e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

27 de Setembre del 2016

ARA O MAI ENTITAT INDEPENENTISTA

 VISTOLLEGIT//.- L’ex-diputat de la CUP Quim Arrufat, va explicar fa uns dies al mitjà escocès Common Space, quina és l’estratègia a seguir en el full de ruta establert, i més concretament en les famoses “lleis de desconnexió”. En una extensa entrevista concedida a Jen Stout, Arrufat explica que el fet que 48 per cent vagi votar per partits a favor de la independència en les eleccions de l’any passat no vol dir que el 52 per hi estiguessin en contra”. “Molts no van votar ni sí ni no, sinó simplement a favor de fer un referèndum”.

Arrufat deixa clar que el full de ruta que tenen sobre la taula ara és un govern per un mandat limitat de 18 mesos, i en queden 14. Hem d’escriure algunes lleis importants per a la nova república catalana,  que seran aprovades durant la darrera sessió del parlament perquè són...

Continuar llegint...

20 de Setembre del 2016

LA MERC╚ DE BARCELONA

 VISTOLLEGIT//.- Després que el Papa Pius IX declarés la Mare de Déu de la Mercè patrona de la ciutat, Barcelona va començar a celebrar festes al setembre. La Mercè va prendre volada l’any 1902, quan sota l’impuls de Francesc Cambó, se celebrà una Festa Major que es convertí en model de les que encara avui tenen lloc a tot Catalunya. De tota manera, la història de la Mercè patiria molts alts i baixos que s’estengueren després de la guerra civil i els anys del franquisme.

Amb l’arribada de la democràcia, la Mercè va assolir el caràcter de festa autènticament popular, gràcies a la col•laboració d’entitats de tota la ciutat. Avui, la Mercè és una festa que ocupa festivament un gran nombre d’espais públics amb una programació centrada en la cultura mediterrània. En menys...

Continuar llegint...

15 de Setembre del 2016

700 ANYS DE RAMON LLULL

 VISTOLLEGIT//.- Aquest any estem celebrant els 700 anys del naixement de Ramon Llull, que és l’escriptor en llengua catalana que ha tingut més projecció en la història d’Europa. Per això ha estat objecte de tota mena de distorsions i tergiversacions: heretge, foll, alquimista, cabalista, ermità, inculte, impostor, forjador de la llengua catalana, precursor del Renaixement,… Però també cal dir que no va ser un frare sinó un laic casat i pare almenys de dos fills, que màxim a la seva vellesa va ingressar al tercer orde franciscà, integrat per laics.

El que és cert es que era un laic amb inquietuds espirituals, i de retop inquietuds intel•lectuals, com molta de gent d’aquell temps, de condicions socials diverses. Molts laics amb aquestes inquietuds van accedir a un saber que fins llavors estava reservat als clergues, saber que s’escrivia en llatí...

Continuar llegint...

29 d'Agost del 2016

SANTA ROSA DE LIMA

 VISTOOLEIDO//.- He leído en la revista RUMBOS de sol & piedra, 

Santa Rosa de Lima: una historia de milagros y sacrificios. El 30 de agosto es el día de Santa Rosa de Lima, Ante la proximidad de esa fiesta religiosa, Rumbos recorrió el santuario de la 'Patrona del Perú', visitado por fieles de todo el mundo.

 

Misticismo y veneración en el Santuario de Santa Rosa de Lima, donde hay un templo y se encuentra la remodelada casona que cobijó las ansias misioneras de una encantadora mujer de rostro ovalado y mejillas rosadas. Un remanso cultural que mantiene vivo el pasado de Isabel Flores Oliva, a través de reliquias y objetos históricos.

 

Una santa en vida. Pero qué podía darle a los menesterosos una hija de padres humildes durante los 31 años de vida. “Servir en sus dolencias. Rosa recibía en un pequeño espacio de su casa a pobres y...

Continuar llegint...

26 d'Agost del 2016

TERRATREMOL A ITALIA

 VISTOLLEGIT//.- El terratrèmol d’Itàlia, destructiu en 160 quilòmetres, és fruit de l’empenta d’Àfrica i Europa

El terratrèmol que s'ha produït a Accumoli, a Itàlia, ha provocat un elevat nivell de destrucció en un ràdio de 160 quilòmetres, ja que s'ha produït en una zona de falles i de gran activitat tectònica, fruit del xoc entre les plaques Euroasiàtica i Africana, segons geòlegs. 

 

El president de l’Il•lustre Col•legi de Geòlegs (ICOG), Manuel Regueiro, ha explicat que aquest sisme s’ha produït a uns 10 quilòmetres de profunditat entre les localitats d’Amatrice i Accumoli, dins de la regió del Lazio i té unes característiques similars al de L’Aquila, a uns 50 quilòmetres, on l’abril del 2009 es va registrar un terratrèmol de magnitud...

