e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

23 de Març del 2016

TERRORISME ISLAMIC

 VISTOLLEGIT//. El ministre de l’Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz, va informar que es reforçarà la seguretat als aeroports després dels atemptats de Brussel•les i va recordar que el metro i els trens ja compten amb mesures addicionals de seguretat des dels atemptats de París del novembre passat. 

Fernández va explicar que els experts en la lluita antiterrorista, entre els quals hi havia representants dels Mossos d’Esquadra i de l’Ertzaintza, van acordar mantenir el nivell 4 d’alerta terrorista que ja es va establir el 26 de juny passat després dels atemptats de França i Tunísia. El ministre va advertir que la màxima alerta, és a dir, el nivell 5, només es fixa quan es preveu  <un atemptat>.

Aquest nivell 4 implica que les forces de seguretat «s’activen» per investigar, prevenir i protegir les...

Continuar llegint...

20 de Març del 2016

LA UNIDAD DE ESPAÑA

 VISTOOLEIDO//. El Congreso ha celebrado el primer pleno de esta legislatura. La Cámara ha votado dos Proposiciones no de Ley para defender la unidad de España: una del PP y otra de Ciudadanos conjunta con el PSOE. Ambas han salido adelante, pero ni siquiera la soberanía nacional ha logrado poner de acuerdo a los tres grandes partidos constitucionalistas. No ha habido un 'sí' conjunto de las tres fuerzas. El PP y el PSOE se han abstenido mutuamente; Ciudadanos ha votado a favor de las dos. Las dos salieron adelante. Pero les separó la reforma de la Constitución que plantean Pedro Sánchez y Albert Rivera, a la que se niega Mariano Rajoy. Podemos no tuvo dudas: ha votado en contra.

Ciudadanos acordó con el PSOE incluir en su texto la voluntad de promover una reforma constitucional que actualice el marco de convivencia. En realidad, no se trataba más que de plasmar el acuerdo de Gobierno sellado por ambos...

Continuar llegint...

20 de Març del 2016

POLITICS CATALANS A ESPANYA

 VISTOLLEGIT//. Des de fa anys, els historiadors, i també els polítics, discuteixen per què va ser tan complexa, tan conflictiva i, finalment, tan estèril la inserció dels catalans dins la política espanyola en l'època contemporània. Com va ser que l'àrea més dinàmica i més moderna de tot Espanya no aconseguís tenir un gran pes polític dins els mecanismes de poder de l'Estat dels segles XIX i XX?. Hi ha diferents motius, com per exemple la llengua.

La minorització de la llengua catalana de forma activa, o sigui la "repressió del català" segons alguns autors, mitjançant accions violentes directes o mitjançant l'aplicació de polítiques que impliquen donar prioritat o oficialitzar en perjudici del català altres llengües  alienes, com el castellà, fins al punt de fer que sigui la única...

Continuar llegint...

18 de Març del 2016

PERLES CATALANES

 VISTOLLEGIT//. PERLAS CATALANES és el títol d’un llibre, la recopilació, corregida i augmentada, de la galeria de personatges nostrats dels darrers tres cents anys que tenen la particularitat que tot i tenir monuments, carrers i places dedicats, molts d'ells, enlloc es comenta que la van fer grossa i no precisament a favor del seu propi poble, diuen els autors.

Les "perles"  recollides van des de col.laboracionistes amb

dictadures, colonies de l'imperiet espanyol d'ultramar, el tràfic

d'esclaus i les simpaties pels enemics de la democràcia, entre altres

"virtuts" patrícies. Amb aquest llibre no descobrim res que no s'hagi

escrit ja sobre aquests personatges, van dir els autors a la presentació (entre d'altres el Virrei Amat, JoanPrim, Antoni López, Francesc Cambó, Joan March o Joan A.Samaranch...tots hòmens, per cert!) però en canvi...

Continuar llegint...

01 de Març del 2016

PROBLEMES EUROPEUS A INTERNET

 VISTOLLEGIT//. Vaig escoltar l’ex-ministre d’Espanya, Joan Majo, dient que darrerament es preocupa més pels problemas d’Europa que pels d’Espanya. Confesso que, després de Catalunya, també pensó més en Europa que en Espanya. Entre altres coses perquè d’Espanya no n’espero res, en canvi Europa em preocupa molt. 

El 25% dels internautes de la Unió Europea van patir problemes relacionats amb la seguretat a internet durant el 2015. Els virus, l'abús d'informació personal, les pèrdues financeres o l'accés de menors a llocs web inapropiats són els principals inconvenients amb què s'han trobat els usuaris mentre navegaven. La falta de seguretat ha portat a un de cada cinc internautes a evitar certes activitats a la xarxa. 

Així ho explica l'Eurostat, l'oficina d'estadística de la UE, en un comunicat emès amb motiu...

Continuar llegint...

