varias fuentes de ingresos>.

<Formalmente, tenía...

Continuar llegint...

23 de Novembre del 2015

PRIMER LA DUI,DESPRES EL REFERENDUM

 VISTOLLEGIT//. Primer la DUI, després el referèndum. És el més democràtic. I cal preparar la població per aquesta seqüència del procés. Ho avala el Tribunal de La Haia. Mas s'equivoca o s'enganya: La DUI segons La Haia és plenament democràtica!. Mas afirma que una declaració unilateral d’independència és una acte poc democràtic.

Una DUI, Declaració Unilateral d’Independència, és un acte cent per cent democràtic com qualsevol acte realitzat pels representants del poble. Sobre tot si compleix les tres condicions del nostre cas. Primera, que els diputats hagin estat escollits en una contesa electoral en què el principal punt del programa era la transició cap a un estat propi. Segona, que tal voluntat popular hagi estat expressada també per altres mitjans, com la manifestació massiva de l'11-S últim....

Continuar llegint...