e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

03 de Novembre de 2008

Un cinc pelat

En un article premonitori, el director adjunt de La Vanguardia Jordi Juan afirmava el passat 29 de setembre que aquest és un Govern a 80km/h. Al final, en efecte, passarà a la història perquè la seva obra de govern és equiparable al límit de velocitat imposat pel conseller Saura. Si haguéssim de puntuar-lo del 0 al 10 -ara que ja no serveix aquell disbarat del "progressa adquadament"- probablement no passaria d'un cinc pelat. I encara.

Dissabte passat, llegia astorat les declaracions del secretari d'oganització del PSC, José Zaragoza, que va convocar inusualment a la premsa un dissabte a les dotze per a fer balanç. Ves per on, les declaracions de Zaragoza coincideixen amb una campanya institucional amb el lema "Som-hi" que pretén no només celebrar l'equador de la legislatura amb una missatge engrescador, sinó també combatre la sensació de desànim que s'ha allotjat, en major o menor grau, en una bona part de la societat catalana: Jordi Pujol, Joaquim Maria Puyal, Quim Monzó, etc.

Com no podia ser d'una altra manera, Zaragoza feia un balanç digne del país de les meravelles -per això el paguen- perquè "s´han resolt problemes endèmics que fins ara no s´havien afrontat". Entre d'altres, posava com exemples de "la feina feta": "el desplegament del cos de Mossos d´Esquadra, els avenços legislatius com la Llei de Serveis Socials, l´impuls dels Pactes Nacionals com el de la Innovació o l´Habitatge o l´aprovació de la Llei de Govern i l´Oficina Antifrau".

Anem a pams: El desplegament dels Mossos d'Esquadra ha trigat 14 anys -va començar el 1994- i segons la UGT, sindicat que va demanar el vot per Montilla a les darreres eleccions, falten 1.500 agents. Sobre la Llei de Dependència em va venir al cap la portada d'El Periódico del passat dia 21 segons la qual de 62.000 catalans només han cobrat la meitat: 31.000. Sense oblidar que és una llei que envaeix l'Estatut com va refermar el Consell Consultiu malgrat que els partits d'esquerra -inclosa Esquerra, per cert- van fer llavors els ulls grossos. D'això se'n diu cornuts i pagar el veure.

Pel que fa al Pacte d'Innovació encara no es pot fer balanç perquè el van signar l'altra dia, però el de l'Habitatge tothom coincideix que ja s'ha incomplert. La Llei de Govern és la Llei Carod, és a dir, han hagut de fer una llei a mida perquè no fos només conseller de la Vicepresidència que és el que era fins ara. I l'Oficina Antifrau és mèrit d'Esquerra, però s'ha arrossegat durant cinc anys pels passadissos de la Cambra catalana per desavinences amb el PSC.


A més, Zaragoza va destacar  obres "per les que en governs anteriors no s´havia apostat" com "la nauguració de les noves estacions de metro en barris de Barcelona", però que jo sàpiga només s'ha inaugurat, el passat 4 d'octubre, el nou tram de la L3 del Metro. No cal dir que el Govern ho va celebrar a bombo i plateret: ens devia costar més la campanya institucional -a tots els diaris llevat de l'e-notícies, clar- que l'estació en si.

No cal dir que el dirigent socialista no incloïa en tan brillant balanç la crisi de la sequera on el conseller Baltasar es va cobrir de glòria a plena satisfacció fins i tot dels militants d'ICV de les Terres de l'Ebre. Encara recordo també el dia que el dirigent socialista se'n va anar a l'Oracle de Catalunya Ràdio, que dirigeix Xavier Grasset, i va anunciar que tiraven pel dret: "Zaragoza anuncia el començament de les obres per portar aigua del Segre i repta el govern central a negar-se a fer la connexió", deia la nota de premsa. Just, per cert, uns dies abans que el Govern de Madrid descartés definitivament el transvasament del Segre.

