e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

11 d'Agost de 2009

Una societat civil de pa sucat amb oli

Encara recordo com Aznar  -i la resta de polítics- es rifava fer-se una foto amb Fèlix Millet al Palau de la Música. Ara és un empestat al que han fet fora de tot arreu i les administracions han pres el control de l'entitat. Això de la societat civil, si ha existit mai, fa figa.

Un dels mites de la Catalunya contemporània és, en efecte, la fortalesa de la societat civil, però sempre són els mateixos: l'esmentat Fèlix Millet portava més de trenta anys al capdavant del Palau -amb la taca de Renta Catalana inclosa-, tot un rècord al que no es va atrevir ni Jordi Pujol.

Josep Maria Alvárez porta sis mandats -ho poso també amb números per si hi ha cap dubte: 6- al front de la UGT, sindicat al que s'hi ha dedicat gairebé tota la seva vida professional llevat del seu pas per la Maquinista. Joan Coscubiela va ser líder de CCOO des del 1995 fins el 2008. Si va plegar va ser perquè els Estatuts no li permetien continuar al càrrec.

Encara recordo que el darrer congrés de Comissions el devia pagar íntegre, si fa no fa, el Departament d'Economia i Finances. Sense oblidar que ambdós sindicats s'acaben d'embutxacar, just l'endemà de donar suport al finançament del tripartit, una subvenció de gairebé un milió cadascú. Una de les subvencions a dit més elevades atorgades mai pel Govern.

Joan Rosell, un altre insigne representant de la societat civil, es president de Foment des del 1995, un innegable trampolí per a estar present a diversos consells d'administració, inclòs el de la tan criticada Endesa. A Rosell, clar, se'l va sentir poc durant l'apagada de l'any passat.

Miquel Valls ocupa la presidència de la Cambra des del 2002 i acaba de donar un espectacle lamentable amb el finançament on s'ha mostrat un home de criteri ferm i clar. La Cambra, com se sap, es finança generosament gràcies al peatge que per llei cobra a totes les empreses. Finalment em deixava el president de Pimec, Josep González, que deu portar al capdavant d'aquesta patronal gairebé des de la seva fundació el 1997.

L'únic entitat que trobo que funciona és el Cercle d'Economia, que almenys no viu de subvencions i difon periòdicament informes -com el de l'estat de l'educació- que sacsegen periòdicament les nostres consciències. La resta, societat civil de pa sucat amb oli.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
2588
2
Comentaris afegits 
jordi (l'h) 14-08-2009 - 00:25
en aquest pas trionfa la filosofia de la repblica independiente de mi casa.Lo col.lectiu importa un rave i aix ens va.Malauradament la gent est en entitats o perque es veu obligat,per fer-se el important o per interessos poltics.
Eduard Cardona i Romeu (Barcelona) 11-08-2009 - 21:23
La pesta s'extn a travs de les subvencions sense control i la majoria d' els socis abandonen la direcci i crtica o renovaci, tot degradant-se al nivell d'espectadors.
TORNAR