e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

25 de Juny del 2011

La crisi global dels indignats i el Govern de Catalunya

Una gran part de ciutadans i treballadors creuen que aquesta en la que estem immersos  i contra la que batallem cada dia, és una crisi més, que durarà més o menys, i de la qual en sortirem tard o d'hora per retornar a l'estadi anterior.  Res més allunyat de la realitat, perquè la majoria de la gent encara no és conscient del que està passant.

Els anys anteriors a l'actual crisi han estat marcats per bombolles financeres, immobiliàries i de tota mena, que han acabat per deixar sota mínims l'economia real a nivell global. Crear riquesa, esdevenir ric en definitiva, no era qüestió d'esforç, ni de treball constant, ni de res semblant, sinó que aquesta abundància en dividends es va basar en les transaccions financeres, que eren deu vegades superiors a les dels intercanvis comercials, o dit d'una altra manera: especulant.

L'any 2008, i amb...

Continuar llegint...

25 de Juny del 2011

Montserrat recupera aspectes molt més que religiosos

Quan sembla que el pes de les altres crisis mundanes -d'altra banda  socialment letals- poden afectar greument els valors del catolicisme i de la fe cristiana, i quan de fet les ordenacions sacerdotals de l'Església catòlica ja fa anys que a Catalunya i a Europa en general perden pes, Montserrat continua conreant la llavor de la dedicació eclesiàstica, que el Monestir va veure fructificar el dia mateix de la carismàtica revetlla de Sant Joan, celebrada amb grandiloqüència a la totalitat dels Països Catalans.   L'arquebisbe d'Urgell, Monsenyor Joan Enric Vives, va ordenar el mateix capvespre de la nit del foc de la Flama del Canigó, dos nous sacerdots i dos nous diaques, tots ells membres de la comunitat benedictina de Montserrat, en una cerimònia que s'ha celebrat a la Basílica de Santa Maria.

Els candidats, Josep Miquel Bausset i Manel...

Continuar llegint...

04 de Juliol del 2011

Nadal i les "bones intencions" del PSC..."

El portaveu del PSC i cap de l'oposició, Joaquim Nadal ha obert la caixa dels trons quan -potser arran de veure l'enquesta del Periódico    (27/06/11)- s'ha adonat que si -tal com va advertir Mas fa uns dies, en cas de no aconseguir aprovar els pressupostos- es convoquen noves eleccions, la cosa pot anar a pitjor, ja que la intenció de vot dels catalans pel que fa al PSC, més aviat va a la baixa, al contrari del que succeeix amb CiU, que segons la mostra guanyaria un diputat, o del mateix PP, que augmentaria el seu sostre electoral.

En un article publicat a 'La Vanguardia', i titulat "El 'dolor del president Mas" (28/06/11), el cap de l'oposició exposa nou punts sobre els quals els socialistes catalans "estan disposats a iniciar negociacions amb CiU i eventualment acordar".  Aquests punts són la llei de la CCMA i del CAC, la llei electoral, l'assegurament del...

Continuar llegint...

19 de Juliol del 2011

Aquella maleïda guerra, encara...

Entre els dies 17 i 19 de juliol s'han complert els 75 anys del cop d'Estat militar que va portar Espanya a una contesa civil que va durar tres anys i que va fer un milió de morts.

L'alçament feixista contra la República va tenir lloc arran de la sublevació del general Mola i uns quants militars més al Nord d'Àfrica, entre ells en Franco, incentivats per la dreta espanyola més reaccionària davant el possibilisme republicà, pels abusos comesos per les esquerres més extremes, i, sobretot, per la por ancestral dels governs espanyols davant la possibilitat de secessió de Catalunya, que -com passa ara- se sentia injustament tractada per un Estat centralista que la munyia fiscalment fins a la sacietat. 

Són els 75 anys del cop militar que va desembocar en aquella maleïda Guerra Civil, que va acabar amb la pèrdua i trencament de moltes...

Continuar llegint...

22 de Juliol del 2011

El blanc i el negre de mestres que van marxant

Era el periodista en actiu més vell de la nostra època, i un home emblemàtic en molts aspectes, recordat per franquista i conservador, però també per afavoridor de Catalunya i el catalanisme, ens ha deixat sense veure complert el seu somni d'arribar a cent anys, encara que només n'hi ha faltat mig. Carles Sentís (Barcelona, 9 de desembre de 1911 - 19 de juliol de 2011)  ha traspassat a les portes del centenari que tanta l'il·lusió li feia assolir.

Pels que ens mirem, calibrem i valorem la història i els homenots de la nostra història des del punt de vista del país i de la fidelitat al país, ni Sentís, ni Pla, ni Sagarra entre altres i exclusivament en aquest aspecte, poden ser mai sants de la nostra devoció. Després però, un cop destriat el gra de la palla, cal reconèixer que, precisament aquests tres...