Continuar llegint...

24 d'Agost del 2016

ENTRE L'AMOR I LA LLUITA

VISTOLLEGIT//.- Oriol Junqueras ha dit: Trista notícia, la de la mort de l’amic Jordi Carbonell. I davant d’això no puc començar fent altra cosa que no sigui expressar el meu condol a la família, que ja va perdre l’Hortènsia Curell, la seva esposa, ara fa onze anys. També vull fer-lo extensiu a la meva formació política, Esquerra Republicana, i a la resta del país. Sobretot al país, precisament, perquè tota la seva vida va ser dedicada a Catalunya. Fa uns pocs anys ens obsequiava amb les seves memòries titulades Entre l’amor i la lluita i penso que no hi podria haver posat un títol més adient.

L’amor a una llengua i una cultura que va defensar com a filòleg i erudit, ja fos des de la universitat o al capdavant de la tasca titànica de l’Enciclopèdia Catalana, però també des de les trinxeres de...

Continuar llegint...

22 d'Agost del 2016

TRIBUNAL DELS DRETS HUMANS

 VISTOLLEGIT//.- Junts pel Sí encara no ha decidit si presentarà al•legacions al Tribunal Constitucional per evitar que s’inhabiliti la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. En el debat dels partits que l’integren hi ha el dubte de si es pot confiar en un tribunal deslegitimat i cal passar per l’adreçador del TC abans de portar el cas Forcadell a instàncies més elevades. Una de les accions que s’han plantejat alguns dirigents de la coalició és dur el cas al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), amb seu a Estrasburg. El debat, en tot cas, es tindrà després de decidir si es presentarà un recurs al TC -JxSí farà pública la seva decisió el 30 d’agost- i si la inhabilitació de la presidenta acaba sent un fet.

Com a resposta a la qüestió, el president del grup parlamentari i membre del Partit Demòcrata...

Continuar llegint...

15 d'Agost del 2016

ESPAĐOL DE IZQUIERDAS= ESPAĐOL DE DERECHAS

 VISTOOLEIDO//.-  He leído otro sabio artículo de Ramón Cotarelo. El independentismo catalán tiene desconcertada a la izquierda española. Esta se debate entre su alma de izquierda y, por tanto, universalista y cosmopolita y su alma española y, por  tanto, nacional y patriótica. Y predomina abrumadoramente la segunda.

El alma de izquierda es liviana. Se limita a repetir la jaculatoria de que no se puede ser nacionalista y de izquierda. Un argumento que no solo es falso en su enunciado sino hasta en su enunciador, que suele ser un nacionalista español que dice ser de izquierda, o sea, internacionalista, universalista, cosmopolita. Pues eso mismo. Es un punto de vista que, por naturaleza, considerará puras contingencias históricas que los Estados se separen, se junten, se multipliquen o dividan. Aunque sea el propio.Y tampoco tendrá inconveniente en reconocer como nación a todos los...

Continuar llegint...

30 de Juliol del 2016

UNITS PER LA INDEPENDENCIA

 VISTOLLEGIT//. L’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i l’Associació de Municipis per la Independència han fet públic un comunicat on expressen rebuig al que consideren “amenaces” del govern espanyol “que avui es tornen a evidenciar amb la iniciativa de demanar al TC que anul•li la resolució aprovada pel Parlament. Les entitats independentistes adverteixen “que aquestes actituds i comportaments expulsen les solucions acordades i aboquen a vies unilaterals”. Ho comparteixo, perquè vull la independencia, perquè vull ser lliure, perquè el català sigui l´única llengua oficial de l´Estat Català, que no serà nou. L´any 900 ja teníem Estat Català, i ara alguns en diuen "el nou Estat Català".

Tal com ha escrit Josep Pinyol: No hi ha manera, d´entendre que 72 diputats, poden exercir i fer...

Continuar llegint...

13 de Juny del 2016

ESQUERRA I DRETA CATALANES

 VISTOLLEGIT//: Veurem si el (RUI) Referèndum Uniletaral per La Independència, proposat per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) se celebra i què hi diuen els catalans.

La darrera setmana ha suposat un punt d’inflexió en el procés d’independència. Els partits polítics no han estat capaços de mantenir la unitat que sempre els hem reclamat, de manera que l’acord de governabilitat pactat al gener de 2016 queda en entredit.

Per l’ANC, el full de ruta que va sortir de les eleccions del 27 de setembre ha quedat manifestament erosionat. Per això, proposem avançar cap a la convocatòria d’un referèndum d’independència, la via més democràtica, legítima i efectiva per arribar a la proclamació de la República Catalana, recuperant la iniciativa política de la majoria independentista i finalitzant el...

Continuar llegint...