Però el Govern no ho ha fet tot malament. Com deia, José Zaragoza -i servidor ho va dir un cop a ComRàdio, Enric Sopena n'és testimoni- el Govern ha agafat el toro per les banyes en un tema tan ingrat com les presons. La prova és la inaguració divendres passat del nou centre penitenciari de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, al Bages, o la de Brians-2 el juny del 2007 a Sant Esteve Sesrovires, al Baix Llobregat. De vegades, governar és també prendre decisions impopulars.

En això, en efecte, el mèrit és de l'exconseller Josep Maria Vallès, de la seva successora, Montserrat Tura, i del Secretari de Serveis Penitenciars, Albert Batlle, que es mereixerien un dia un article elogiós. També de la resta de personal dels quals, si tingués espai i temps, diria tots els noms perquè és del millor que ha fet el tripartit. No endebades, CiU va deixar de construir centres penitenciaris l'any 1992 i encara recordo les irregularitats a la de Lleida, on van contractar una empresa fantasma d'un amic dels Pujol.

Malauradament, tots els esforços són insuficients perquè la consellera Tura va donar, en una compareixença al Parlament el passat 17 de juliol, unes dades que fins llavors s'havien mantingut ocultes per no ser acusats de racistes o xenòfobs: més del 40% de la població penitenciària és població immigrada. I quate dies després, el company Pere Ríos, un expert en presons i xoriços, donava a El País una altra dada esfereïdora: "Las siete nuevas cárceles ya estarán llenas cuando se abran en 2013".

Mentre, la Model -amb un mandat del Parlament per al seu tancament sistemàticament incomplert- continua estant on estava. Un altre històric del periodisme de tribunals, Jesús Albalat, publicava precisament aquest dissabte un reportatge fotogràfic a El Periódico de com està actualment la Model. Me n'alegro per ell, la darrera vegada que ho vaig intentar gairebé em detenen els Mossos. Uns dos-cents metres separen l'AVE de l'estació de Sants de les esquerdes, la humitat i les goteres del carrer Entença. Barcelona és, certament, una ciutat de contrastos.

L'altra obra de Govern per la qual em trec el barret -i ho he dit en públic i en privat més d'un cop- és la Llei de Barris, probablement el projecte legislatiu més important que ha fet el triparit, aquest i el d'abans, gràcies al conseller Nadal. Segur que els habitants de ca n'Anglada, del nucli antic de Manresa, del centre històric de Balaguer o del les més de cinquanta poblacions beneficiades ho han començat a notar.

Felicitats per la part que els toca encara que el balanç, a meitat de legislatura, sigui tan magre.

 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1798
4
Comentaris afegits 
Vergonys (Pas de les Meravelles) 06-11-2008 - 12:00
Jajajaja... Rius, tu si que sembles Alcia al Pas de les Merevelles, per a l'inrevs... Que se't veu el llaut convergent!!!! T'ha trucat el Mad per felicitar-te per l'article???? Ho hauria de fer sens dubte...
gamxet (reus) 05-11-2008 - 11:32
Aquest govern tripartit no pot aprovar de cap manera. Ni tampoc el de Madrid, son una colla de mentiders i tril.leros.
Ostres, que d'aix de produir no en sabem... (Barcelona) 04-11-2008 - 22:07
Fixeu-vos q tot s poltica social, conciliaci, integraci, igualtat. Precis, per quantitativament? Sempre suspenen. Informes PISA, PIB, Patents noves, Atur, Confiana de mercat. Res, tot fatal. Socialisme = gastar, per no saben com produir.
Joan (Madrid) 04-11-2008 - 15:56
El govern no pot aprovar. No ha fet res per afrontar la millora de l'educaci, l'nica acci que permetr el canvi de model productiu. Com diuen els sindicats, els pactes nacionals sn una farsa. I mentrestant, l'lit porta els fills a la privada.
TORNAR