28 de Febrer del 2016

HI HA GAT AMAGAT

 VISTOLLEGIT//. L'acord assolit entre el PSOE i Ciutadans no entrarà en vigor. De moment. El PP i Podem el boicotejaran, impedint la investidura de Pedro Sánchez. El PP el va qualificar de " fatxenda " i el partit de Pablo Iglesias va interrompre la negociació amb el PSOE, per incompatibilitat entre el pacte i el seu  programa . " Podem menteix i ho sap " , va respondre Antonio Hernando , portaveu socialista. El PP i Podem, al desatendre les trucades de Sánchez i Rivera, es neguen a participar  en una segona Transició.

No era això el que tenien previst Sánchez i Rivera. Amb la màxima solemnitat possible , els dos polítics van signar un document de 66 pàgines que els seus equips de negociadors van acabar de matinada. Tots dos traspuaven satisfacció i no menys els munyidors de l'acord , que van ser saludats pels dos líders amb gran calidesa. " Bona feina...

Continuar llegint...

26 de Febrer del 2016

RESPECTEM EL BREXIT

 VISTOLLEGIT//. El proper 23 de juny es farà el referèndum sobre l'anomenat Brexit, o sia la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. Els ciutadans del Regne Unit i només els ciutadans del Regne Unit (és a dir anglesos, escocesos, gal•lesos i irlandesos del Nord) decidiran si volen que el seu estat continuï a la Unió Europea o no. La postura oficial del Govern britànic serà la de defensar la continuïtat en «una Europa reformada». Els membres del Govern tindran llibertat per oposar-se a la línia oficial (a favor de la Unió) i defensar la sortida de la UE. El Regne Unit va aconseguir un acord per tenir un «estatus especial» a la Unió Europea.

Si haguéssim d'aplicar la doctrina espanyola sobre referèndums de separació, Cameron i els seus haurien de sentir cada dia coses com aquestes: «Una part no pot decidir sobre el tot»....

Continuar llegint...

19 de Febrer del 2016

WAGNER AL LICEU DE BARCELONA

 VISTOLLEGIT//. Richard Wagner arriba al Liceu en la producció de Robert Carsen per a l’Òpera de Colònia i que, des de fa tres temporades, s’està representant a títol per any.

La producció de Robert Carsen, com ja vam poder veure en L’or del Rhin i La valquíria, posa l’accent en la violació de les lleis de la natura a càrrec d’uns déus molt humans que tenen en l’estètica de l’època nazi i la Segona Guerra Mundial el seu mirall.

A Barcelona, l’òpera de Wagner comptarà amb les veus de Lance Ryan com a Siegfried, Albert Dohmen com a Wotan i Iréne Theorin com a Brünnhilde en els papers principals, cantants que han representat aquests rols en teatres importants de tot el món, com Bayreuth, l’Òpera de Viena o el Metropolitan de Nova York. Al llarg de les 7 representacions que es faran...

Continuar llegint...

16 de Febrer del 2016

MORE EUROPE, MORE GREEN

 VISTOLLEGIT//. La resposta a les múltiples crisis d’Europa passa per una Unió més integrada i verda. Els ponents del debat “More Europe, More Green” reclamen una Unió Fiscal per assegurar el futur de la UE. També creuen que la Unió ha de liderar la transició cap a una economia lliure d’emissions.

Per Philippe Lamberts, co-president del grup Verds/Aliança Lliure Europea al Parlament Europeu, l’única manera de respondre les crisis –econòmica, ambiental, dels refugiats– del continent és aprofundir en la integració europea, i en la democratització de la UE. Les Institucions comunitàries, a més, haurien d’estimular la transició cap a una economia lliure d’emissions. Aquestes són algunes de les idees que Lamberts va posar  sobre la taula al debat “More Europe, More Green”, organitzat per la...

Continuar llegint...

14 de Febrer del 2016

MINIMITZAR CATALUNYA

 VISTOLLEGIT//. Una de les obssessions de l’espanyolisme és situar-se políticament molt per sobre de Catalunya. Tanmateix, a continuació podem veure que la Bandera a Catalunya va néixer l’any 1050 i a Espanya el 1785. Les Corts a Catalunya el 1192 i a Espanya el 1834. El primer President a Catalunya el 1359 i a Espanya el 1823. I la Constitució a Catalunya el 1283 i a Espanya el 1812. Això només com a mostra.

Ramon Berenguer I, comte de Barcelona, va establir a les seves terres el feudalisme, que s’estructurava segons un codi, els Usatges, considerat un dels primers codis feudals europeus.La casa comtal de Barcelona va esdevenir cap del sistema feudal català. I va adoptar la primera bandera de Catalunya l’any 1050.

La bandera espanyola va néixer sota el regnat de Carles III, concretament el 28 de maig de 1785, 735 anys després de la catalana. 

Les Corts Catalanes...

Continuar llegint...