Continuar llegint...

09 de Setembre del 2011

Recordant Barrera, en aquesta Diada Nacional

Heribert Barrera ens va deixar fa uns dies, però el seu record d'homenot que estimava Catalunya fins al moll de l'os, i de treballador incansable en la defensa de la terra, serà, per sempre, indeleble en el temps i l'espai. I avui el vull recordar, amb aquest 11 de Setembre de rerefons.

Vaig conèixer Heribert Barrera fa molts anys, en una visita que va fer a Reus, lloc on paradoxalment ha estat enterrat, quan jo treballava a Ràdio Popular d'aquella ciutat, l'any 1984. Compartíem la redacció amb Carles Francino i Neus Bonet entre altres -pocs-, i en la qual un parell d'anys abans hi havia treballat el mateix Jordi González, aleshores un jove expert en música que al cap de poc va marxar a Ràdio Barcelona, per treballar als "40Principales".    

En aquell moment, conèixer Heribert Barrera va ser descobrir una font de...

Continuar llegint...

26 de Setembre del 2011

Clausurar mitjans de comunicació incòmodes

Malgrat que "prohibir" sona malament i sempre és un acte desagradable, és obvi que és inevitable per mor dels comportaments incívics i insolidaris de molts, alguns dels quals s'autodenominen racionals i assenyats.

Igual que a Catalunya molt encertadament hem hagut de prohibir la cafrada dels toros, caldria també prohibir, des dels parlaments i la judicatura, el tancament de mitjans de comunicació legalment establerts i consolidats, que donen feina a molts professionals i augmenten la diversitat informativa i editorial, més si com en cas de Ràdio Televisió de Mallorca tal tancament es vol portar a terme per evitar aquesta pluralitat.

I encara més si qui promou aquest tancament és l'ens públic -controlat pel PP- del qual depèn aquest mitjà en concret: tot un acte de totalitarisme i intolerància.

...

Continuar llegint...

30 d'Octubre del 2011

A nosaltres sí que ens hagués anat millor...

Gregorio Peces Barba, un dels pares de la Constitució Espanyola va asssegurar fa uns dies, obertament i davant d'un auditori de 'senyors lletrats' que participaven en un congrés de l'advocacia cel·lebrat a Càdis, que "a Espanya possiblement li hauria anat millor sense Catalunya, i que si en èpoques pretèrites es va haver de bombardejar Barcelona repetides vegades, ara, malgrat aquests moviments indepedentistes irredempts, doncs, no caldria...".

Després d'asseverar que "els catalans celebren les derrotes", en to irònic i sarcàstic, i que Castella va tenir la paella pel mànec quan iniciada la Guerra de Successió "es va decantar per quedar-se amb Catalunya -es referia a la Corona d'Aragó i als seus territoris, naturalment- en lloc de triar Portugal", donant a entendre de que qui triava i decidia en tot cas era...

Continuar llegint...

07 de Febrer del 2012

Catalunya, la gran absent del debat socialista

Durant tot el cap de setmana del 3 al 5 de febrer, la Televisió de Catalunya, Catalunya Ràdio i la resta de mitjans importants del nostre país, públics i privats, han dedicat pràcticament tot el gruix de les seva programació informativa al congrés que el PSOE ha celebrat a Sevilla, i que ha decidit qui seria el successor de José Luis Rodríguez Zapatero al capdavant del socialisme espanyol.

Especialment, els mitjans públics catalans han dedicat temps i recursos a aquest acte, en el qual i en contrapartida, s'ha oblidat absolutament Catalunya i dels seus interessos generals.

En acabat aquest congrés, i després de les àmplies dades aportades per TV3 i Catalunya Ràdio, i reiteradament i repetitiva pel Canal 3/24 i Catalunya Informació, si ho analitzem en clau política i de resultats, resulta que es constata que no hi...

Continuar llegint...

18 d'Abril del 2012

La prepotència de qui ja no és, i ja no té...

Sostenir, com va fer ahir el ministre d'Afers Estrangers espanyol, José Manuel García-Margallo, que la decisió de l'executiu de Cristina Fernández en relació al procés iniciat a l'Argentina per assumir el control públic de l'empresa petroliera YPF, perjudica els interessos econòmics del país sud-americà i suggerir que els seus mandataris, elegits democràticament, no saben portar les seves regnes, denota una actitud obscenament paternalista i només pròpia d'una antiga metròpoli.

La resposta que el Govern de Mariano Rajoy i la pràctica totalitat dels agents polítics i econòmics de l'Estat espanyol han donat a la decisió argentina, amb declaracions altisonants i més pròpies de conflictes bèl·lics, suposa una falta de respecte a una societat plenament...

Continuar llegint...

Inicio Anterior 1 2 Següent Final